İtalya'nın Vicenza kentinde düzenlenen Abilmente Uluslararası Hobi Fuarı binlerce hobi severi buluşturdu. Sıfır maliyete, pet şişeler ve atık kağıt kullanılarak yapılan gelinlik büyük ilgi gördü.Hobi alanlardaki yeniliklerin meraklılarına sunulduğu fuarda aynı zamanda atölye çalışmalarıyla yeni teknikler de öğretildi. Temelini "kendin pişir kendin ye" felsefesinin oluşturduğu ve birçok ülkeden yaklaşık 200 firmanın katıldığı fuarda tam anlamıyla yetenekler yarıştı. Bu sene ilk kez fuar kapsamına dahil edilen kek süsleme sanatı reyonuyla, İtalya'nın birbirinden usta pasta yapımcıları, özel günler için yapılan pastalara seker hamurundan yapılan süslemelerin püf noktalarını anlattı. Eda BERKBAYRAK / VİCENZA /DHA
#HobiHafta başında Lezzetli Hayat Instagram hesabımızdan yılbaşı sofranızda tercihiniz kabak tatlısı mı kütük pasta mı diye sorduk. Ankete oy verenlerin yüzde 57’si kabak tatlısını seçti. Kütük pasta diyenler de yüzde 43 gibi azımsanmayacak bir oranda çıkınca size seçenekli bir yeni yıl tatlıları dosyası açmak istedim. Zencefilli kurabiyeler de var, el yapımı, hediyelik olarak hazırlayabileceğiniz çikolatalı trüfler de...
#Gülay Barbaros AltanMasterchef Ben Saksı Değilim tarifi, programın yeni bölümüyle izleyiciler tarafından merak konusu oldu. Somer Şef imzalı 'Ben Saksı Değilim' tarifi, finale doğru ilerlerken hazırlanması istenen yemeklerden biri oldu. Görünüm olarak saksıyı andıran yemek oldukça zorlu bir tarif. Takımlar dokunulmazlık için bu lezzeti en iyi şekilde çıkarmaya çalışacak. Peki Ben Saksı Değilim nasıl yapılır, malzemeleri neler?
#Ben Saksı Değilim TarifiCassata Siciliana, tatlıdan öte Sicilya’yı yansıtan bir simgedir. Her diliminde, Sicilya’nın zengin tarihi, farklı kültürlerin etkisi ve yerel halkın yaratıcılığı saklıdır. Bu nedenle cassata’yı tatmak, Sicilya’nın ruhunu ve lezzetlerini keşfetmek anlamına gelir. Sicilya’nın kültür elçisi cassata’nın geçirdiği evrimi ve tarifini yazdım bu hafta.
#Danilo ZannaMasterChef Türkiye 2022'nin sonlarına yaklaşırken, yarışmacılar için şeflerin hazırladığı zorlayıcı tabaklar da ekranlarda izleyicilerle buluşuyor. İşte o tariflerden biri olan 'Toprak Ana' ya da 'Ben Saksı Değilim' gibi isimlerle bilinen bir Somer Şef yemeği daha... Şef Somer Sivrioğlu’nun Noma’nın şefi Rene Redzepi’den esinlenerek hazırladığı ve 'Ben Saksı DEğilim' adını verdiği bu muhteşem tarif, malzemeleri ve yapım aşamaları ile haberimizde...
#Masterchef Ben Saksı DeğilimAralık boyunca pasta dükkânları rengârenk, ışıl ışıldı... Rahatlıkla bu ayın temasına uygun kurabiyeler, pastalar, süslemeler bulabiliriz ancak yine de el emeğiyle hazırlanmışı gibisi yok. İster pişirip hediyelik götürmek, ister sofraya koymak için olsun, Brunette Patisserie’nin kurucu şefi Nur Aktı’dan bol çikolatalı özel bir yılbaşı pastası ve vazgeçilmeyen klasik zencefilli kurabiye tariflerini aldık.
#Yeni YılYemeklerini severek yediğimiz tanınmış şeflerin profesyonel mutfak kariyerinden önceki ilk kılavuzları anneleri. Pek çok çocuk gibi yemek pişirmeyi onlardan izleyip öğrenirken akıllarında kalan tatları kimi zaman restoran menülerine de taşıdılar. Şeflerimize annelerinin elinden tatmaya doyamadıkları tariflerin hikâyesini ve püf noktalarını sorduk.
#ÇerkestavuğuTariflere giren malzemeler kadar onları uygularken işimizi kolaylaştıracak mutfak ekipmanı da bir o kadar önemli. Ölçülerde adeta bir kimyager hassasiyeti isteyen, hem el becerisi hem de tecrübe gerektiren pasta-ekmekçilik alanında gereken tüm pratik aletleri, çikolata ve kek kalıplarından yenebilir süslere, mayalama sepetinden spatula çeşitlerine kadar rahatlıkla bulabileceğimiz adresleri jürimiz seçti.
#PastaBirçok bitter çikolata çeşidi halihazırda hayvansal ürün içermiyor zaten ama artık çoğu markanın yüzde 100 bitkisel içerikle üretime yöneldiğini de görüyoruz. Pratik ve eğlenceli tariflerle evde kendi vegan çikolatalarımızı hazırlayabilir, damak zevkimize göre çeşitlendirebiliriz.
#VeganYeni yıla sayılı gün kaldı… O güzel ve lezzetli masalar kurulmadan yeni yıl karşılama, kutlama alışkanlıklarımızdan yola çıkalım ve tatlı bir ön hazırlık yapalım. Hangi pastayı ya da tatlıyı yapacağınızı seçin; yılbaşı için tarifler hazırladım…
#GingerbreadDışarıda ailemizle ve arkadaşlarımızla bir şeyler yiyip vakit geçirmeyi çok özledik. Yazın vazgeçilmezi piknik için yılın en uygun vakitlerindeyiz. Ünlü şeflerden tarifler istedik, şef Refika Birgül’den sepet hazırlamanın ipuçlarını öğrendik. Hürriyet Seyahat yazarımız Saffet Emre Tonguç da en güzel piknik alanlarını paylaştı.
#Yemek TarifleriMayhoş tadı ile doğanın tüm güzelliklerini sunan orman meyveleri hem rengi ile hem de lezzeti ile tatlımızı zirveye taşıyor. Deneyenlerin bir dilim daha isteyeceği bu kek sofralarınızdan eksik olmayacak, tadına bakanlar ise ısrarla sizden tarifini isteyecek. Özellikle son zamanlarda peynir ve bisküvi ile yapılan tarifler oldukça revaçta “orman meyveli peynirli kek” te bu ikilinin en güzel tariflerinden olmaya aday. Orman meyveleri sunumlarımızı süsleme konusunda da hayli başarılı.
#Orman Meyveli Peynirli KekÇubuklu bir diğer adıyla çubuklu kekler son yılların trendleri arasına girdi. Görüntüsüyle iştah açan çubuklu kekleri evinizde bulunan malzemelerle yapabilir, zevkinize göre süsleyebilirsiniz. Dilerseniz de yılbaşı, doğum günü veya yeni iş hediyesi olarak sevdiklerinize verebilirsiniz. Peki, çubuklu (lolipop) kek nasıl yapılır? İşte çubuklu kek tarifi
#ÇubukluAvrupa’daki Noel pazarları ışıldamaya başladı. Geleneksel el sanatlarından yerel lezzetlere, tasarım ürünlerden kült yılbaşı süslerine kadar ne ararsanız bulabilirsiniz. Ancak bu pazarlar sadece alışveriş buluşması değil; Avrupa’nın görkemli mimarisiyle birleşen masalsı bir yolculuk vaat ediyor. Hem de hava ne kadar soğuk olursa olsun insanın içini sıcak tutan bir yolculuk… Seyahat planlarını şimdiden yapmakta fayda var.
#Saffet Emre TonguçIslak kek, her yaş grubundan kişi tarafından severek tüketilen, beş çaylarının vazgeçilmezi haline gelen pratik ve oldukça lezzetli bir tatlı. Bu enfes tatlının nasıl yapıldığı ise son günlerde merak konusu oldu. Peki, ıslak kek nasıl yapılır?
#Islak Kek Nasıl Yapılır?Islak kek, büyük küçük herkes tarafından severek tüketilen kek çeşitlerinden biri. Sadece birkaç malzemeyle pratik ve lezzetli bir şekilde kakaolu ıslak kek hazırlamak mümkün. Özellikle sıradan kek tariflerinden sıkılan ancak basit bir o kadar da lezzetli bir tarif isteyenler için ıslak kek tarifi malzemeleri ve yapılış aşamaları!
#Islak KekTezgâhlar yıl boyunca beklediğiniz meyve ve sebzelerle doluyor. Ramazan mesaisi, yaz mevsimi derken mutfakta hareket asıl şimdi başlıyor. Üç ‘fine dining’ restoranın yüksek mutfağına sızdık. Personel yemeklerinin tadına baktık, tarifler kopardık. Başrolde mevsim malzemeleri, gastromiye yön veren ekiplerden yıkama, saklama ve pişirmeye dair basit fikirler aldık.
#Mutfak TüyolarıVasco de Gama bu şehirden yelken açıp Hindistan’ı keşfetti, Corte-Real ise Kuzey Amerika kıyılarına kadar ulaştı. Okyanusa meydan okuyan cesur denizcilerin limanı Lizbon, Avrupa’nın en eski kentlerinden biri. 300 yıl Mağrip Arapları’nın yönetimi altında kaldı, daha sonra sömürgelerden akan servetle zenginleşti.