Geleneksel tıpta yüz yıllardan beri kullanılan karabaş otu, insan vücuduna sağladığı yararlarla önemli bir yere sahip. Osmanlı döneminde kolera salgınına karşı mücadele amaçlı kullanılan bu bitki, enfeksiyon giderici etkilere sahiptir. Karabaş otunun faydalarının yanı sıra en çok merak edilen diğer konu ise karabaş otu çayı neye iyi geliyor?
#Karabaş Otu Faydaları Nelerdir?İnsanoğlu kimi zaman tabiri yerindeyse ölümsüz olmanın, kimi zaman da hep dinç ve genç kalmanın formüllerini aradı. Bu arayışın içinde doğru beslenmenin ne denli önem teşkil ettiğini artık hepimiz biliyoruz. Çünkü doğru besinler hem sizi çeşitli hastalıklardan korur, hem de dinç bir akla ve bedene sahip olmanızı sağlar.
#Mesut TürkBir aşçı hangi baharatı veya otu hangi yemekte kullanması gerektiğini biliyorsa o yemeği çok daha lezzetli yapacaktır. Bir aşçının ot ve baharatları iyi bilmesi gerekir çünkü ot ve baharatlar sadece yemeklere değil, içeceklere ve yağlara da lezzet katar.Birçok ot, baharatlar arasında da sayılabilmektedir, bu yüzden hangisinin ne olduğunu bilmek gerekir. Ot ve baharatlar taze veya kuru olarak kullanılabilir. Kuru olanlar iyi kurutulur ve saklanırsa taze olanlardan daha kuvvetlidir fakat tazeler görüntü ve lezzet yönüyle daima tercih edilmelidir.Otlar yemeğe daha çok güzel koku katar. Bu yazımızda mutakta kullanılan otlar, özellikleri, faydaları ve kullanım alanlarından bahseceğim.
#Mutfakta Kullanılan OtlarBuğday Derneği’nin kurduğu 'TaTuTa' ağı kapsamında, Türkiye’nin dört bir yanındaki ekolojik çiftlikler, gönüllü veya ziyaretçilerini bekliyor. TaTuTa, hem Türkiye’den, hem de yurt dışından gelen gönüllü ve konuklarla Türkiye’de ekolojik tarım yapan çiftlikleri buluşturuyor. İşte detaylar…
#Ekolojik Yaşam ÇiftliğiDatça’da mevsimler bildiğimiz gibi değişmez. Çünkü bahar ele geçirmiştir bu coğrafyayı ve bahar isyancıdır. Datça’nın mevsimler tablosu şöyledir: Yaz, sonbaharlı bahar, ilkbaharlı bahar ve yine yaz... Ocakta badem çiçekleriyle uyanan yarımadada, daha sonra anemonlar, papatyalar, birbirinden leziz Ege otları kaplar çayırları. Kütür kütür çağlalar pazara çıktığında bile badem çiçekleri dalları terk etmez. Ayşen Yaman, Hürriyet Seyahat okurları için gözlemlerini yazdı.
Son zamanlarda ilaçların yan etkilerinin ciddiyet kazanması üzerine "doğaya dönüş" hızlandı. Dünyadaki 93 bin dolayındaki bitki türünden, 20 bini hastalıklara çare olarak kullanılıyor. Herbalist Tarkan Güveloğlu şifalı bitkilerin doğru kullanım rehberini açıklıyor.
#BeslenmeKış ataletini üzerimden atıp baharın kokusunu, kıyıları, kumsalları özlediğimde ilk durağım Bodrum olur. Saatlerce kıpırdamadan denizi seyre dalarım. Kumbahçe sahilinden geçer, Bodrum Kalesi’nin ihtişamını içime çeke çeke liman boyunca yürürüm. Teknelerin direkleri arasından yüzümü ısıtan güneşle karşılarım sabahları. Antik Tiyatro’nun tepesinden muhteşem manzarayı seyredip, yazın ertelediğim hayallerin peşine düşerim.
Her bitkide potansiyel olarak şifa mevcut. Ancak bunun keşfi, kullanımı ve ilaca dönüştürülmesi bilimin konusu. Çeşitli internet sitelerinde Türkiye'de ve dünyada yetişen binlerce bitkinin şifalı yönleri anlatılırken, ''verilen bütün bilgilerin tavsiye niteliğinde olduğu ve tıbbi teşhis, tedavi ve reçete bilgi içermediği'' vurgulanıyor.