Katarakt haberleri sayfasında Katarakt hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1654 Katarakt haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Ameliyatta kullanılan mercekler, ameliyat sonrası gözlük gerekip gerekmeyeceğini belirler. O nedenle doğru mercek seçimi çok önemlidir. Katarakt gözün içindeki merceğimizin şeffaflığını yitirmesidir. Yaşla birlikte gözümüzün içindeki mercek şeffalığını ve elastikiyetini yitirir. Şeffaflığını yitirmesine “katarakt” adı verilir. Elastikiyetini yitirmesine ise “presbiyopi” adı verilir. Katarakt görme kaybına yol açarken, presbiyopi ise yakını gözlüksüz görememeye yol açar. Katarakt veya yakın görüş ameliyatında, şeffalığını veya elastikiyetini yitrimiş kendi merceğimiz alınır ve yerine yapay bir mercek konur.
#GözKatarakt körlüğün dünyadaki en sık nedenlerinden biridir… Haziran ayı, kataraktın küresel etkisi hakkında farkındalık yaratmak amacıyla 10 yılı aşkın bir süre önce “Katarakt Farkındalık Ayı” olarak ilan edilmiştir. Peki, katarakt nedir, katarakt ameliyatı nasıl olur? İşte katarakt belirtileri ve merak edilenler...
#Katarakt Belirtileriİçinde bulunduğumuz 21’inci yüzyıl insanlığa daha uzun ve sağlıklı bir ömür getirdi. Ancak bununla birlikte yaşlı hastalıkları da artış gösterdi. En yaygın yaşlılık hastalıklarından biri olan katarakta karşı uyaran uzmanlar, yaz aylarında gözleri güneşten korumanın önemine dikkat çekti.
#GÜNEŞŞeker hastalığında (diyabet), vücudumuz ya insülin üretemez ya da insüline tepki vermez. İnsülin vücudumuzdaki hücrelere glikoz (şeker) sağlayan bir hormondur. İnsülin olmadığında glikoz hücrelere alınamaz ve kan damarlarında birikerek vücudumuzun -gözler dahil- her yerindeki kan damarlarına ve sinirlere zarar verebilir.
#ŞekerGözümüzün içindeki lensin şeffaflığını kaybetmesine “katarakt” adını veriyoruz. Katarakt, yaşın ilerlemesiyle birlikte toplumun büyük çoğunluğunu etkiliyor. Katarakt; görmede azalma, renklerde soluklaşma-sararma, ışık hassasiyeti-kamaşma, çift görme ve gözlük derecelerinde sık değişim gibi belirtilerle kendisini belli ediyor.
#KataraktKatarakt, gözümüzün içindeki merceğin şeffaflığını kaybetmesidir. Katarakt ağrıya neden olmaz ancak görüşünüzün zamanla kötüleşmesine yol açar. Peki, katarakt neden olur, belirtileri nelerdir? Katarakt önlenebilir mi, nasıl tedavi edilir? İşte, katarakt ile ilgili merak edilen bazı soruların yanıtları...
#KataraktTrabzon'da katarakt şikayetiyle gittiği özel göz hastanesinde 4 kez ameliyat geçirdikten sonra sol gözünün görme yetisini kaybettiğini öne süren Sebahattin Aydın (62), suç duyurusunda bulundu. Hastanelere adli ve idari soruşturma başlatıldı.
#KataraktGözümüzün içindeki lensin şeffaflığını yitirmesine “katarakt” adını veriyoruz. Kataraktın en temel nedeni yaşlanmak… Ama bebeklerde bile katarakt izlenebiliyor. Kimi faktörler katarakt oluşma riskini artırıyor. Eğer bu faktörlerden korunabilirsek, katarakt riskimizi artırmamış oluruz.
#KataraktGünümüzde en sık yaygın olan hastalıklar arasında göz hastalıkları gelmektedir. Göz hastalıklarının neler olduğuna dair birçok kişi tarafından araştırma yapılmaktadır. Göz hastalıkları mutlaka tedavi edilmesi gereken ve bu konuda herkesin bilinçli olması gereken hastalıklardır. Göz hastalıklarını tedavisinde göz doktorları sorumludur. Son günlerde göz hastalıklarının neler olduğuna dair araştırma yapılmaktadır. Peki, göz hastalıkları nelerdir? Göz hastalıklarının isimleri nelerdir? Göz hastalıklarının açıklamaları nedir tüm detayları ile derledik.
#Göz HastalıklarıGöz, zaman içerisinde de bozulmaya uğrayabilen ve yaş ilerledikçe etkilenen bir organ olarak bilinir. Doğal ve fiziksel olan değişikliklere bağlı olarak gözde etkilenmeler oluşabilir. Bunun sonucu olarak pupil adı verilen ve ışığın retinanın üzerine gelmesini sağlayan göz bebeğinde küçülme meydana gelir. Işığa karşı olan uyum yavaşlama gösterir ve loş ışıkta görmede bir zorluk meydana gelir. Göz merceği esnekliğini kaybettiği için yakını görememek de başlar. Göz kuruluğu da bununla beraber gelebilir. Gözyaşına ait olan hacim ve fonksiyon azalabilir ve kişide görme bulanıklığı, yanma ve kızarıklık gibi şikayetler meydana gelir. Katarakt nedir ve katarakt nedenleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#KataraktKataraktın, göz merceğinin saydamlığını kaybederek matlaşması sonucu ortaya çıkan ve görme yetisini olumsuz etkileyen bir hastalık olduğunu belirten Özel Atagöz Tıp Merkezi’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Aras Saklamaz, yaşlanma, genetik faktörler, uzun süreli UV ışınlarına maruz kalma, diyabet ve kullanılan bazı ilaçların göz merceğinin yapısını bozarak bulanık görmeye neden olabildiğini söyledi. Saklamaz, katarakt hastalarının genellikle bulanık görme, ışığa hassasiyet, renklerin soluk görünmesi, gece görüşü bozuklukları ve okuma gibi aktivitelerde zorluklarla doktora başvurduklarını kaydetti.
#1Uluslararası Uzay İstasyonu'na 8 günlüğüne gidip 288 gün boyunca adeta mahsur kalan astronotlar nihayet Dünya'ya döndü ama yeryüzündeki hayata alışmaları hiç kolay olmayacak. Peki neden? Uzay hayatı insanları nasıl etkiliyor?
#AstronotSamsun'da devlet hastanesinde görevli bir göz doktoru, 1 yılda bine yakın ameliyat yaparak hastaların gözüne ışık oldu. Göz doktoruna, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu tarafından özel teşekkür belgesi verildi.
#Sağlık BakanlığıKonya Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Dr. Ali Osman Gündoğan, kırlangıç otu sıvısının göze damlatılmasına ilişkin, "Halk arasında 'gözlük kırdıran' otu olarak bilinen bitkinin çok fazla reklamı yapılmakta. Bu damlalar, steril olmayan ortamlarda, doğada göze uygulanmakta. Bu uygulamalarda geriye dönüşsüz kör kalma hatta kornea nakline kadar gidebilir" dedi.
#Kırlangıç OtuKonya Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Dr. Ali Osman Gündoğan, kırlangıç otu sıvısının göze damlatılmasına ilişkin, "Halk arasında 'gözlük kırdıran' otu olarak bilinen bitkinin çok fazla reklamı yapılmakta. Bu damlalar, steril olmayan ortamlarda, doğada göze uygulanmakta. Bu uygulamalarda geriye dönüşsüz kör kalma hatta kornea nakline kadar gidebilir" dedi.
#Göz SağlığıDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), ölümcül Sudan virüsünün dünya çapında yayıldığını ve hızla ölümlere neden olduğunu açıkladı. Uganda'da bir hemşirenin hayatını kaybetmesiyle başlayan salgında, 14 kişiye virüs bulaştı ve 2 kişi hayatını kaybetti. Uzmanlar, virüsün Ebola'ya benzer semptomlarla ölümcül sonuçlara yol açtığını belirterek acil önlem çağrısında bulundu.
#Dünya Sağlık ÖrgütüYeni bir araştırma, sigaranın yaşam süresini doktorların düşündüğünden daha da fazla kısalttığını ortaya koydu. University College London'daki (UCL) araştırmacılar, ortalama olarak tek bir sigaranın bir kişinin ömründen yaklaşık 20 dakika aldığı, yani tipik bir 20’li sigara paketinin bir kişinin ömrünü günde yaklaşık yedi saat kısaltabileceği sonucuna vardı.
#Sigaranın ZararlarıÇeşitli kamu hastanelerinde görev yaptıktan sonra kendi kliniklerini açan Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Berkay Akmaz ve Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ömer Takeş, tecrübelerini İzmir Alsancak’taki kliniklerinde hastalarına aktaracak olmaktan dolayı mutluluk duyduklarını söyledi.
#1Ameliyatta kullanılan mercekler, ameliyat sonrası gözlük gerekip gerekmeyeceğini belirler. O nedenle doğru mercek seçimi çok önemlidir. Katarakt gözün içindeki merceğimizin şeffaflığını yitirmesidir. Yaşla birlikte gözümüzün içindeki mercek şeffalığını ve elastikiyetini yitirir. Şeffaflığını yitirmesine “katarakt” adı verilir. Elastikiyetini yitirmesine ise “presbiyopi” adı verilir. Katarakt görme kaybına yol açarken, presbiyopi ise yakını gözlüksüz görememeye yol açar. Katarakt veya yakın görüş ameliyatında, şeffalığını veya elastikiyetini yitrimiş kendi merceğimiz alınır ve yerine yapay bir mercek konur.
#GözAdam Stanaway, 2016 yılında bir sabah uyandığında bir şeylerin yolunda gitmediğini hemen anladı. Birdenbire mavi, yeşil veya kırmızının tonlarını ayırt edemediğini fark etti. Belli renkleri görememe durumunun zamanla körlüğe kadar gideceğinden ise habersizdi…
#Wolfram Benzeri SendromAtagöz Tıp Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı ve Kurucu Ortağı Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Helvacıoğlu, daha önceki dönemlerde katarakt ameliyatı olmuş, teknolojik veya maddi yetersizlikler nedeniyle gözüne eski sistem düz mercek takılan ve yeni teknolojiden mahrum kalan hastaların artık bu mağduriyetlerinin giderilebileceğini açıkladı. Yapılacak lazer destekli ameliyatlarla yeni sistem akıllı merceğe ve yeni teknoloji sayesinde tüm mesafelerde gözlüksüz mükemmel bir görüşe sahip olabileceklerini belirten Helvacıoğlu. son gelişmeler hakkında bilgiler verdi.
#110 Ekim Dünya Görme Günü’nde uzmanlar, kullanımları yaygınlaşan akıllı telefon ve tablet bilgisayarlar nedeniyle gelecek nesillerin miyopi tehlikesi ile karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu. “2040 yılında her iki kişiden biri miyop olabilir” diyen uzmanlar Hürriyet’e şu değerlendirmede bulundu.
#10 Ekim Dünya Görme GünüAdam Stanaway, 2016 yılında bir sabah uyandığında bir şeylerin yolunda gitmediğini hemen anladı. Birdenbire mavi, yeşil veya kırmızının tonlarını ayırt edemediğini fark etti. Belli renkleri görememe durumunun zamanla körlüğe kadar gideceğinden ise habersizdi…
#Wolfram Benzeri SendromKırk yaştan sonra gözlerimizde yaşlanmaya bağlı çeşitli değişiklikler baş gösterir. Bu değişikliklerden bir kısmı doğal yaşlanma sürecinin bir parçası sayılırken, bir kısmı ise tedavi edilmesi gereken hastalıklar olarak karşımıza çıkar.
#GözTikTok, göz sağlığıyla ilgili ilginç bir iddiayı gündeme taşıdı: Çiğ bal, göz problemlerine çare olabiliyor! Jimerito çiğ balının gözlere damlatılmasıyla uçuşan cisimler ve hatta glokom ve katarakt gibi ciddi rahatsızlıkların tedavi edilebileceği öne sürülüyor. Peki, çiğ bal gerçekten de böyle bir etki yapabilir mi? Doç. Dr. Nesrin Tutaş Günaydın ile mercek altına aldık.
#Sağlık