Deniz Memelileri Araştırma Derneği'nin (DMAD) Akdeniz'de yürüttüğü araştırma seferinde; Kaş ve Fethiye açıklarında, boyu 20 metreyi, ağırlıkları 57 tonu bulabilen ispermeçet (kaşalot) balinaları görüntüledi. Dernek kurucularından Efecan İştipliler, Akdeniz'de yaşayan ispermeçet balinaları için 250 ila 2 bin 500 arasında nüfus tahmini yapıldığını, Akdeniz popülasyonunun 'tehlike altında' şeklinde sınıflandırıldığını söyledi.
#AntalyaDeniz Memelileri Araştırma Derneği'nin (DMAD) Akdeniz'de yürüttüğü araştırma seferinde; Kaş ve Fethiye açıklarında, boyu 20 metreyi, ağırlıkları 57 tonu bulabilen ispermeçet (kaşalot) balinaları görüntüledi. Dernek kurucularından Efecan İştipliler, Akdeniz'de yaşayan ispermeçet balinaları için 250 ila 2 bin 500 arasında nüfus tahmini yapıldığını, Akdeniz popülasyonunun 'tehlike altında' şeklinde sınıflandırıldığını söyledi.
#KaşDünya mutfağında kullanılan binbir çeşit baharat vardır. Bu baharatlar sadece lezzet değil, sağlık için de oldukça farklı işleve sahiptir. Sizlere mutfakta en çok kullanılan baharatlar ve vucuda etkilerine dair bir derleme hazırladım. İşte yemeklerde kullandığımız, belki de pek çoğunun adını bilmediğimiz baharatlar ve görevleri...
#BaharatlarGünümüzde dünya üzerinde pek çok hayvan bulunmaktadır. Özellikle balina türleri de en çok merak edilenler arasında gösteriliyor. Balina türleri ve özellikleri nelerdir? Balinanın türü nedir, kılları var mı? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
İzmir'in Çeşme ilçesine bağlı Alaçatı açıklarında yavrusuyla birlikte yüzen balina, tekneyle bölgede gezenler tarafından cep telefonuyla görüntülendi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Okan Akyol, yavrusuyla birlikte yüzen balinanın sular ısındığı için Akdeniz'den gelmiş olabileceğini söyledi.
#İzmirİzmir'in Çeşme ilçesine bağlı Alaçatı açıklarında, yavrusuyla birlikte yüzen balina, tekneyle bölgede gezenler tarafından cep telefonuyla görüntülendi.Çeşme'nin ünlü tatil cenneti Alaçatı açıklarında, geçen pazar günü tekne ile geziye çıkanlar, hoş bir süprizle karşılaştı. Açıkta yüzen balinayı gören teknedekiler, cep telefonu kamerası ile video çekerek bu anları ölümsüzleştirdi. Balinanın dans edercesine denize dalışı ise seyir zevkini arttırdı. Teknede bulunanların bir süre görüntülemeyi başardığı balina ile yavrusu, daha sonra gözden kayboldu. Balinalar İzmir çevresinde ilk kez görülmüyor. 1995 yılının Şubat ayında, ispermeçet (kaşalot) cinsi biri yavru 2 balina, yollarını şaşırıp İzmir Körfezi'ne girmişti. Yaklaşık 3 metre boyundaki yavru balina, Urla İçmeler Sahili'nde karaya vurmuştu. Anne balina ise bir süre İzmir Körfezi'nin çeşitli bölgelerinde dolaşmıştı. Yaralı olduğu belirlenen ve 'Ramazan' adı verilen yavru balina ise, karaya çıkartılıp tedavi edilmeye çalışılsa da kurtarılamamıştı. Yavru balina burada gömülürken, annesi ise Körfez'den ayrılmıştı.
#AlaçatıYaz geldi, denizle ilişkimiz arttı. Teknelerle gezecek, feribotlara, vapurlara, gemilere atlayıp adalara varacağız. En kötü ihtimalle kayıklarla açıklarda balığa çıkacağız. Ama dikkat: Oltanıza takılan istavrit, gözünüze çarpan sadece birkaç yunus olmayabilir. İşte Türkiye sularında karşılaşabileceğiniz balinalar. Hatta en son bir tanesi geçen hafta Antalya açıklarında kameralara yakalandı.
#BalinaDENİZİN ALTINDAN GELDİ..!! Denizin derinliklerinden gelen bir ispermeçet (kaşalot) balinası sürü halinde duran balıkları tek seferde yuttu. Bu durum, bilim insanlarının kameraları tarafından böyle kaydedildi. NOT: Erkekleri 15-25 m. ve 45-70 ton ağırlığındadır. Başı alışılmışın dışında iridir ve vücut büyüklüğünün üçte biri kadardır. Baş küt ve altçene dardır. Beyni yaşayan memeliler arasındaki en büyük beyindir. İspermeçet balinası dişli balinaların en büyüğüdür. 1200 metre derinliğe dalıp, 1saat su altında kalabilirler. Nefes almak için 10 dakika kadar su yüzeyinde kalır. Ömrü 60 yıldır. Genellikle büyük mürekkep balıklarını (boyu 2 metreyi bulanları tercih eder) yerler. Başka balıkları ve fok gibi diğer deniz memelilerini de yerler. Denizin altında hareketsiz yatarken balık sürüsü gördüklerinde ağzını aniden açarak avlar.
#HtvhaberOsmanlı döneminde, ''ayı yağından deve yağına'', ''alabalık yağından balık nefsine'' kadar çeşitli hayvanların belirli yerlerinden alınan yağlar, bazı işlemlerden geçirilerek hastalıkların tedavisinde kullanılıyordu. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Demirhan Erdemir, ''Osmanlı Arşiv Belgelerine ve Bazı Türkçe Tıp Yazmalarına Göre, Bazı Hayvansal İlaçların Türk Tıp Tarihindeki Yeri ve Bazı Sonuçları'' konulu araştırma yaptı.