Karkas et fiyatları, Aralık ayı için Ulusal Kırmızı Et Konseyi tarafından belirlendi. 2021 karkas et fiyatları kapsamında Ege, Akdeniz, Marmara, İç Anadolu, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz Bölgesi karkas et fiyatları belirleme işlemlerini gerçekleştiren konsey, dana ve kuzu fiyatları için et ve süt kurumu fiyatları dahil ve hariç olmak üzere bilgi veriyor. İşte, 2021 karkas et fiyatları hakkında bilgiler
#Karkas Et FiyatlarıGıda denetimlerini çok önemsediklerini söyleyen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “İnsanların ‘zehir mi yiyoruz’ diye hassasiyet göstermesi normal. Bu işin şakası yok, benim de çocuklarım var. Limitlerin üzerinde ilaç kalıntısı çıkarsa o tarım ürünü kesinlikle imha ediliyor” dedi.
#Gıda DenetimleriTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, CNN TÜRK'te ekranlara gelen, Cüneyt Özdemir'in sunduğu 5N1K programına konuk oldu. Bakan Yumaklı, orman yangınlarından çiftçi protestolarına kadar gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yumaklı, "Çay, fındık, fıstık mitingi... Burada sorun olup olmadığına bakmaksızın insanlara 'bunu elde etmeliydiniz' diyerek siyasi çıkar sağlamaya çalışıyorlar. Çiftçiyi yollara çıkmaya teşvik etmeye çalıştılar. CHP pankartları öndeydi, arkalarında çiftçiler vardı." dedi. Sokak hayvanları ilgili de açıklama yapan Yumaklı, "Sokaklarda sahipliği olmadan dolaşan, insanlara saldıran ve hastalık yayma konusu kayıtlarımıza girmiş bir sorun var mı var? Bunu herkes söyledi, mutabık kaldı. Bu sorunu çözmenin yolu sokaklardan hayvanları toplayıp sahipli hale getirmek." ifadelerini kullandı.
#İbrahim Yumaklıİstanbul'da et fiyatlarına gelen son zamlardan sonra market ve kasaplardaki fiyatlar da değişti. Et ve Süt Kurumu'nun da fiyatları göz önüne alındığında kentte kırmızı etin 3 farklı tarife üzerinden fiyatlandırıldığı görüldü. Semtten semte de değişkenlik gösteren et fiyatlarıyla ilgili konuşan Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkârları Federasyonu Bölge Başkanvekili Veysel Günal, "Bazı besicilerin yaptığı spekülasyonlar yüzünden fiyatlar bu kadar artıyor. En çok zamlanan et çeşidi kuzu oldu" ifadelerini kullandı.
#İSTANBULTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 10 maddelik ‘Hayvancılık Yol Haritasını’ açıkladı. Buna göre, anaç hayvan sayısı artırılacak. Bunun için cinsiyeti belli sperma kullanılacak. Aile işletmelerine ilave destek verilecek. Üreten herkese, ürettiği kadar destek yapılacak.
#İbrahim YumaklıBursa'da işlettikleri et restoranından büyükbaş kurban hissesi alanlara, bozuk kıyma ve et ile salam dağıtıldığı iddiasıyla, tutuklu sanıklar Ali Açıkgöz (56) ve oğlu Enes Açıkgöz (31) ile tutuksuz sanık M.A. hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. Cumhuriyet savcısının 35 günde hazırladığı iddianamede, 3 sanık hakkında, 'Dini inanç ve duyguların istismar edilmesi suretiyle dolandırıcılık' suçundan, mağdur başına 10 yıl olmak üzere 3 bin 660'ar yıl hapis cezası istendi.
#BursaBursa'da işlettikleri et restoranından büyükbaş kurban hissesi alanlara, bozuk kıyma ve et ile salam dağıtıldığı iddiasıyla, tutuklu sanıklar Ali Açıkgöz (56) ve oğlu Enes Açıkgöz (31) ile tutuksuz sanık M.A. hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. Cumhuriyet savcısının 35 günde hazırladığı iddianamede, 3 sanık hakkında, 'Dini inanç ve duyguların istismar edilmesi suretiyle dolandırıcılık' suçundan, mağdur başına 10 yıl olmak üzere 3 bin 660'ar yıl hapis cezası istendi.
#BursaCHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, "En düşük emekli aylığı 7 bin 500 lira oldu. İş başına gelir gelmez eksik kalanı da biz tamamlayacağız. En düşük emekli aylığını asgari ücret seviyesine taşıyacağız" dedi.
#CHPİstanbul’da perakendeci, Tarım ve Orman Bakanlığı ve ESK ortak çalışmaya giderek ramazanda et fiyatlarını sabitledi. Bugünden itibaren dana kıymanın kilogram fiyatı 190 TL, dana kuşbaşının kilogram fiyatı ise 210 TL’den satışa çıkacak. Amaçlarının vatandaşa uygun fiyata et vermek olduğunu söyleyen PERDER Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Güzeldere, et alımlarında bir limit olmadığını ama ticari faaliyete de izin vermeyeceklerinin altını çizdi.
#İstanbulGeçtiğimiz yıl bu zamanlarda 75 lira civarında olan kıymanın kilosu 200, kuşbaşının kilogramı ise 250 liranın üzerini gördü. Sadece yılbaşından bugüne, 3 ayda fiyatı yüzde 35 civarında artan et, 2 yılda alması gereken zammı, 2 ayda almış oldu. Kimileri bu fiyat artışını ‘deprem etkisi’ olarak yorumlasa da sektör temsilcileri bunun doğru olmadığı ve ramazan öncesi fırsatçılık yapılmaya çalışıldığı konusunda hemfikir. Hükümet ise düğmeye bastı. Her ne kadar eski Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli 3 yıl önce bir yayında, Türkiye’de et ithalatının bittiğini, yerli üretime ağırlık verileceğini söylemiş olsa da fiyatları düşürmek için yine aynı taktik denenecek: Avrupa ve Güney Amerika’dan canlı hayvan ve karkas et ithal edilecek. Peki, tek çaremiz ithalat mı?
#DepremBiri işin mutfağında, diğeri üretimde olan iki isimden bahsetmek istiyorum bu hafta. Serhat Doğramacı ve Mert Tutak’ı başarılı bulma sebebim hayallerinin peşinde giderken ayaklarının yere sağlam basması ve onlara para kazandıran projelerle sektöre imzalarını atmış olmaları.
#Serhat DoğramacıTüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de herkesin gözü kulağı ekonomideki gelişmelerde... Doğal olarak Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin tüm konuşmaları yakından takip ediliyor. Televizyon yayınının ardından kendisiyle sohbet etmek için aradım. Hakaret olmadığı sürece espriyi seven, daha önce yazdığım gibi karikatürlerine gülen bir bakan. Soçi öncesi buluştuk ve Rusya ziyaretinin öneminden son dönemde tartışma yaratan açıklamalarına kadar konuştuk...
#Nureddin NebatiHÜRRİYET Ege’nin ev sahipliğinde yapılan sektör toplantıları, devam ediyor. Kısa bir süre önce süt ve süt ürünleri sektör toplantısı yapmıştık, bu defa kırmızı et sektörü konusunu masaya yatırdık. Özellikle Kurban Bayramı öncesinde kırmızı et sektörünü bütün boyutlarıyla tartışmanın ayrı bir anlam ve önemi olacağını düşündük. Nitekim önde gelen sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen toplantımız, belli başlı sorunlar ile birlikte çözüm yolları arayışları için dikkate değer ipuçları sunuyor.
#1Kurbanlık fiyatları pek çok vatandaşın merak ettiği konular arasında yer alıyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) tarafından açıklanan kurbanlık fiyatları için geri sayım sürerken, illere göre fiyat bilgisi de netleşmeye başladı. Peki, kurbanlık fiyatları ne kadar olacak?
#KurbanKurbanlık fiyatları, 2022 yaklaşan Kurban Bayramı öncesi konuşulmaya başladı. Kurban Bayramı süresince kurulacak kurban pazarlarında büyükbaş ve küçükbaş kurbanlık alacak olan vatandaşlar, ortalama fiyat bilgilerine odaklandı. Her yıl Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) tarafından açıklanan kurbanlık fiyatları için geri sayım sürerken, illere göre fiyat bilgisi de netleşmeye başladı. Son gelen bilgiye göre Sivas'ta 2022 Kurban Bayramı için canlı tosun kilogram fiyatı 65 lira olarak açıklandı. Peki, büyükbaş ve küçükbaş Kurbanlık fiyatları ne kadar olacak? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#KurbanlıkÇocuklukları yayladan geçen, Samsun’daki Nebiyan Dağı’na bakarak hayaller kuran iki kardeş büyüdü, dede mirası olan yaylacılık kültürüne sahip çıkarak markasını kurdu. Karadeniz’in yaylalarında beslenen hayvanların eti ve bölgenin tarımsal ürünleri Nebyan markası ile binlerce haneye ulaşıyor. İhracata da başlayan girişimci kardeşler yayladan doğan bir dünya markası olmayı hedefliyor.
#KaradenizEt fiyatlarına zam olacak tartışması Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Başkanı Nihat Çelik ile Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ’ı karşı karşıya getirdi. Çelik, “Ete yeni zam gelmesi gerekmiyor. 150 TL’ye kuşbaşı satıyorlar. Fiyatı aslında 110 TL olmalı” dedi. Yalçındağ ise, “Maliyetler artıyor. Et alındığı gibi satılmıyor. Çok istiyorsa gelsin kasap olsun” diye konuştu.
#Kırmızı EtOruç tutmayı vücudu dinlendirip arındırmak, iradeyi güçlendirmek için bir fırsat olarak görmeli, bütçemiz elverdiği ölçüde besin değeri yüksek, organik yiyeceklere yönelmeliyiz. İki öğüne sığan günlük besin ihtiyacını kaliteli ve iyi gıdadan almak her zamankinden daha kıymetli. Diyetisyen Berrin Yiğit’e göre kötü beslenme, vücudun hormonal dengesini altüst ediyor. Kaynağı belli, adil gıdalarsa çevreye etkisi kadar beden ve ruh sağlığımız için de önem taşıyor.
#OıruçHazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Samsun'da iş dünyası ile buluşma etkinliğinde açıklamalarda bulundu. Bakan Nebati, ekonomiyle ilgili önemli mesajlar verirken; "Kur stabil hale geldi, kontrolümüz altında. Tam bu ülkenin beklediği, öngörülebilir bir durumdayız" dedi. Bakan Nebati, enflasyon ile ilgili olarak ise, "Çözüm üreten Türkiye, sorunların üstesinden gelen Türkiye, enflasyonun üstesinden gelecek olan Türkiye'dir, yine biziz. Paydaşlarımızla bu işin üstesinden geleceğiz" şeklinde değerlendirdi.
#Nureddin NebatiYediklerimizin sağlığımız üzerindeki etkisi yadsınamaz. Aynı şey patili dostlarımız için de geçerli. Onların daha sağlıklı ve uzun bir yaşam sürmesinde doğru mama tercihi çok önemli. Onlarca çeşit arasından beslediğimiz hayvanın cinsine, ırkına, yaşına en uygun olanını nasıl seçmemiz gerektiğini uzmanlara danıştık.
#Mama SeçimiHazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, kur korumalı mevduat hesabı ile döviz kurunda stabilizasyon sağlandığını belirtirken; "Kur korumalı mevduat hesabında 596 milyar lira olan bakiye, 1 Nisan itibarıyla 695 milyar Türk Lirasına ulaşmış durumda" olarak açıkladı. Bakan Nebati, kur ve faizin üstesinden gelindiğini ve sırada enflasyonun olduğunu söylerken; "Bizler Mart ayında yüze 61.1 seviyesine yükselen enflasyonu düşürmek için kararlı adımlar atmaktayız" diye belirtti. Bakan Nebati ayrıca, "Beklentilerini enflasyon daha da yükselecek kurgusu üzerine kuranlar ve bunun üzerinden fahiş fiyat uygulayan işletmeler takibimiz altındadır" dedi. Bakan Nebati yaptığı açıklamalarda, devletin doğalgazda sübvansiyon oranının yüzde 78 seviyesinde olduğunu söyledi.
#Bakan NebatiOn bir ayın sultanı Ramazan için geri sayım başladı. İlk sahur yarın yapılacak. 2 Nisan Cumartesi günü de ilk oruç tutulmuş olacak. Ramazan ayı gönüllere huzur, sofralara bereket getirir. Masaya yalnız oturulmaz, ikramın ardı arkası kesilmez, her bir lokmanın değeri bilinir. Sadece evlerde değil, lezzet duraklarında da 30 gün boyunca tatlı bir koşturmaca yaşanır. Bu aya özel hazırlıklar yapılır, lezzetler sunulur. Bugün sizi bu mekanlardan biriyle, Lezzet-i Alâ ile tanıştırmak istiyorum.
#1Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile bir görüşme yapacağını ifade ederek, “Döner dönmez gerek Sayın Putin'le gerek Sayın Zelenskiy’le görüşmeler yapma kararlılığım var. Bu görüşmelerde her ikisine şahsım, milletim adına teşekkürlerimi ifade edip “Artık hedefimiz bir an önce sizi bir araya getirmek” diyeceğiz. Temenni ediyorum ki inşallah bir araya getirme noktasında kendilerinden bir tarih kaydını alırız” dedi. Erdoğan, “Rus ve Ukraynalı heyetlerin İstanbul'da gerçekleştirmiş oldukları görüşmelerin barış sürecine anlamlı bir ivme kazandırdığına inanıyorum” ifadesini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Garantörlük konusunda da biz, Ukrayna’nın güvenliğini teminen garantör ülkelerden biri olabiliriz, buna ilke olarak sıcak bakıyoruz" dedi. Asgari ücrette ara zam ile ilgili de Erdoğan, “Ben vatandaşıma onu aldatacak, yani yapmayacağımız veya yapamayacağımız bir şeyi söylemeyi doğru bulmam. Asgari ücreti tespit için bir komisyon var. Her sene toplanıyor. Dolayısıyla da bunun vakti aralıktır. Vakti geldiğinde de asgari ücretle sorumlu olan sendikalar ve Çalışma Bakanlığım otururlar konuşurlar, adımı atarız. Durum bu. Fevkalade bir durum olup olmadığı noktası orada yine tartışılır.. Olağanüstü bir gelişme olduğu zaman biz bunlara da kapalı değiliz” dedi. Erdoğan, "Biz vatandaşımıza ucuz et yedirmekte kararlıyız. Tarım Bakanımız önce ülkemizin dört bir yanında çalışmasını yapacak, ondan sonra da ithalde de neler yapabiliriz, bunun üzerinde de ayrıca çalışmasını sürdürecek" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanKarkas et fiyatları, Ulusal Kırmızı Et Konseyi tarafından belirlendi. 2021 karkas et fiyatları kapsamında Ege, Akdeniz, Marmara, İç Anadolu, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz Bölgesi karkas et fiyatları belirleme işlemlerini gerçekleştiren konsey, dana ve kuzu fiyatları için et ve süt kurumu fiyatları dahil ve hariç olmak üzere bilgi veriyor. İşte, 2021 karkas et fiyatları hakkında bilgiler
#Ulusal Kırmızı Et KonseyiBesici, artan maliyetler nedeniyle sessiz sedasız bir bir kesime gönderdiği hayvanının yerine yenisini koymuyor, koyamıyor. Bu önümüzdeki aylar içerisinde hayvan varlığının azalması ve et krizi demek. Kriz kelimesini hiç sevmem ama içerisinde bulunduğumuz vehameti anlatacak başka bir kelime de bulamıyorum.
#Et KriziBaşlıkta büryanı görünce “Siirt mi Bitlis mi?” tartışmasına gireceğimi düşünüyorsanız, yanıldınız. Büryanın tescilini, 14.06.2005’te Siirt, 26.01.2021 tarihinde ise Bitlis alıyor. “İyi de arkadaşım ikisi birden nasıl tescillenir” diyeceksiniz. Yapılışları farklı. Bitlis usulü büryan şöyle yapılıyor; Kuzu ikiye bölünüyor ve bu şekilde kuyuya indiriliyor. Piştiği zaman askıya asılıyor. Müşteri ne zaman gelirse et kesiliyor tabağa konuyor. Et soğuyunca kuyuya indirilip tekrar ısıtılıyor. Siirt’in büryanı ise; Oğlak ya da süt kuzusunun eti yıkanıyor. Et ikiye bölünüyor. Ardan kemikler ayrılıyor ve 3 metre yüksekliğindeki kuyuya indiriliyor. Kemiğinden ayrılan etler askıya asılıyor. Buttan düşen yağlar, kemiklerin üzerine düşüyor. Kapağın etrafına çamur sürülerek hava almayacak şekilde kapanıyor. Buhar kesinlikle havayla temas etmiyor, dışarı çıkmıyor. Etler, buharla pişiyor. Müşteri geldiğinde kesilip servis edilmeden önce etler fırında ısıtılıyor. Her iki usulde de pişirilme süresi 2 saat. Farkı ise Bitlis usulü pişirimde hayvan komple kuyuya indirilip pişirilirken, Siirt usulü pişirmede kemikler etten ayrıldıktan sonra pişiriliyor. Unutmadan söyleyeyim büryanın bir diğer adı da perive...
#BüryanBu hafta İşin Peşinde köşesi için Bursa’da bir büyükbaş hayvan çiftliğinde çalıştım. Balya taşıyıp, yem kardım. Hayvanların bulunduğu alanları temizledim. Bu faaliyetin sürdürülebilmesi için hayvanların günde yaklaşık 1.8 kilogram alması gerekiyor. Ancak girdi maliyetleri ve yem fiyatları hemen her gün artıyor. Bu dengeyi iyi sağlamak ise cambazlık istiyor. Eğer yemi kendi topraklarında yetiştiremiyorsan kâr etmek cidden zor. Yaz aylarında sıcaklar hem hayvanları hem çalışanları zorluyor. Çoğu meslekte olduğu gibi burada da uzun dönemli işçi sıkıntısı var. Bu sorun Afgan işçilerle çözülüyor.
#Gazetehaberleri