Üsküp’te dana eti kullanarak yapılan ve kebap denen köftenin en meşhur iki adresi Eskiçarşı içindeki Destan ve Kosmos. Destan biraz daha turistik restoran gibi ve yanında acı kırmızı sos da verdiği için Türkler arasında daha popüler. Şehrin börek çeşitleri de çok meşhur ama içlerinde pişirme tekniğiyle de en özel olanı, Arnavutların çok sevilen ve yapımı çok meşakkatli olan fliya böreği...
#ÜsküpAnadolu’da hayat var olduğundan beri Bursa hep çok zengin bir yaşam kaynağı oldu. Verimli toprakları, tarih boyunca ticaret, zanaat ve sanatın önemli bir merkezi olarak konumlanması, çeşitli medeniyetlere başkentlik yapmış olması ve neredeyse insanlığın başlangıcından bugüne dek; hep göç yolu üzerinde bulunması Bursa’nın kültürel birikimini çok zengin kılmıştır.
#Bursa‘Topraktan Sofraya Sakarya Mutfağı, Bir Yemek Antropolojisi’ isimli kitap, Sakarya yemeklerinin izinde bir sözlü tarih çalışması... Tariflerden tescilli tatlara, artık ekilmeyen ürünlerden tek bir ağacı kalan elmaya ya da iki sezon hasat edilebilen enginara; neler yok ki bu 600 sayfalık yolculukta...
#Sakarya MutfağıBalkan mutfağı denildiğinde ilk akla gelen lezzetlerden biri de kaymaçina oluyor. Geleneksel haliyle üç malzemeden oluşan kaymaçina, pratik ve hafif bir tatlı. Temel unsurları süt ve yumurtadır. Süt ve yumurta karıştırılarak fırında pişirilir. Peki, kaymaçina için gerekli malzemeler neler? Kaymaçina nasıl yapılır? İşte kaymaçina tatlısının tarihi ve tarifi…
#Kaymaçina NedirYunan tatlısı olarak da bilinen Kıbrıs tatlısı, son yılların popüler lezzetlerinden biri haline geldi. Ceviz, haşhaş ve Hindistan cevizinin muhteşem uyumunu gözler önüne seren Kıbrıs tatlısının püf noktası ise şerbetinde gizli. Peki, Kıbrıs tatlısı nasıl yapılır?
#Kıbrıs TatlısıMakedonya’nın başkenti Üsküp’e bundan üç yıl önce yolum düşmüştü ancak ‘ölü bir şehir’ olması sebebiyle pek beğenmemiştim. O zaman ki Üsküp ile şimdi ki Üsküp arasında dağlar kadar fark var çünkü ‘Üsküp 2014’ projesiyle şehre bir sürü köprü, heykel ve kamu binası yapılmış hatta hâlâ süren çalışmaların toplam maliyeti 500 milyon Euro civarındaymış. İşte size Üsküp gezi rehberi…
#Üsküp GezisiKlasik Osmanlı ve Türk mutfağını yaşatan Türkiye’nin en köklü lokantaları yiyecek-içecek sektörünün önde gelen markaları. Bu lokantalar yılın her anında yerli ve yabancı müşterilerle dolup taşıyor. Ancak ramazan geldiğinde, iftar sofraları birbiriyle yarışıyor. Son dakikada gidip yer bulmak hemen hemen imkansız.