Darmstadt Devlet Orkestrası’nın usta kemancılarından Emre Tamer, Türkiye’de başlayan Barok müzik sevgisini Almanya’da da sürdürüyor. Yüzlerce yıldır kütüphanelerin tozlu raflarında unutulan eserleri adeta bir ‘arkeolog’ gibi ortaya çıkarıyor ve 20 yıl önce kurduğu ‘Darmstadt Barok Solistleri’ grubuyla birlikte müzik dünyasına kazandırıyor.
#ALMANYADaha sonbaharın serinliğini hissetmeden haberleri duymaya başlamıştık. Yepyeni sergiler, konserler, festivaller, oyunlar, filmler ve kitaplar yoldaydı. Eylül ayının gelmesiyle birlikte kültür ve sanat dünyası da sezonu açtı, birbirinden güzel etkinliklerin, yayınların tarihi belli oldu. İçlerinden kaçırmamamız gerekenleri derledik.
#EylülHarvard’da nörobilim okuyan Yiğit Sönmez’in elektronik müziğe olan tutkusunu ne üst üste aldığı ‘John Harvard Scholar’ ödülü ne de 4 üzerinden 3.94 ile mezun olması geçirebildi. Cosmic Academy’ye kabul alan Sönmez’in tek hayali ünlü bir DJ olarak Tomorrowland Festivali’nde sahneye çıkmak...
#Yiğit Sönmez1-17 Haziran arasında düzenlenecek 51. İstanbul Müzik Festivali, 12 yeni eserin prömiyer yapacağı özgün programıyla dikkat çekiyor. Anne-Sophie Mutter’den Barbara Hannigan’a pek çok yıldızı ağırlayacak festivalin öne çıkan konserlerinden bir seçki hazırladık.
#51. İstanbul Müzik FestivaliSon yıllarda gastronomiyi daha çok konuşuyoruz. Bunda başarılı mekanların, iyi şeflerin büyük katkısı var. Aslında Anadolu, lezzetleriyle öne çıkan bir coğrafyadır. Ama biz bunu anlatmakta, tanıtmakta geç kaldık. Yerelliğin öne çıktığı bir döneme giriyoruz. Gastronomide de durum böyle...
#1Sinemaya da uyarlanan ‘Eğreti Gelin-Kostak Kızı’ romanıyla tanınan yazar Şükran Kozalı, kısa süre önce hayata veda eden edebiyat araştırmacısı Yıldız Ecevit’in ilk ve son romanı ‘Kozmik Komedya’yla ilgili kapsamlı bir inceleme kaleme aldı: ‘Kozmik Komedya’, alıntıların ve düşünsel bütünlüğün bir aradalığı... Türkçede alışılmadık bir roman. Bir bilgi romanı! Yaşamının büyük bölümünü bilgi derleyerek geçiren bir edebiyat araştırmacısının ürünü. Yıldız Ecevit, yaşamı da, kendini de bilgi aracılığıyla çözümleme çabasına girişirken okuru çok çeşitli okumaların oluşturduğu çoğulcu bir ortama çekiyor.
#Yıldız EcevitDünya çapında bir keman sanatçısı olmasının yanı sıra CAKA’dan ÇEV Sanat’a sayısız projede genç müzisyenlerin önünü açmak için aktif görev üstlenen Cihat Aşkın, 18 Ağustos’ta 49. İstanbul Müzik Festivali’nden onur ödülü alacak. Festivale yıllar önce ‘en genç sanatçı’ olarak resital vermeye davet edildiğini hatırlatan Aşkın, “Hayatımın en özel ödüllerinden biri olacak” diyor.
#Cihat AşkınKimi keman sanatçısı, kimi milli yelkenci… Bilimsel çalışmalara imza atan da var, beste yapan da... Bu becerileri onlara kaliteli bir eğitimin kapılarını açtı. Sağlık ve Eğitim Vakfı’nın ‘Bilim, Sanat ve Spor Bursu’ yeteneklerini akademik başarıyla birleştiren liseli gençlere dünyanın en iyi üniversitelerinde yine burslu olarak öğrenim görme olanağı da sağlıyor. İşte o gençlerden birkaçının hikayesi…
#YetenekTürkiye’nin önde gelen kültür ve sanat kurumlarının dümeninde farklı disiplinlerden, hayallerden ve kariyer öykülerinden gelen yetenekli, öngörülü ve yaratıcı kadınlar var. 10 sanat kurumunun 10 yöneticisinden, onları bugün bulundukları yere taşıyan, sanatla temaslarını yöneticilik noktasına ulaştıran ‘karar anı’nın öyküsünü dinledik, tanışmak isteyecekleri kadın sanatçıları sorduk. Ortaya sanat dünyamıza yön veren isimlerin kısa portreleri çıktı.
#8 Mart‘Bir Leh Requiem’i’, ‘Lacrimosa’ gibi görkemli eserlere imza atan, 2013 yılında İstanbul Müzik Festivali tarafından yaşam boyu başarı ödülüne değer görülen günümüzün en büyük bestecilerinden Polonyalı Krzysztof Penderecki, Kraków kentinde 86 yaşında hayata veda etti.
#Krzysztof Pendereckiİngiltere’nin başkenti Londra yeni yılla birlikte çeşitli konserlere ev sahipliği yapıyor. Galerileri, müzeleri, müzikalleri, tiyatro gösterimleriyle sanatsal etkinliklerde zengin bir çeşitliliğe sahip Londra’da konser verecek sanatçılar sırasıyla şöyle: Leman Sam&Rubato, Okay Temiz, Fazıl Say, ünlü grup İstanbul Girls Orkestrası, Ferhat Göçer, Genco Erkal, Manuş Baba ve Cem Yılmaz...
#LondraReyting rekorları kıran “Afili Aşk” dizisinin Ayşe’si Burcu Özberk, Mag dergisinin kasım sayısı için objektif karşısına geçti. Dergiye röportaj da veren Özberk, müzikten oyunculuğa geçiş sürecini, kariyer yolculuğunu ve hakkında bilinmeyenleri anlattı.
#Burcu ÖzberkBeş yaşında futbolcu olmayı hayal ediyordu, sonra grafitiye merak sardı, 20’lerinin başında ise Metallica konserini Bach süitiyle açtı. Klasik müziğin en çok aranan çellistlerinden Daniel Müller-Schott, 17 Haziran’da 47. İstanbul Müzik Festivali kapsamında, kusursuz tekniği, duygu yüklü ve enerjik yorumuyla kendisi için özel anlam taşıyan Şostakoviç’in ‘Çello Konçertosu’nu yorumlayacak.
#Daniel Müller-SchottALTI kıtada bini aşkın konser veren kanun virtüözü Ahmet Baran’ı huzurlarınıza getiriyorum. O bir kanun âşığı, kanuna kafayı takmış biri. O kanuna bir takım yenilikler getirip modernleştirmenin peşine düşmüş biri. Ve başarılı da olmuş.Bugüne kadar Rusya Devlet Başkanı’ndan Papa’ya, İngiltere Kraliçesi’nden Norveç Kralı’na kadar 55 devlet insanı onuruna Türk musikisini tanıtan konserler vermiş. Pek çok ödül almış. Ama en acayibi, kanun icrasına kendi adıyla anılacak yeni bir teknik kazandırmış olması. Adını ve imzasını taşıyan özel kanun serileri üretiliyor. Ve bu enstrümanlar tüm dünyada satışa sunuluyor. Ahmet Baran’ın yorumculuğu ve farklı vizyonu devlet konservatuvarlarında bitirme tezlerine konu oluyor. Karşınızda bir rock star duruyor ama elinin altında gitar yerine kanun var. Ve kanunu gitar gibi çalıyor. Bu röportaj yarın da devam edecek...
#YazarKlasik batı müziği bestecilerinin hayat hikayeleri her zaman ilgi çekici olmuştur. Yaşadıkları dönemde üstün yetenekleri sayesinde büyük şan ve şöhrete ulaşıp, günümüzün rock starları gibi farklı hayatlara sahip olmuşlardır. Her ne kadar ülkemizde teneffüs zili, bekleme müziği gibi garip mecralarda kullanılıyor olsalarda, ürettikleri enfes eserler ile halen merakımızı cezbeden bu dehaları rahmet notalarıyla anıyoruz.
#Paganini