Malatya'da kuru kayısı fiyatlarında artış bekleniyor. Dünyanın kuru kayısı ihtiyacının yüzde 85'ini karşılayan, "Dünya kayısı başkenti" olarak anılan ve 8 milyon kayısı ağacının bulunduğu kentte, yaklaşık 50 bin aile geçimini bu üründen sağlıyor.
#Kuru KayısıMalatya ile özdeşleşen kayısı bu yaz fiyatıyla konuşulacak gibi gözüküyor. 29-30 ve 31 Mart tarihlerinde yaşanan don olayı nedeniyle ağaçların neredeyse tamamı yandı. Kuru kayısının fiyatı uçtu, yaş kayısıda da geçen seneye göre iki kat artış bekleniyor. Sektör temsilcileri '10 liradan kayısı yemeye hazır olun' derken, kuru kayısı fiyatı 20 liraya çıktı. Üstelik fiyatlar elde kalan stoğa göre daha da artabilir.
TURİZM sektörümüzün gözbebeği Antalya’nın gastronomi dünyasında ‘yükselen yıldız’ olma yolculuğuna tanıklık etmek üzere Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in davetlisi olarak 3. Uluslararası Antalya Food Fest Gastronomi Festivali’nin tanıtım toplantısına katıldık.
#AntalyaOtomobilleri satın alabilmek kadar bakımlarını düzenli yaptırmanın maliyeti de yükseldi. Bugün orta segmentte bir otomobilin ilk bakımı 5 bin TL’ye, aynı aracın kapsamlı 120 bin km bakımı 11 bin TL’ye yapılıyor. Bütün kalemler alt alta sıralandığında ortalama fiyatlar 8 bin 600 TL seviyesini buluyor. Araç bakım ücretlerinin geçen yıla göre ortalama yüzde 60-70 arasında arttığını belirten uzmanlar ise “eldeki araç değerlendiği için bakıma olan talep yüksek” diyor.
#OtomobilFındık hasadına 10 gün kala çiftçi de ihracatçı da pazar hesabı yapmaya başladı. Rekolte iyi, hastalıkla mücadelede başarı yakalandı. Fındık üreticisi Özer Akbaşlı, “Fındığı çuvala koyma maliyeti yüzde 100 arttı. Bu yıl fındığın kilogram fiyatı 150 TL olmalı” derken Karadeniz Fındık İhracatçıları Birliği Başkanı Hasan Osman Sabır, “Yüksek fiyat yüzünden geçen yıl ürün elimizde kaldı, iyi denge kurmak gerek” diye konuştu.
#FındıkDepremler sebebiyle bu ramazan biraz buruk geçecek belki ama sofralar yine birlik ve beraberlik için kurulacak. Peyniri, zeytini, mercimeği, pirinci derken iftar ve sahur alışverişini tamamlamak için az bir süre kaldı. Tüm bu ürünleri afet bölgesinden satın alarak oradaki yerel üretici ve kooperatiflere destek olabiliriz. Jürimize favori adreslerini sorduk...
#Deprem BölgesiKAYSERİ'de kış ayında özellikle aşeren kadınların ilgi gösterdiği, manavda paketler halinde hazırlanan içinde 4 adet bulunan 50 gram erik 89, 5 adet kiraz 125 TL’den satışa sunuldu. Manav Mustafa Benli, ürünlerin yurt dışından geldiğini belirterek, “Fiyatlarımız geçen seneye göre artış gösterdi. Mevsim dışı meyveler için hamile eşleri günün her saati arıyor. Kapatmış olsak bile gece gelip dükkanı açıyoruz" dedi.
#KAYSERİTİM Başkanı Mustafa Gültepe pandemi dönemindeki astronomik artışlardan sonra hammadde fiyatlarının tekrar düşüşe geçtiğini söyledi. Gültepe, ‘‘2023’ün, 2022 gibi fiyat artışlarının çok olduğu bir yıl olma şansı yok. Ben 2023’ün fiyat enflasyonu açısından daha durgun bir yıl olacağını, herkesin mevcut fiyatları koruma gayreti içinde olacağını düşünüyorum’’ dedi.
#Türkiye İhracatçılar MeclisiKimi Cumhuriyetimizle yaşıt, kimiyse bir semtle özdeşleşecek kadar köklü... Pek çoğunun önünden geçmişliğimiz, bir tatlısını yemişliğimiz ya da hikâyesini dinlemişliğimiz mutlaka var. Geçmişten bugüne hem kendilerine has lezzetleri hem de kent hafızasında edindikleri kalıcı yerle öne çıkan pastanelerimizin en iyilerini jürimize sorduk.
#TatlıHafta sonları genellikle dışarıda kahvaltı yapanlardanım. Benim için ya bir tavsiye olacak ya da internetten baktığım yorumları değerlendirerek mekanı seçiyorum. Bu hafta da Başakşehir’de iki mekan belirledim. Önce kahvaltıya ardından da farklı bir tat olduğunu düşündüğüm kebapçıya uğradım. Tabi benim için fiyat performans da önemli. Her zaman çok para verip iyi hizmet ya da lezzeti bulamadığım yerlerde oldu. Ancak benim aradığım, iyi hizmet, iyi lezzet ve düşük bütçe. Bu yüzden size Gagaline Cafe Restaurant ve Zahter Kilis Sofrası’nı tavsiye ediyorum.
#Zahter Kilis Sofrası