Güncelleme Tarihi:
Yüksek tansiyonda hayvani besinler azaltılıp nebati besinlere ağırlık verilmelidir. Günlük tuz tüketiminin 1 çay kaşığının 10’da birini geçmemesine dikkat edilmelidir. Tuz olarak Himalaya tuzu kullanılmadır. Sarmısak, alıç çayı, limon, zeytin yaprağı çayının tansiyonu düşürücü özelliği vardır.
TANSİYON İÇİN PRATİK BİTKİSEL FORMÜLLER
- 1-2 çay kaşığı ince kıyılmış ökse otu 1 bardak soğuk suda 8–10 saat kadar demlenir.
Bu çaydan tatlandırılmadan aç karnına içilir.
- Günde 3-4 diş sarmısak yenilmelidir veya gece yatarken çiğ olarak yutulmalıdır.
- Alıç, kalbi güçlendirici ve çalışma hareketlerini düzenleyici etkilere sahiptir. Kan basıncının düzenlenmesinde başarıyla kullanılabilir. Hiçbir yan etkisi yoktur. Günde 2-3 bardak alıç çayı balla tatlandırılarak aç karnına ya da öğün aralarında içilmelidir.
- Sabahları aç karnına 4-5 ceviz içi yenilmesi tansiyonu düşürür. Uygulamaya uzun süre devam edilmelidir.
- 1 bardak kaynar suya 2-4 gram ardıç tohumu konulur. 10 dakika bekletilip günde 2-3 bardak içilir.
- 500 gram suya, 3 adet soğan ince ince doğranır. 1 gece bekletilip süzülür. Günde 3 defa 1 fincan yemeklerden 30-60 dakika önce ya da sonra içilir.
Düşük tansiyon
- Düşük tansiyon da hayatı sınırlayan bir durumdur. Düşük tansiyonu dengelemek için bir tutam ısırganotu, mersin yaprağı, 1 adet çubuk tarçın, 1,5 su bardağı kaynamış suyun içine bitkileri atıp, 5-10 dakika kısık ateşte kaynatılır. Daha sonra süzülüp ılık olarak günde 2 defa içilir.
- Cosmic kristal tuzlu ayran veya kefir, gece yatarken veya aç karnına içilir.
TANSİYON PROBLEMLERİMİZ İÇİN ŞİFALI YEMEK TARİFİ
Buharda sarmısak ve soğan ikilisi
Malzeme listesi:
Malzemelerin içeriğindeki vitamin ve mineraller;
Sarmısak: A, B ve bol miktarda C vitamini ile grip virüslerinin vücutta çoğalmasını engelleyen allicine ve alin, iyot, kükürt
Soğan: A, B ve bol miktarda C vitamini, fosfor, iyot ve kükürt gibi vücuda çok faydalı maddelerin yanı sıra, antibiyotik vazifesi gören esanslar ve hazım arttırıcı fermentler
Kekik: Eterli uçucu yağ; thymol (%50 civarında), carvacrol, borneol, cymol, pimen, tanen ve flavon
Zeytinyağı: Uçucu yağlar, fenol bileşikleri, nişasta, kalsiyum ve bol miktarda C vitamini
Sumak: Flavon glikozitleri, sitrik, malik ve tartarik asitler ile yoğun C vitamini.
YAPILIŞI
Sarmısak ve soğanları buharda 13-17 dakika pişirdikten sonra üzerine ince kıyılmış kekik, zeytinyağı, elma sirkesi, sumak ve tuz eklenip servise sunulur.
ŞİFASI
Soğan; B vitamininden zengin olduğu için yorgunluğu giderir. İştah açıcı özelliği olan soğan, idrar yoluyla vücutta birikmiş su ve üreyi dışarı atar. Soğan yağda yakılmadan tüketilmelidir. Sarmısak; kuvvetli bir mikrop öldürücüdür. Yüksek tansiyon hastalarının kan basınçlarını normal seviyelerde tutabilmeleri için tüketmeleri önerilir. Düzenli olarak tüketilmesi tavsiye edilir.
VARİSLER İÇİN ŞİFALI OTLAR
Soru: 34 yaşındayım, bacaklarımda hafif varisler var, kılcal damarlarım da kırmızı kırmızı çıkmaya başladı. Görüntü olarak rahatsız ediyor. Hafiften ağrı da var. Ne kullanabilirim? (Serap Ağrı)
Cevap: Doktorunuza danışarak alıç, karabaş otu, yulaf, yeşil çay, zencefil, çobançantası, aynı sefa kullanabilirsiniz. Varis için kullanabileceğiniz pratik bir bilgi de verebiliriz: Çobançantası bitkisi doğranıp bir kaba konulur. Üstüne keskin sirke konulup 10 gün güneşte bekletilir. Elde edilen karışımla varisli bölgeler her gün aşağıdan yukarıya doğru ovulur.
Ayrıca aynı sefa çayı da faydalıdır. Bir bardak kaynamış suya atılarak demlenen aynı sefayı süzün ve soğumaya bırakın. Elde ettiğiniz suyu varisli bölgeye sürün.
ANKSİYETE BOZUKLUĞU İÇİN PRATİK KÜR
Soru: 23 yaşındayım. Bir yıldır anksiyete bozukluğu tedavisi görüyorum. Dört gün Paxil 20 mg kullandım, sonra doktor tedaviyi bırakmam gerektiğini söyledi. Sizin bitkisel önerilerinizi uygulamak istiyorum. (Adem Yüksel)
Cevap: Size sarı kantaron, papatya, gingko, adaçayı, kedi otu, melisa ve nane bitkilerini önerebiliriz. Tabii önce doktorunuza danışmalısınız... Pratik bir kür olarak da şöyle bir bilgi verebiliriz: Adaçayı, kedi otu, kantaron ve melisa bitkisinden demlenecek çayları sabah ve akşamları günde 2-3 fincan şeklinde tüketebilirsiniz. Lavanta, melisa, gülsuyu, limon ve nane kokularını sık sık koklamanın da olumlu etkileri vardır.
YAKUT
Güzelliği ve sertliği nedeniyle en değerli taşlardan biri olarak kabul edilir. Kuran-ı Kerim’de adı geçen üç değerli taştan biridir. Koşulsuz sevmeyi sağlar. Diğer insanlara karşı duyulan anlayış ve hoşgörü duygularını artırır. Düşük tansiyonu tedavi eder. Tansiyon dengeleyici özelliği vardır.
YEŞİM TAŞI
Genelde yeşil olarak bulunur. Yeşilin üzerinde sarı, beyaz, kahverengi, siyah, kırmızı ya da beyaz lekeler olabilir. Yeşim taşı, sevginin yoğunlaşmış usaresi, yoğunlaşarak cisimleşmiş hâli olarak kabul edilir. Zihinsel odaklanmayı gerektiren çalışmalarda yardımcı olur. Yüksek tansiyonu düzenler, normal seviyeye indirir.