Tango, Buenos Aires/Arjantin kökenli bir şehir dansı... Kimileri için bir tutku olan bu dansın, tüm Türkiye’de özel geceleri ve atölyeleri düzenleniyor. Yarın kutlanacak 11 Aralık Dünya Tango Günü vesilesiyle müziği ve ritmi sevenler için en iyi tango okullarını uzman jürimize sorduk.
#Dans OkuluEmeklilik dönüşü 2019 yılında kariyerinde kazandığı ilk Grand Slam olan Roland Garros sonrası tek kadınlarda dünya 1 numarası olan Ashleigh Barty, henüz 25 yaşında olmasına rağmen bir kez daha tenisi bıraktı. Ocak ayında tarihe geçen ve ülkesi adına 44 yıl sonra bir ilki başaran Avustralyalı raket, bu kararıyla tenis dünyasını şaşkına çevirdi. İşte Ashleigh Barty'nin sıra dışı hayatı ve bir mesajla değişen kariyeri...
#Ashleigh BartyTürkiye’de 61 yıldır hayatın ‘her anında iyilik, sağlık’ için çalışan GSK Türkiye, kadın çalışanlarına verdiği değerle öne çıkıyor. Her kademede kadınlara çok güvendiklerini ve önemli görevler teslim ettiklerini belirten GSK Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü Burcu Kuyucu; “GSK Türkiye Yönetim Ekibi’nin yüzde 50’sini kadınlar oluşturuyor. 2018 yılından bu yana GSK Türkiye’de 20’den fazla kadın lider global ve bölgesel görevlere terfi etti.” dedi.
#GSK TürkiyeSporcu kariyer koçluğu ne demek? Hangi alanlarda onlara destek veriyor, nasıl çalışmalar yürütüyorlar? Türkiye’nin ilk sporcu kariyer yönetim ajansı Possible’ın kurucusu Okan Can Yantır anlattı: “Sporcuya ‘Dünyaya nasıl bir iz bırakmak istiyorsun’ diye sorup yol haritası çıkarıyoruz.”
#GazetehaberleriPandemi sebebiyle pek çok iş evden yürütülür oldu. Bunlardan biri de işe alımlar. Pandemi, birçok şirkette işe alımları ve terfi süreçlerini durdurmuştu fakat haziran ayı itibarıyla teknoloji, dijital, e-ticaret, sağlık, hızlı tüketim gibi sektörlerde özellikle dijital ve teknik rollerde işe alımlar artmaya başladı. Aynı şekilde terfi süreçleri de hız kazandı. İşe alımların ve terfilerin büyük kısmı artık online yapılıyor. Pandemi sonrasında da bu trendin devam etmesi bekleniyor.Şu anda hangi sektörlerde ve rollerde işe alımlar devam ediyor, online mülakata girecekler nelere dikkat etmeli, işe alım uzmanlarına sorduk.
#Gazetehaberleriİçinde bulunduğumuz dijital çağda ‘yenilik’ ve ‘yenilenme’ kavramları hayatımızın iyice içine yerleşti. Teknolojinin de hızlı gelişimiyle her gün karşılaştığımız yeni ürünler, yeni uygulamalar ve yeni yöntemler resmen peşimizi bırakmıyor. Bir ‘yeni’ furyasına kapıldık gidiyoruz.
#Ecehan ErsözTercih dönemi zorlu bir süreç. Adaylar sevdikleri alanı mı yoksa kolayca iş bulabilecekleri bir bölümü mü tercih edecek? İş başvurularında üniversite mi bölüm mü önemli? Okurken gelecekteki kariyeri için neler yapılmalı? İşverenler yeni mezunlarda hangi özellikler arıyor? İş dünyasıyla başarılı çalışanları buluşturan ‘head hunter’lara bu soruları sorduk. Beyin avcıları hem tercihte rehber olacak önerilerde bulundu hem de üniversite yaşamı boyunca kişisel gelişim için yapılması gerekenleri ve iş görüşmelerine yönelik ipuçları verdi.
#EğitimÇocuğumuzu öncelikle tanımalıyız. Bunun için bir uzmandan destek alabiliriz. Çocuk gelişimi kitapları okuyabiliriz. “Çocuğumuz içe dönük mü? Dışa dönük mü? Çocuğumuzun sevgi dili ne? Çocuğumu ne mutlu ediyor? Hangi özellikleri var? Ben çocuğumun kendi özünde getirdiği özellikleri nasıl destekleyebilirim?” gibi sorularının cevabı verilmeli. Eğitimci, kariyer Koçu ve yazar Hatice Boşça, çocuklara sevgiyi ve değeri, değerli olduğunu nasıl hissettirebileceğinizi anlatıyor.
#Çocuklar İçin Kitap ÖnerisiGeri bildirim görüşmeleri hem yöneticiler hem de çalışanlar açısından genellikle zor geçer. Özellikle olumsuz geri bildirimler dikkatli davranılmazsa ilişkilerin bozulmasına bile sebep olabilir. Peki, performansı hakkında yöneticisinden kötü yorumlar duyan bir çalışanın o anda ve sonrasında nasıl davranması gerekir? Uzmanlara göre öncelikle duygulara yenik düşmeden, fevri hareketlerden kaçınmak çok önemli.
#Performans DeğerlendirmesiTam zamanlı çalışanların en çok zorlandıkları konulardan biridir iş ve özel hayat dengesini kurmak. Stanford Üniversitesi’nden Psikolog Laura Carstensen, bu konuda ilginç bir fikir ortaya attı. Carstensen, insanların 20’li yaşlar yerine 40’lı yaşlardan itibaren tam zamanlı çalışmaya başlamaları gerektiğini düşünüyor. Biz de kariyer koçlarına, uzmanlara bu öneriyi sorduk.
#Orta YaşLYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) sonuçları hafta içinde açıklandı. Öğrenciler, önümüzdeki günlerde okuyacakları bölümü ve üniversiteyi seçecekler. Bu tercihi yaparken hayatlarının en önemli kararlarından birini de almış olacaklar. Çünkü, seçecekleri bölüm, ileride yapacakları mesleklerinin temeli olacak. Uzmanlar, bu kritik seçim öncesinde öğrencilere kendi karakterlerine uygun bir seçim yapmalarını öğütlüyorlar. Ailelere ise destek vermelerini ancak kararı onlara bırakmalarını tavsiye ediyorlar.
#Meslek SeçimiHer gün yüksek bir dağdan paraşütle atladığınızı düşünün… Sürekli yazı yazdığınızı, sürekli tiyatro sahnesinde olduğunuzu ya da sürekli yemek yaptığınızı... Yaşamınızdan tatmin olur muydunuz? Peki şu an gerçekten sevdiğiniz işi mi yapıyorsunuz? İş Kavramları Koçluk Okulu’ndan Yaşam ve Kariyer Koçu Altan Özen, değişim için 21 günün yeterli olduğunu söylüyor. Nasıl mı?
#İş HayatıÜniversite sınavı puanları açıklandı, tercihleri yapılıyor. Kazananların önlerinde kendilerini hem eğitmek hem de profesyonel hayata hazırlamak için ortalama 4 sene var. Bu 4 yıldan en verimli şekilde faydalanmak için her senenin değerini bilmek gerekiyor. Sadece eğlenmek, okula gidip gelip dersleri vererek mezun olmak yetmiyor. Diplomadan sonra kendinizi kapısında bulacağınız yeni dünyaya yabancı olmamak için öğrencilik yıllarında azar azar iş hayatına atılmak gerekiyor. Tabii bunları yaparken de sosyalleşmeyi ve öğrenciliğin tadını çıkarmayı atlamayın.