TikTok’ta hızla yayılan bir iddiaya göre, karbonat artık sadece fırıncılığın değil, spor dünyasının da gözdesi. Kullanıcılar, karbonatın ‘steroid’ gibi etkiler yarattığını ve egzersiz performansını artırdığını öne sürüyor. Peki, karbonat böyle bir etki yapabilir mi? Uzm. Dyt. Betül Merd, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkBeyaz dişler temizliğin simgesidir, öz güvenimizi artırır, estetik bir görünüm sağlar. İşte bu nedenle zamanla sararan dişlerimizi beyazlatmak isteriz. Peki, bu amaçla yapılan beyazlatma işlemleri ne kadar etkili ve sağlıklı? Bilmeden dişlerimize zarar veriyor olabilir miyiz? Uzmanlar yanıtlıyor
#Diş SağlığıPek çok kişi için diş sağlığının önemi oldukça büyüktür. Kişiler, sağlıklı dişlerle daha kaliteli bir hayat sürebilir. Herkes için diş ve diş eti sorunları çok önemli bir sorun haline geldi. Çekilmeyen sorunların yaşanmasının dışında tedavi edilmediği zaman çok daha kötü bir hal alıyor. Aynı zamanda kişiler diş beyazlatma yöntemine başvurur. Diş beyazlatma yöntemleri nelerdir sizler için derledik.
#Diş BeyazlatmaSosyal medyada son zamanlarda 'diş beyazlatma akımı' videoları dikkat çekiyor. Bu videoların bazılarında kişi karbonat, diş macunu ve benzeri malzemeleri alüminyum folyoya dökerek dişlerine yapıştırıyor. Bazı sosyal medya kullanıcıları ise dişlerinin beyazlığının sırrının muz kabuğu, karbonat, limon veya tuz ile diş fırçalamak olduğunu öne sürüyor. Diş Hekimi Arzu Yalnız, "Alüminyum folyonun içerisinde ağır metaller var, bu zehirlenmeye götürür. İçine konulan limon, karbonat, sirke tarzı şeyler onun daha çok aşınmasına sebep olur ve tükürük yoluyla bunlar yutulur. Bu sağlık açısından çok tehlikeli, diş açısından da dişin minesini yumuşatan dişe zarar verip gerçek sağlıklı dokuyu aşındıran eylemlerdir bunlar. Bu metallere karşı alerjik bir reaksiyonu varsa ölüme kadar götürebilir" dedi.
#İstanbulSOSYAL medyada beğeni peşinde koşanlar, bu sefer de diş beyazlatma videoları yayınlamaya başladı. Bu videoların bazılarında kişi karbonat, diş macunu ve benzeri malzemeleri alüminyum folyoya dökerek dişlerine yapıştırıyor. Bazı sosyal medya kullanıcıları ise dişlerinin beyazlığının sırrının muz kabuğu, karbonat, limon veya tuz ile diş fırçalamak olduğunu öne sürüyor. Diş Hekimi Arzu Yalnız, Alüminyum folyonun içerisinde ağır metaller var, bu zehirlenmeye götürür. İçine konulan limon, karbonat, sirke tarzı şeyler onun daha çok aşınmasına sebep olur ve tükürük yoluyla bunlar yutulur. Bu sağlık açısından çok tehlikeli, diş açısından da dişin minesini yumuşatan dişe zarar verip gerçek sağlıklı dokuyu aşındıran eylemlerdir bunlar. Bu metallere karşı alerjik bir reaksiyonu varsa ölüme kadar götürebilir dedi.
#Diş Beyazlatmaİnsanların pek çoğu, inci gibi parlayan bembeyaz dişlere sahip olmayı isterler. Fakat gün içinde tüketilen içecek ve yiyecekler, dişlerin lekelenmesine ve arzu edilen beyazlıkta olmasına engel olur. Peki dişler nasıl beyazlar, dişi en iyi ne beyazlatır? Diş lekeleri nasıl temizlenir? Dişlerin beyazlaması için ne yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#DişFayans ve benzeri taşların aralarında yer olan çizgilere derz denir. Derz araları beyaz, gri ve siyah gibi farklı renklerde olabilir ama zamanlar aralarına biriken kirler nedeniyle renkleri değişir. Özellikle beyaz derzler zamanla kararır ve çok kötü bir görüntüye neden olur. Fayansların derzlerini temizlemek önceden daha zahmetliydi çünkü piyasada derz temizliği için özel olarak üretilen ürünler yoktu. Şimdilerde ise pek derz kalemi,derz temizleyici mavi su vb. pek çok ürünle derzler rahatlıkla temizleniyor. Kimyasal ürün kullanmak istemeyenler de doğal yollarla derz aralarını temizliyorlar. Peki, derz arası temizlemek için neler kullanılabilir, derz nasıl temizlenir?
#DerzEvde diş beyazlatmanın kötü sonuçları olabileceğine karşı uyaran Dr. Öğr. Üyesi Burak Gümüştaş, “Beyazlatma tozu, karbonat, elma sirkesi ile fırçalamalar dişlerin yüzeyinde çizikler oluşturur. Bu çizikler kısa zamanda renklendirici maddelerin tutulumu ile daha da sarı görünümde dişlere neden olur” dedi.
#Karbonat Dişe Faydalı MıEvde diş beyazlatmanın kötü sonuçları olabileceğine karşı uyaran Dr. Öğr. Üyesi Burak Gümüştaş, “Beyazlatma tozu, karbonat, elma sirkesi ile fırçalamalar dişlerin yüzeyinde çizikler oluşturur. Bu çizikler kısa zamanda renklendirici maddelerin tutulumu ile daha da sarı görünümde dişlere neden olur” dedi.
#KarbonatDişeti kanamasının diş hastalıklarının en önemli belirtisi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Hakkı Sunay, diş sağlığı hakkında halk arasında doğru bilinen yanlışları anlattı. Prof. Dr. Sunay, “Ağrıyan dişe kolonya basmak, karbonatla beyazlatmaya çalışmak gibi evde yapılan müdahaleleri daha büyük sorunlara yol açabilir” uyarısında bulundu.
#DişTırnaklarda sararma çeşitli sebeplerle olabiliyor. Uzun süre oje kullanımı, sigara gibi kötü alışkanlıklar veya çevre koşulları tırnaklarda sararmaya yol açabiliyor. Tırnak beyazlatma işlemini evinizde bulunan birkaç malzeme ile kolaylıkla yapabilirsiniz. İşte tırnak beyazlatan 3 pratik formül...
#Ballı Tırnak BakımıKULA DEVLET HASTANESİ DİŞ HEKİMİ ENVER KURAY ERTEN, DİŞ VE DİŞ ETİ HASTALIKLARININ TÜRKİYE'DE VE DÜNYADA EN ÖNEMLİ SAĞLIK SORUNLARI ARASINDA OLDUĞUNU SÖYLEDİ. DİŞ TEMİZLİĞİNE DİKKAT EDİLMEDİĞİ ZAMAN AĞIZDA BAKTERİLERİN ÜREYEREK, PLAK OLUŞUMU VE İLTİHAPLANMAYA NEDEN OLABİLECEĞİNİ İFADE EDEN ERTEN, "BU DURUMDA DA SAĞLIĞIMIZ DA TEHLİKEYE GİRMİŞ OLUR." DEDİ.