Kekemelik konuşma akıcılığının istem dışı motor hareketlerle ses tekrarı, uzatma ya da sözcüklerin arasında oluşan duraksamalar nedeniyle meydana gelen bir bozukluktur. Bunun yanında göz kırpma, tikler, dudak ve yüz hareketleri, kafa hareketleri, sıkıntılı nefes alma davranışları ya da yumruk sıkma gibi motor davranışlar eşlik edebilir. Öte yandan tourette sendromu, bedensel ve sesli tiklerin bir arada bulunduğu bir hastalıktır. Hastalık tanısı koyarken ayırıcı tanı olarak mutlaka bu durum iyi değerlendirilmeli ve buna bağlı süreçte uygun tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.
#ÇocukKekeme olduğunu ilkokulun ilk gününde akranlarının konuşmasıyla dalga geçmesiyle anladı. Ama o konuşmayı çok seviyordu ve en büyük hayali haber spikeri olmaktı. Bu hedef doğrultusunda iletişim okuyan Seda Fırın, YouTube’da Kekele TV’yi kurdu. Şimdi binlerce kekemeye cesaret veriyor.
#Seda FırınKonuşmanın akıcılığında herhangi bir biçimde ortaya çıkan kesintiler olarak tanımlanan kekemeliğin bir hastalık olmadığını belirten uzmanlar, erken dönem kekemeliğin dil gelişimi sırasında görüldüğünü belirtiyor. 3 yaşlarında %4-5 oranında ortaya çıkan kekemelik, 3 ile 6 ay arasında geçebiliyor. İnatçı kekemelik de denilen kronik kekemelik ise nüfusun %1’ini etkiliyor.
#ÇocukOkullar öğrencilerin çok sevdiği yerler. Neden sevmesinler ki? Fen dersinde günlük hayatta gördüğü her şeyi açıklayabileceği bilgiler ediniyor. İngilizce desen yepyeni bir dil öğreniyor; ya müzik, flütten tut piyanoya kadar üretiyor da üretiyor. Teknoloji tasarım ufuk açıcı işler yapıyor hatta başımıza icat çıkarıyorlar. Beden eğitimi dersinde mutlaka bir alanda uzman sporcu olabiliyor. Matematik en sevdikleri, keşiften keşife koşturuyorlar. E tabiî ki okulu çok seviyorlar.
#ÖğretmenSosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu’nun İstanbul Bahçelievler’deki Şeyh Zayed Çocuk Yurdu’nda yapılan yaratıcı drama çalışması, içe kapanık birçok çocuk için kendine güven ve sosyalleşme köprüsü oldu. Çocukların empati duygusunu geliştiren, duyguları iyi ifade etmeyi, denetimi, problem çözme yetenekleri geliştiren bu teknikle iki yılda hayata bakışları değişti.