Beslenme kemik sağlığını korumak için de önemlidir. Çocukluk çağında tüketilen gıdalar ilerleyen yaşlarda meydana gelebilecek kemik hastalıklarının riskini azaltabilir. Bazı besinler kemikler için çok faydalı iken bazıları ise zarar verebiliyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr.İbrahim Rızvanoğlu konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#Kemik SağlığıKış mevsimi, dayanıklı sebze ve meyvelerin yetiştiği dönemdir. Vücut direncimizi artıran ve hastalıklarla savaşan tüm maddeler ise bu güçlü besinlerde bulunur. Her zaman söylediğim gibi sağlığın şifresi, mevsimsel beslenmede gizlidir. Peki, sofralarımızın baş tacı olmayı hak eden o besinler neler mi? Kağıt ve kaleminiz hazırsa başlayalım. İşte size mini bir liste…
#Buğra BuyrukçuÇeşitli ve dengeli bir beslenme, vücudunuza düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu maddeleri sağlar. Söz konusu sağlığımız olduğunda yediklerimizin renkleri de son derece önemli. Zira ister kırmızı bir elma olsun ister turuncu bir portakal, doğal gıdaların renkleri içerdikleri besin maddelerinin bir işareti. Peki hangi renk sebze ve meyve hangi maddeleri içeriyor ve neye fayda sağlıyor?
#SağlıkÇocukların büyümesi ve gelişmesi için bazı vitamin ve minerallere ihtiyaç vardır. Bu besinlerin başında B1, D ve C vitamini gelmektedir. Ayrıca kalsiyum ve fosfor da boyun uzamasına yardımcı olmaktadır. Peki, boy uzatan vitaminler nelerdir ve hangileridir? Boy uzatan vitaminler hangi besinlerde bulunur? İşte boy uzatan vitamin ve besinler.
Termiye son dönemlerin en lezzetli besinleri arasında yer almaktadır. Lezzeti ile birlikte sağladığı önemli faydalar sebebiyle her zaman bir adım öne çıkmaktadır. Peki termiyenin faydaları nelerdir, neye iyi gelir? Termiye ne zaman yenir, termiyenin acısı nasıl giderilir? Sizlere termiyenin faydaları hakkında bilinmesi gerekenleri detaylıca inceledik.
Besinlerin suları birbirinden farklı hastalıklara şifa olmaktadır. Özellikle hurma suyunun içeriğindeki lif nedeniyle vücuda yararları da saymakla bitmez. Hurma suyu ne işe yarar, nasıl yapılır ve kullanılır? Hurma suyunun cilde ve vücuda faydaları nelerdir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Hurma SuyuGünümüzde tüketiciler, sağlık ve güzelliklerini korumak ve oluşan sorunlarına çözüm bulmak için ilaç yerine doğal ürünlere, fonksiyonel gıdalara ve güvenli gıda takviyelerine yöneliyor. Fonksiyonel gıdalar, besleyici etkilerinin yanı sıra bir ya da daha fazla etkili bileşene bağlı olarak sağlığı koruyucu, düzeltici veya hastalık riskini azaltıcı etkiye sahip olan gıdalar olarak tanımlanıyor. Günlük tükettiğimiz besin skalasına baktığımızda farkında olmadan birçok fonksiyonel gıda ile zaten buluştuğumuzu görmek mümkün.
#KolajenTıptaki tanımı osteoporoz olan kemik erimesi, kemik kütlesinde ortaya çıkan azalma ve zayıflığı ifade eden bir kemik hastalığıdır. Sizin için kemik erimesine ne iyi gelir? Kemik erimesi neden olur detaylarıyla derledik.
#Kemik Erimesi Neden OlurKışı hasta olmadan atlatmak için vücut direncini artıran besinleri tüketmenin önemli olduğunu anlatan Gastronomi Bölümü öğretim görevlisi Merve İşeri Uzunoğlu, besinlerin yararlarını renklerine göre ayırt etmenin mümkün olduğunu söyledi.
#Renklerine Göre BesinlerSağlıklı kemikler için kalsiyum gerekli; ancak tek başına yeterli değildir. Sağlıklı bir kemik yapısı için A-C-D-K vitaminleri, potasyum, magnezyum içeren turuncu ve yeşil besinlerin gücünden de yararlanmak gerekiyor. Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı, sağlıkla gelişen ve güçlü kemikler için tüketilmesi gereken besinleri anlatıyor.
#MagnezyumSağlıklı kemikler için kalsiyum gerekli; ancak tek başına yeterli değildir. Sağlıklı bir kemik yapısı için A-C-D-K vitaminleri, potasyum, magnezyum içeren turuncu ve yeşil besinlerin gücünden de yararlanmak gerekiyor. 20 Ekim Dünya Osteoporoz Günü öncesinde Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı, sağlıkla gelişen ve güçlü kemikler için tüketilmesi gereken besinleri anlatıyor.
#Kemik GelişimiKırmızısı, karası, beyazı… Yazla birlikte dalından taze dutları toplayıp yeme zamanı... Lezzetli olduğu kadar sağlık için de pek çok faydası bulunan dut, kalp hastalıklarından kansere, bağışıklık sistemi hastalıklarından yüksek kolesterole dek birçok hastalığa karşı koruyucu etki gösteriyor. Buna karşın lezzetine kanıp ölçüyü aşmayın!Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Öçal “1 çay bardağı dut, 1 porsiyon meyveye eşdeğerdir. Günde 1 çay bardağı dut tüketerek dutun faydalarından yararlanabilirsiniz.İşte 1 çay bardağı dutun 10 faydası..
#DutSadece daha uzun değil aynı zamanda daha kaliteli bir yaşama sahip olmanıza yardımcı olacak planımı sizlerle paylaşıyorum. Yaşamınıza yıllar katmak için her gün uygulayabileceğiniz beş küçük değişimi bilmeniz yeterli olacak. Ayrıca hayati önem taşıyan organlarınızı beslenme yoluyla nasıl koruyacağınızı da öğreneceksiniz.
Vitaminler konusunda sizi birazcık aydınlatmak, yeni bilgileri aktarıp bilinenleri yeniden gözden geçirmek üzere bu küçük diziye-vitamin dosyası- başlıyoruz. “Sağlığı korumak” veya “güçlendirmek” konusunda, tıpkı araç sigortası gibi “vitamin sigortası” yapmak ne kadar doğru, bugün onu tartışıyoruz.