Vücudumuzdaki organ ile dokuları oluşturan hücreler anormal ve kontrolsüz bir şekilde büyümeye başladıklarında, bir kitle olarak karşımıza çıkabiliyor. İşte bu kontrolsüz büyüyen dokuya ‘tümör’ deniyor. Vücudun pek çok bölgesinde oluşabilen tümör, kemikleri de tehdit edebiliyor!
#Kemik Tümörü- “Buraya gelene hoş geldin denmez. Çünkü kimse hoş gelmez onkoloji kliniğine. Çocuklarımız için güçlü olmak zorundayız biz. Birbirimize ‘Pes etmek yok’ diyoruz...” Kanser tedavisi gören çocuklarıyla aynı hastane odasını paylaşan, sadece kendi çocuklarının değil servisteki diğer çocukların da yardımına koşan, kader birliğini dayanışmaya çeviren güçlü annelerin sözleri bunlar. - Annelerin en büyük destekçisi ise oğlu Çınar’ı yaklaşık üç yıl önce kaybeden Burcu Özkan. Yaşadığı zor günlerden sonra Kanser Çocuğumdan Uzak Dur Derneği’ni (KAÇOD) kuran Özkan, hastanede kalan anne ve çocuklar için kıyafetten temizlik ürünlerine kadar yardımlarda bulunuyor. Özkan, “Anneler bana ‘Sen ayaktaysan biz de ayaktayız’ diyor. Birbirimize güç vererek ayakta duruyoruz” diye konuşuyor.
#GazetehaberleriOnkoloji Hastanesi’ne şehir dışından gelip Yenimahalle Belediyesi Zübeyde Hanım Konuk Evi’nde kalan hasta ve hasta yakınları mektuplarıyla Başkan Fethi Yaşar’a teşekkür ediyor. Satırları tek tek okuyan Yaşar, “Yenimahalle’ye yüzlerce eser kazandırdık, en hayırlısı burası oldu” diyor.
#Yenimahalle Belediyesi Zübeyde Hanım Konuk EviDiyarbakır’da yaşayan 23 yaşındaki Merve Ay, henüz 8 yaşındayken sol ayak topuğunda tespit edilen damarsal bir tümör ile 12 yıl mücadele etti. Defalarca ameliyat oldu. Kız çocuklarının zorla evlendirildiği memleketinde, hastalığına ve imkansızlıklara rağmen acil tıp teknikerliğini kazandı. Tümör yüzünden artık yürüyemez hale gelen Merve’ye, gittiği her doktor bacağının kesilmek zorunda olduğunu söyledi. Adı, “yüzyılın kalp cerrahları" arasında gösterilen Ordinaryus Prof. Dr. Afksendiyos Kalangos, “36 yıllık meslek hayatımda ayak topuğu konumunda ilk kez görüyorum" dediği damar yumağını, Merve’nin bacağını kesmeden çıkarmayı başardı. Merve, ameliyatından 2 yıl sonra ilk kez, artık meslektaş olduğu doktorlarıyla bir araya gelerek mezuniyetinde topuklu ayakkabı giyme hayalini gerçekleştirdiği için onlara teşekkür etti.
#Merve AyDiyarbakır’da yaşayan 23 yaşındaki Merve Ay, henüz 8 yaşındayken sol ayak topuğunda tespit edilen damarsal bir tümör ile 12 yıl mücadele etti. Defalarca ameliyat oldu. Kız çocuklarının zorla evlendirildiği memleketinde, hastalığına ve imkansızlıklara rağmen acil tıp teknikerliğini kazandı. Tümör yüzünden artık yürüyemez hale gelen Merve’ye, gittiği her doktor bacağının kesilmek zorunda olduğunu söyledi. Adı, “yüzyılın kalp cerrahları" arasında gösterilen Ordinaryus Prof. Dr. Afksendiyos Kalangos, “36 yıllık meslek hayatımda ayak topuğu konumunda ilk kez görüyorum" dediği damar yumağını, Merve’nin bacağını kesmeden çıkarmayı başardı. Merve, ameliyatından 2 yıl sonra ilk kez, artık meslektaş olduğu doktorlarıyla bir araya gelerek mezuniyetinde topuklu ayakkabı giyme hayalini gerçekleştirdiği için onlara teşekkür etti.
#Merve AyCovid-19 pandemisinin çocuklar üzerindeki etkisinin sanılandan daha yıkıcı olduğunu ve özellikle kız çocuklarında erken ergenlik vakalarını artırdığını söyleyen Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Özlem Özyılmaz, “8 ila 9 yaşındaki kız çocukları, aileleri ile birlikte ‘erken adet görme’ şikayeti ile kadın hastalıkları uzmanlarının kapısını çalıyor. Ergenlik yaşı düştükçe, beyin tümörleri, hidrosefali, nörofibromatozis, böbrek üstü bezi hastalıkları, yumurtalık kitleleri riski de artıyor. Bu nedenle erken ergenlik konusunda erken önlem almak çok önemlidir” dedi ve ebeveynlere uyarılarda bulundu.
#Erken ErgenlikProstat kanseri erkekler arasında en yaygın kanser türlerinin başında geliyor. Öte yandan kansere bağlı ölümlerde de erkekler arasında ikinci sırada yine prostat kanseri yer alıyor. İngiltere'de prostat kanserine umut olacak çok önemli bir tedavi yöntemi geliştirildi. Uzmanlar, elektrik akımları ile yapılan bu tedavinin prostat kanseri için umut olduğunu ve hatta oyunun kurallarının değişeceğini söylüyor. İşte 'NanoKnife' adı verilen bu teknik hakkında merak edilenler...
#KanserGeçmeyen baş ağrısı çok fazla kişinin sorunları arasında yer alıyor. Peki bu ağrılar ne denli şiddetlenebilir? Sebebi hiç aklınıza gelmeyecek bir hastalık olabilir. O halde ABD'de yaşayan 66 yaşındaki adamın hikayesine bir göz atalım.
#SağlıkMesane kanseri dünya genelinde bakıldığında erkeklerde en sık izlenen 7. kanser türünü, cinsiyetten bağımsız olarak ise en sık izlenen 11. kanser türünü oluşturmaktadır. Hastalık erkeklerde kadınlara oranla daha sık izlenmekte ancak kadınlarda daha agresif seyrettiği bilinmektedir. Mesane kanseri genellikle ileri yaşlarda izlenmekte ve görülme sıklığı yaşla orantılı olarak artmaktadır. Ancak çocukluk çağı dahil her yaşta görülebileceği unutulmamalıdır.
#Mesane Kanseriİnsan psikolojisi gerçekten çok ilginç. Öyle sıra dışı ve nadir görülen psikolojik rahatsızlıklar var ki "Bu gerçek olamaz" diye düşünmeden edemiyor insan. Bazıları başka hastalıkların komplikasyonları olarak birden ortaya çıkıyor, bazılarının nedeni ise hâlâ bilinmiyor. Duyanın şehir efsanesi sandığı bu hastalıklarından bazılarını konunun uzmanıyla birlikte masaya yatırdık...
#Psikiyatrik HastalıklarTestis tümörleri erkeklerde görülen tüm kanserlerin %1’lik kısmını oluşturan nadir kanser türlerindendir ancak 18–35 yaş arası genç erkeklerde en sık izlenen kanser tiplerinden birini oluşturmaktadır. Başlıca işlevi sperm üretimi ve erkeklik hormonu (testosteron) salgılamak olan bu organların kanserlerinin son yıllarda özellikle sanayileşmiş ülkelerde görülme sıklığı artmaktadır.
#TESTİS KANSERİ TEDAVİSİ11 yılda 9 kez kanserle mücadele eden Canan Perdahlı son girdiği kafatası ameliyatından sedye yerine tekerlekli sandalyeyle çıktı... Bir günde dönüşen hayatını hiçbir şeye değişmeyeceğini söyleyen Perdahlı’nın umut ve azim dolu hikâyesini dinledik.
#GazetehaberleriDünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünya genelinde her yıl ortalama 18 milyon kişiye kanser tanısı konuyor, 9 milyonu aşkın kişi kanser nedeniyle hayatını kaybediyor. Bununla birlikte kanser tedavilerinde son 10 yıldaki gelişmelerle hastaların yaşam süresi önemli ölçüde artıyor. 4 Şubat Dünya Kanser Günü vesilesiyle uzman hekimlere kanser tedavisinde umut vaat eden son gelişmeleri sorduk. Kanser hastaları ve yakınlarıysa pandemi döneminde yaşadıklarını anlattı...
#GazetehaberleriÇene kemiğinde erimeler olan bireyler, diş tedavisi konusunda ciddi sorunlarla karşılaşabiliyor. Zigoma İmplantı (elmacık kemiği) yöntemi sayesinde çene kemiğinde erime sorunu saptanan hastaların diş tedavileri problemsiz bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Çene Cerrahisi ve İmplantoloji Uzmanı, Prof. Dr. Serhat Yalçın, konuyla ilgili detaylı bilgiler verdi.
#DişÇocukluk çağı beyin tümörleri hakkında bilgiler veren Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Nazlı Çakıcı, "Küçük çocuklarda baş çevresinde artış, bıngıldakta şişme, kusma, huzursuzluk ve göz bebeklerinin aşağıya bakması gibi bulgular görülebilir" dedi.
#Op. Dr. Nazlı ÇakıcıBeyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Burak Kınalı, "Hipofiz tümörü, hipofiz bezinden köken alan kitlesel doku bozukluklarına verilen addır. Bu tümörler hormon salgılayabilir veya hormon salgılamayan tümörler olabilmektedir. Hipofiz tümörlerinde belirtiler; baş ağrısı, halsizlik ve görme alanı bozukluklarıdır." dedi.
#SağlıkTürkiye'de, en sık görülen kanser türü bakımından neredeyse ilk sırada olan mesane kanserinin kadınlara oranla, erkeklerde 3 kat daha fazla görülüyor. Bu kanserin çocukluk dahil her yaşta ortaya çıkabileceğini söyleyen Üroloji uzmanı Doç. Dr. Serdar Aykan önemli bilgiler verdi.
#Mesane KanseriTÜRKİYE'de, en sık görülen kanser türü bakımından neredeyse ilk sırada olan mesane kanserinin kadınlara oranla, erkeklerde 3 kat daha fazla görüldüğünü söyleyen Üroloji uzmanı Doç.Dr. Serdar Aykan, mesane kanserinin çocukluk dahil her yaşta görülebileceğine dikkat çekti.
#Doç. Dr. Serdar AykanHassas olan bir bölge olan krista iliaka vücudun ön/yan bölgesinde yer alır. Peki krista iliaka nedir? Krista iliaka ağrısının sebepleri ve tedavi yöntemleri nelerdir? Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ahmet Özyazgan, konuyla ilgili merak edilenleri anlattı.
#Krista İliakaTürkiye’de her yıl 3 bin 500 çocuk kanserin pençesinde, küçücük bedenleriyle mücadele veriyor. Şüphe uyandıracak her bilgi ise çok önemli… Kanserli Çocuklara Umut Vakfı (KAÇUV) Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İnci Yıldız; “Erken tanı konan çocuklar tedaviye çabuk yanıt veriyor ve sonuç büyük oranda başarılı oluyor” diyor.
#ÇocukOmurganın farklı nedenlere bağlı hastalıkları ile her hastalığa ve hastaya özgü tedavi yaklaşımları bulunuyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Hilmi Kaya, genetik yatkınlığı olanlarda ise omurga yıpranmasının daha hızlı gerçekleştiğini ifade ederek, son derece kısıtlı bir alanda hayati yapıları taşıyan omurganın cerrahisinin de önem ve özellik arz ettiğine işaret etti.
#Genetik Yatkınlık