Mustafa Kemal Atatürk’ün, heykeline izin verilmeyen Çekya ile farklı bir bağı var. Böbreklerinden rahatsızlanınca 1918 yazında Bohemya’da kaplıca tedavisi gördü. Bu süre zarfında tuttuğu günlükler, ‘Karlsbad Hatıraları’ adıyla kitap oldu. Çekya, Atatürk’ün ziyaret ettiği son Avrupa ülkesiydi.
#Mustafa Kemal AtatürkDünya nüfusunun yaklaşık yüzde 2’sini etkileyen Fibromiyalji yani halk arasında bilinen adıyla kas romatizması, bedensel ağrıya ve bilişsel sorunlara neden olan yaygın ve kronik bir sendrom olarak karşımıza çıkıyor. Kişiden kişiye farklı etkiler ile kendini gösteren fibromiyalji, yaşam kalitesini de önemli ölçüde düşürüyor. Pandemi döneminde artan stres ve kaygıların bu sorunu daha da tetiklediğini belirten Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ahmet Dinç “Bu hastalığın tarifi biraz zor. Belirtileri birçok rahatsızlıkla örtüşebiliyor. Mesela grip olmuş gibisiniz, ama ateşiniz yok ve iyileşemiyorsunuz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise hastalığın etkilerini azaltmak için verilen ilaçlara ve fizik tedavi süreçlerine dikkat etmek” dedi.
#PandemiKüçük Asya Seferi’nin komutanlığını reddeden Yunan general İoannis Metaksas, “Yok oldu zannettiğiniz ordularını Türkler yine toparlar ve bir sabah aniden karşınıza çıkarlar” demişti. Samsun’dan 1.5 yıl sonra milli ordu ortaya çıkmıştır. 2 yıl sonra da TBMM Hükümeti’nin hem içte ama asıl önemlisi dış dünyada itibarını ve varlığın pekiştiren Sakarya Savaşı, general Metaksas’ın bu kehanetinin doğruluğunu gösterir. Hiç şüphesiz Kurtuluş Savaşı’nı hazırlayanların girişimi bir kumar veya kehanet değil ortak asker aklının bilgeliğine dayanır. Bütün mesele buna inanmaktı.
#YazarlaeSon yıllarda tüm dünyada kabul gören ve önümüzdeki yıllarda da yükselişini sürdürecek olan doğaya dönüş, organik besinlerle beslenme, doğal yöntemlerle tedavi gibi eğilimler, sağlık turizminin gelişmesinde önemli rol oynuyor. Bünyesinde ‘SPA ve wellness’ üniteleri bulunduran tesisler de giderek daha önem kazandığı günümüzde otel seçimi yaparken yardımcı olacak bu yılın SPA trendleri...
#SpaÇalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı, fizik tedavi hastası olmasına rağmen kaplıca hizmetinden yararlanamayan dar gelirlilere yönelik çalışmalara hız verdi. Bakanlık, yapılan muayeneler sonrasında kaplıca tedavisine gönderilen dar gelirli ve işsiz hastaların yararlandığı ücretsiz kaplıca tesis sayısını 260'a çıkardı. Geçen sene bu sayı 240'ta kalmıştı.
#KaplıcaKaplıcaya gitmek tarihin en eski şifa geleneklerinden. Belirli iklimsel özellikleri olan bölgelerde, yerin altından çıkan şifalı suların, aynı bölgede yer alan özel yapılı çamur ve gazların tedavi amaçlı kullanımı; ülkemizde ve dünyada insanlığın kullandığı en eski iyileşme yöntemlerinden biri. Ancak kaplıcaların, termal suların herkese ve her hastalığa uygun olduğunu düşünmek doğru değil. Gitmeden önce termal tesisin nitelikleri ve hijyeni konusunda mutlaka bilgi edinin.
#Kaplıca- Doğal güzellikleri ve kaplıcalarıyla 2014'te 800 bin turisti ağırlayan Yalova'nın Termal ilçesi, kış mevsiminde de bölgenin cazibe merkezi olmayı sürdürüyor - Belediye Başkanı Atik: "Termal'de kış mevsimi bir başka güzel. Termal'e gelmeden kimse 'kış ayını geçirdim' demesin" - "Termal'de yapılacak tesislerle 2015 yılında çok rahat bir milyon gecelemeyi gerçekleştirmiş olacağız"
Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Özçelik, kaplıca tedavisi ve balneo terapilerin, kapalı alanlarda yeterli olmadığını belirterek, "Deri rahatsızlıkları ve romatizma gibi iltihaplı hastalıkların tedavisinde ultraviyole ışınların etkisi olumlu yönde fazladır" dedi.