Güncelleme Tarihi:
Kültürümüzde bayramlar toplumun çimentosu gibidir, dini ritüellerin yanında yardımlaşma ve dayanışmanın sergilendiği özel günlerdir. Kurban Bayramı’nda ise hali vakti yerinde olanın kestiği kurban fakir için et demektir.
Tarımın başkenti Antalya, hayvan varlığında da kendine yeter halde. Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü verilerine göre, Antalya’da 1 milyon 600 bine yakın küçükbaş hayvan, 200 bine yakın da büyükbaş hayvan var. Kurban Bayramı’nda kurbanlık sıkıntısı yok. Antalya’da kurbanlık için 193 bin küçükbaş, 13 bin 900 de büyükbaş hayvanımız var. Bu yıl büyükbaşta canlı kurbanlıkların kilogram fiyatı 30-34 TL arasında, küçükbaşta ise 35-38 TL arasında değişiyor.
Besiciler bu yıl en çok yem fiyatlarının yüksekliğinden yakınıyor. Geçen yıla göre fiyatı her geçen gün artan, önüne geçilemeyen yemin fiyatı cep yakıyor. Yem fiyatları, bir yılda yüzde 70’in üzerinde artarken, döviz kuru gibi günden güne de artışını sürdürüyor. Yem, besiciliğin ana girdisi. Yani hayvan beslemek artık daha pahalı.
KÜÇÜK ÜRETİCİ SİZİ BEKLİYOR
Antalya Damızlık Koyun Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeliha Öztürk, geçen yıla göre küçükbaş kurbanlıklara yüzde 15 zam yapıldığını belirtiyor. Girdi maliyetlerini sorduğumda ise girdi maliyetlerinin geçen yıla göre yüzde 30 arttığına dikkat çekiyor. Küçükbaş besicisi maliyetlerinin sadece yarısını hayvan fiyatına yansıtabilmiş. Öztürk, hem sağlıklı kurbanlığa ulaşmak hem de yerel üreticinin desteklenmesi için kurbanlığı büyük market zincirlerinden değil, küçük üreticiden alınmasını öneriyor. Öztürk, 5 kilogram doğum ağırlığı olan küçükbaş için 12 kilogram karkas gelen hayvanın kurbanlık vasfını taşımadığına dikkat çekiyor.
Yemin çuvalı 170 TL’ye dayanmış, samanın tonu 1200 TL olmuş. Kurban Bayramı’ndan sonra ülke genelinde olduğu gibi Antalya’da da hayvan varlığının azalacağı düşüncesi hakim. Elindeki hayvanı kurbanlık olarak satan besicinin tekrar yerine hayvan koymayacağı, elini eteğini besicilikten çekeceği ifade ediliyor. Tarımdan elini çeken üreticiyi tekrar tarıma döndürmek çok, ama çok zor. Seneye kesecek kurbanlık bulabilir miyiz? Buna bakmak lazım.
PAYLAŞTIKÇA ÇOĞALIR
Alım gücünün düştüğü bir dönemde yardımlaşmak, paylaşmak her zamankinden daha fazla önem taşıyor. Besiciler kurban piyasasının durgun olduğunu, her geçen yıla göre talepte daralma yaşandığını belirtiyor. Bayramın ruhuna uygun şekilde ihtiyaç sahiplerini unutmayalım. Son dönemde kurban etinin paylaşımdan ziyade “etlik” olarak görüldüğü biliniyor.
Derin dondurucu reklamlarının bu dönem artması tesadüf olmasa gerek.
ÖNCE SAĞLIK
Bu Kurban Bayramı’nda işin sağlık yönüne değinmeden geçemeyeceğim. Her ne kadar önlemleri gevşetsek de geçen yıl olduğu gibi Kurban Bayramı’nı bu yıl da Kovid-19 salgını gölgesinde geçireceğiz. Aşılama oranı tam olarak istenilen seviyeye gelmese de aşılamada önemli bir yol kat ettik. Sevdiklerimizle uzun yıllar sarılabilmemiz için maske, mesafe ve hijyen kuralını bir kere daha hatırlatmak isterim. Antalya’da 100 bin kişide görülen Korona vaka sayısı bir önceki haftaya göre yaklaşık yüzde 82 artışla 65,02’ye yükseldi. Son haftada en çok vaka artışı yaşanan 5 il arasında yer alan Antalya’da maalesef kurallara uyan yok. Bayram’dan sonraki rakamları düşünmek bile istemiyorum. Alacağımız önlemler kendimizi ve sevdiklerimizi koruyacak. Şimdiden mutlu bayramlar dilerim.