Toplumda vitamin ve gıda takviyesi gibi ürünlerin bilinçsiz kullanımına karşı uyarılarda bulunan Dahiliye Uzmanı Doç. Dr. Murat Akarsu, “D ve B12 vitaminiyle ilgili çok bilinçsiz kullanımlar görüyoruz. Hastalar, öğünlerinin bir parçası olarak gördüğü takviye ürünü sürekli kullanıyor. Altta yatan bir sebep var mı diye araştırdığımız çok oluyor. Sosyal medyadan etkileniyor olabilirler, reçetesiz alınabilen ilaçları çok yoğun talep ettiklerini, hele ki bu vitamin ve takviyelerin çok yanlış kullanıldığını söylemek istiyorum. Karaciğer enzimleri çok yüksek şekilde gelebiliyorlar. Böbrek, sinirsel fonksiyonlarımızı bozabiliyor, kardiyak etkiler de oluşturabiliyor” dedi.
#SağlıkÖzellikle karaciğerde üretimi yapılan ve hayati derecede önem taşıyan bir enzim olarak ALP karşımıza çıkar. Doktorların karaciğer enzimleri dediklerinde belirtilen enzimlerden biri ALP’ dir. ALP yani alkalen fosfataz nedir? Alkalen fosfataz değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Alkalen fosfataz ile ilgili soruların yanıtlarını hazırladık.
#ALP DeğeriÜnlü oyuncu Ufuk Özkan'ın karaciğer yağlanması nedeniyle ciddi sorunlar yaşadığı ve üçüncü derece siroza yakalandığı öğrenildi. Peki karaciğer yağlanmasının arka planında ne yatıyor? Bu durum hangi tehlikeleri beraberinde getiriyor? Karaciğer yağlanmasına karşı nasıl önlem almak gerekiyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkKaraciğer yağlanması en yaygın sağlık sorunlarından biri. Ne var ki yanlış bir yaklaşımla kan tahlillerinde karaciğer enzimleri yüksek görülmedikçe (SGOT, SGPT, GGT) sadece siz değil biz hekimler tarafından da -muazzam bir sağlık yaklaşımı hatası olmasına rağmen- ciddiye alınmayan bir sağlık problemi.
#KaraciğerStresin sağlık açısından oldukça zararlı olduğunu söylemek mümkündür. Kişinin sürekli stres ile iç içe olması durumunda ise sağlığının bozulması söz konusu olmaktadır. Stresin enzimler üzerinde de olumsuz etkileri bulunmaktadır. Stres karaciğer enzimlerini yükseltir mi? Stresin karaciğere ve enzimlerine etkileri neler? Stresin insan vücudu üzerindeki etkilerini detayları ile derledik.
#StresIF diyeti (Intermidend Fasting) yani aralıklı orucun, vücudu dinlendirip kilo verme sürecini hızlandırdığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Yıldız Melek Aksoylu, diyet süresince dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Bu diyette, aç kalınan süre boyunca vücutta depolanan yağların kullanıldığını belirten Aksoylu, "Oruç döneminde nasıl ki vücudumuz temizleniyor. Bu diyette de özellikle 3’üncü haftadan sonra çok iyi sonuçlar alınıyor" ifadelerini kullandı.
#Beslenme Ve Diyet Uzmanı Yıldız Melek AksoyluHer anne babanın arzusu, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmektir. Sonrasında ise dilekleri, sağlıklı bir çocuk ve genç olması üzerinedir… Peki, onun sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesinde nelere dikkat etmeli? İşte bu sorunun yanıtını Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şeyma Ceyla Cüneydi veriyor ve anne babaları uyarıyor “Büyüme ile gelişme aynı şey değildir!”
#ÇocukMIS-C sendromu ve Kovid-19 çocuklarda görülüyor mu sorusu koronavirüs salgının en başından beri merak edilen konulardan biri olurken, MIS-C tablosundaki son durum dünya gündeminde de sık sık konu oluyor. Bilim Kurulu toplantısının düzenlenen basın toplantısında, basın mensuplarından gelen soru üzerine Prof. Dr. Ateş Kara ülkemizde çocuklarda MIS-C sendromu hakkında son durumu açıkladı. İşte, ayrıntılar.
#Mıs-CÖpücük hastalığı ((EBV hastalığı, Enfekiyoz mononükleoz hastalığı, mono hastalığı ) derken sevgi hastalığıymış gibi bir durum akla gelmesin, sağlıklı birisini öpersek bu hastalığa yakalanmayız. Sadece hasta kişiler hastalığı damlacık yolu yani tükürükle bulaştırdığı için öperken bulaşabilme ihtimali nedeniyle öpücük hastalığı kavramı oluşmuştur. Diğer tüm damlacık ile bulaşan durumlarda öğrendiğimiz gibi bu hastalığı da yine bir virüs yapıyor.
#Öpücük HastalığıSağlıklı bir yaşam sürdürebilmemiz için karaciğerimizin de iyi çalışıyor olması gerekir. İlaç kalıntılarının ve toksik maddelerin vücuttan uzaklaştırılması gibi hayati bir görevi bulunan karaciğer, işlevini yerine getiremediği zaman çok ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Bu nedenle karaciğer dostu gıdalarla beslenmek ve bu besinleri düzenli tüketmek ayrı bir önem kazanıyor.
#KaraciğerHer gün belli bir oranda tüketilen kahve karaciğer üzerinde olumlu etkiler yapabiliyor. Kahvenin faydalarına dikkat çeken Prof. Dr. Onur Yaprak, Dünya genelinde birçok insan kahveyi santral sinir sistemi üzerindeki uyarıcı etkisi nedeniyle zinde kalmak için tüketir. Günde 3-4 fincan kahve içenlerde karaciğer enzimleri olan AST, ALT, GGT düzeylerinin gerilediği, karaciğerdeki sertleşmenin düzeldiği, karaciğerde siroz ve kanser gelişim riskinin azaldığı çalışmalarla kanıtlandı dedi.
#Prof. Dr. Onur YaprakHer anne babanın arzusu, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmektir. Sonrasında ise dilekleri, sağlıklı bir çocuk ve genç olması üzerinedir… Peki, onun sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesinde nelere dikkat etmeli? İşte bu sorunun yanıtını Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şeyma Ceyla Cüneydi veriyor ve anne babaları uyarıyor “Büyüme ile gelişme aynı şey değildir!”
#Bebek“Gevşek Bebek Sendromu” olarak da bilinen ve hareket siniri hücrelerini etkileyen SMA tip- 2 hastası Gökalp Küçük, “Gökalp’in Kahramanı Sen Ol” kampanyasına destek veren 120 bin kahramanının bağışı ile 2 milyon 400 bin dolarlık gen tedavisini almak üzere Amerika’ya gitti.
#BursaSon yıllarda sıkça yayılan ve karaciğeri eski haline getireceği iddia edilen popüler detoks kürlerine karşı vatandaşları uyaran Organ Nakli Bölümü Prof. Dr. Onur Yaprak “Sağlıklı bir karaciğere sahip olmak kısa süreli uygulanan kürler ile değil ancak bir hayat tarzı değişikliği ile mümkün olabilir” dedi.
#SağlıkKoronavirüsün karaciğerde kalıcı hasar bırakmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Onur Yaprak, “COVID-19’a yakalanan hastaların yüzde 20’sinde yapılan kan tahlillerinde karaciğer enzimleri de yüksek saptandı. Buna yönelik birkaç olası mekanizma mevcut olsa da hastalığı geçirenlerde karaciğerde kalıcı bir hasar gelişmediği biliniyor” dedi.
#KaraciğerDünya genelinde Batı Afrika'da 2013 yılından itibaren yaygınlaşarak insan sağlığını tehdit eden ebola virüsü can almaya devam ediyor. Africa CDC'den yapılan son açıklamaya göre, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde virüs nedeniyle, hayatını kaybedenlerin sayısı bin 705'e çıktı. Ciddi ve tehlikeli bir virüs olan bu hastalığın insan ve hayvanlar için özel bir tedavisi bulunmuyor. Peki, ebola virüsü nedir? Ebola virüsü nasıl bulaşır?
#Ebola Nedir?Binlerce kişinin ölümüne neden olan ebola virüsü, Aralık 2013'te ilk olarak Batı Afrika'da yayılmıştı. Gine, Liberya ve Sierra Leone'de 2014-2017'de görülen salgında, 30 bin kişiye virüs bulaşmış, 11 binden fazla kişi ölmüştü. Ebola Hemorajik Ateşi’nden korunma konusunda birçok zorluk vardı. Ebola Hemorajik Ateşi ile insanların tam olarak nasıl enfekte oldukları bilinmediğinden az sayıda temel korunma tedbiri vardır. Peki, ebola virüsü nedir, nasıl bulaşır?
#Ebola NedirTÜRK Kardiyoloji Derneği geçtiğimiz hafta çok önemli bir uyarı yaptı ve bir hipertansiyon patlaması olduğunu açıkladı. Aslında sadece bizde değil, her ülkede adeta bir hipertansiyon patlaması var. Birinci nedeni “obezite” salgını. Obeziteye yol açan “insülin direnci”, damarların sadece iç yüzeyini döşeyen koruyucu “endotel” tabakasını değil, duvar yapısını da bozabiliyor. İçi pıhtı ve plaklarla dolup, duvarları sertleşip kalınlaşan damarların iç basıncı artıyor ve biz bu süreci “hipertansiyon” olarak tanımlıyoruz. Kanaatime göre kan basıncının her yaşta mutlaka 13/8’den yüksek olmaması lazım. Eskisinden faklı olarak günümüzde yaşa bağlı değişimler de “anormal” sayılıyor.
#YazarKaraciğer enzimlerindeki bazı problemler, GGT’deki artışına ve sağlık sorunlarına neden olur. Yükselen karaciğer enzimi, karaciğerde iltihaplanma ve hasar olduğunu düşündürür. Halsizlik, yorgunluk, idrar renginde koyulaşma ve yüksek ateşle kendisini gösteren karaciğer enzim yüksekliği hakkında birçok vatandaş bilgi sahibi olmak istiyor. Peki, Karaciğer enzimleri neden yükselir? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler.
#Karaciğer EnzimleriEbola salgını, 2013 yılından itibaren Batı Afrika'da yaygınlaşarak can almaya devam ediyor. 2018 Temmuz ayından itibaren, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde (KDC) virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayı her geçen gün artıyor. Bununla birlikte insanlar da ebola virüsü hakkında bilgi sahibi olmak istiyor. Peki, ebola virüsü nedir? İşte merak edilenler...
#Ebola VirüsüHer anne babanın arzusu, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmektir. Sonrasında ise dilekleri, sağlıklı bir çocuk ve genç olması üzerinedir… Peki, onun sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesinde nelere dikkat etmeli? Hangi sağlık kontrolleri yaptırılmalı? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şeyma Ceyla Cüneydi konuyla ilgili detaylı bilgi veriyor.
#BüyümePreeklampsi veya halk dilinde bilinen ismiyle gebelik zehirlenmesi, hipertansiyon ve idrarda yüksek miktarda protein bulunmasıyla karakterize bir obstetrik hastalıktır. Gebelik zehirlenmesi hem anne hem de doğacak olan bebek için kötü sonuçlar doğurabilir. Eğer tedâvi edilmezse, fetüsün alınmasına kadar süren sonuçlar ortaya çıkabilir. Peki, gebelik zehirlenmesi nasıl anlaşılır?
#GebelikEnsefalit bir diğer adıyla beyin iltihabı, nörolojik disfonksiyon ile ortaya çıkan beyin parankiminininflamasyonudur. Nörolojik disfonksiyon denildiğinde mental durum, davranış veya kişilik değişiklikleri, motor veya duysal defektler, konuşma veya hareket bozuklukları ve nöbet akla gelmelidir. Peki, ensefalit (beyin iltihabı) nedir?
#Ensefalit