Sağlığı etkileyen pek çok unsur vardır. Özellikle konuşma bozukluklarının ciddi sonuçları oluşabilir. Kekemelik de çocuklarda çok sık görülen konuşma bozukluklarından bir tanesidir. Kekemelik nedir, neden olur? Kekemelik genetik midir, tedavisi var mı? Tutuk kekemelik nasıl geçer? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#KekemelikKekemelik, konuşmada akıcılığın bloklar, hece tekrarları ve uzatmalar ile kesintiye uğraması; konuşmanın akıcılığının bozulması durumudur. Peki çocuklarda kekemeliğin sebepleri nelerdir? Fark edildiğinde ne yapılmalı? Tedavi yöntemleri nelerdir? Dil ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı İbrahim Yaşa, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#KekemelikÇocukların konuşurken takılması ve heyecandan kelimeleri doğru telaffuz edememesi aileleri tarafından olumsuz karşılanarak ‘kekeme’ görülmelerine neden olabildiğini belirten Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Figen Karaceylan Çakmakçı, "Aileler ve çevre tarafından yapılan düzgün ve akıcı konuşma baskısı çocukta kekemeliğe yol açabiliyor. Çocuklar konuşurken hata yapma korkusu yüzünden ‘kekeme’ olabilir" dedi. Uzman Dr. Çakmakçı, kekemeliğin nedenleri ve tedavisi konusunda ailelere uyarılarda bulunarak “Çocuklara düzgün ve akıcı konuşma baskısı yapmayın” dedi.
#Çocuklarda KekemelilkKonuşmanın akıcılığında herhangi bir biçimde ortaya çıkan kesintiler olarak tanımlanan kekemeliğin bir hastalık olmadığını belirten uzmanlar, erken dönem kekemeliğin dil gelişimi sırasında görüldüğünü belirtiyor. 3 yaşlarında %4-5 oranında ortaya çıkan kekemelik, 3 ile 6 ay arasında geçebiliyor. İnatçı kekemelik de denilen kronik kekemelik ise nüfusun %1’ini etkiliyor.
#ÇocukKüçük çocuklarda tırnak yeme, parmak emme, kekemelik gibi sorunlara sıkça rastlanıyor. Bu sorunları anlayışlı ve uzlaşmacı bir tavırla çözmek gerekiyor. Psikolog Bengi Semerci, çocuklara belli etmeden, dikkatini başka tarafa çekerek bu davranışları bıraktırmak gerektiğini söylüyor.<br>