Okulların açılmasıyla birlikte çocuklar, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarla mücadele ederken, Covid-19 vakalarında da kayda değer bir artış gözlemleniyor. Acil servisler, son bir iki haftadır yoğun bir hasta akınıyla karşı karşıya. Ayrıca uzmanlar, özellikle Avrupa'da Covid-19'un yeni 'XEC' varyantının da hızla yayıldığına dikkat çekiyor. Prof. Dr. Ahmet Güzel ile koronavirüsün neden bir anda güçlendiğini, en sık görülen belirtileri ve XEC varyantının etkilerini konuştuk.
#SağlıkPandemi bitti fakat Covid-19 hayatımızda olmaya devam ediyor ve bundan sonra da hep olacak. Uzmanlar, ağustos ayında ilginç bir şekilde Covid vakalarının çok yüksek seyrettiğini söylüyor. Peki Türkiye’de durum ne? Hastanelerde halen test yapılıyor mu? Covid şu anda nasıl tedavi ediliyor?
#CovidKış aylarında grip ve nezle gibi viral hastalıklara daha sık yakalanıyoruz ve öksürük de çoğunlukla bu rahatsızlıklarla birlikte gelen semptomlardan biri. Öksürmek solunum yollarımızın temizlenmesine yardımcı olan bir savunma mekanizması ancak uzmanlar 10 günden uzun sürerse başka bir sorun olabileceğinin altını çiziyor.
#ÖskürükEskişehir İl Sağlık Müdürü Uğur Bilge, son dönemde grip vakalarının yaygınlaştığını ve toplu alanlarda maske kullanımı ile hijyenin çok önemli olduğunu belirterek, “Bağışık sistemi düşük olan insanların, yaşlıların, kronik hastalığı olan insanların kendilerinin hem maske kullanarak hem hijyenlerine dikkat ederek hem de genel grip aşısı ya da Covid-19 aşısını yaptırarak korunmaları gerekiyor” dedi.
#GripAvrupa’da paniğe neden olan Strep A enfeksiyonuna bağlı can kayıpları gün geçtikçe artarken uzmanlar şimdi de aynı mikrobun tetiklediği kızıl hastalığı konusunda uyarılarda bulunuyor. Peki kızıl nasıl bulaşıyor? Hangi semptomlara neden oluyor? Tehlikeleri neler? Uzmanlarımızın da desteği ile 8 soruda mercek altına aldık.
#SağlıkTÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) tarafından düzenlenen Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışması’nda geleceğin bilim insanları ödüllerine kavuştu. 57 ilden 336 öğrencinin 180 projesinin kıyasıya mücadele ettiği yarışmada Muşlu Bager Çalışcı ve arkadaşları “Engelsiz Astronomi Sözlüğü” Projesi ile teşvik ödülü aldı.
#TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları BaşkanlığıOmicron varyantının, orijinal virüse ve Delta varyantına kıyasla 70 kat daha hızlı yayıldığı biliniyor. Peki yeni varyantla birlikte virüs havada nasıl hareket ediyor? İngiltere’de yapılan çalışmada bu soruya yanıt arandı ve virüsün, havaya uçtuktan sonraki 20 dakika içinde insanlara bulaşma yeteneğinin yüzde 90’ını kaybettiği ortaya çıktı. Bu durum diğer varyantlarda görülen bir şey mi? Salgının seyri açısından araştırmayı nasıl yorumlamak gerekiyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, filyasyon sonuçları ve gelen vakalara bakıldığında koronavirüste bulaşın, daha çok ev içinde olduğunu söyledi. İlhan, "Gençler özellikle daha dirençli oldukları ve hastalığı daha hafit atlattıkları için test yaptırmaktan kaçınıyorlar. Bulaşı birbirlerine gerçekleştiriyorlar" dedi. Günlük vaka sayıları ile ilgili de açıklama yapan İlhan, "Neden halen 20-25 bin bandında diye baktığımızda ise burada mevsim değişikliği ve toplumsal hareketliliği birlikte değerlendirmek gerekiyor" ifadelerini kullandı.
#KoronavirüsÜreme, çoğalma şeklinde de bilinmektedir. Herhangi bir canlının neslini devam ettirebilmesi olayını ifade etmektedir. Büyüme ve gelişmesini tamamlamış olan her canlı çoğalma becerisine sahip olmaktadır. Çoğalma becerisine sahip canlılar ise kendisine benzeyen bireyler oluşturabilmektedirler ve böylece nesillerini sürdürmüş olmaktadırlar. Sizin için üremenin ne olduğunu ve nasıl gerçekleştiğini, üreme türlerinin çeşitlerinin ve örneklerinin neler olduğunu derledik.
#Üreme NedirSağlık Bakanlığı, corona virüs için son gelişmeleri ve günlük tabloyu paylaştı. Tabloya göre son 24 saatte 352 bin 162 Kovid-19 testi yapıldı, 27 bin 973 kişinin testi pozitif çıktı, 203 kişi yaşamını yitirdi. Bakan Koca yaptığı açıklamada kapalı ortam uyarısı yaparak, "Yeni vaka sayımız 27.973. Can kaybımız 203. Sonbahar, kış şartlarında salgınla mücadele biraz daha zor. Kapalı ortamlarda geçen zaman ve temas artıyor. Maske kullanımı fazlasıyla önem kazanmış durumda. Hastalığın solunum yoluyla bulaştığını unutmayalım. Aşılarımızı yaptıralım" ifadelerini kullandı.
#KoronavirüsDoç. Dr. İlker İnanç Balkan, artan klima kullanımı nedeniyle rhinovirüsün yaygınlaştığını söyledi. Balkan, "Solunum yolu virüsleri, rhinovirüs, RSV gibi virüsler daha kolay solunum hücrelerimize tutunuyor. Klima bu virüslerin dolaylı olarak kişiden kişiye bulaşmasını arttırabilir" dedi. Balkan, rhinovirüs sonrası koronavirüse yakalanmanın koronavirüsü ağırlaştığını ifade etti.
#HaberSalgının üzerinden bir yılı aşkın zaman geçti ancak hala virüsü yenebilmiş değiliz. Uzmanlara göre pandemi kalıcı olmayacak ancak Covid-19 ile yaşamayı da öğrenmemiz gerekiyor. Peki koronavirüs ile yaşamak ne demek ve pandemiden sonra bizi neler bekliyor?
#Koronavirüs AşısıŞehir hayatı ve endüstrileşmenin sonucuyla hava kirliliğinin artmaya başladığını dile getiren uzmanlar, hava kalitesinin önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Ahmet Çabuk ve Prof. Dr. Emir Baki Denkbaş, uzun süre hava kirliliğine maruz kalındığında astım, baş ağrısı, alerjik reaksiyonlar, kalp krizi, kanser, inme, organ yetmezliği gibi farklı pek çok sağlık sorunları risklerinin de arttığını söyledi.
#Prof. Dr. Ahmet ÇabukKontrollü normalleşme sürecine ‘orta riskli’ iller kategorisinde başlayan Ankara’da, tablo ‘çok yüksek risk’e dönüştü ve hafta sonu yasakları geri geldi. Uzmanlar vaka sayılarındaki önlenemez artışı ‘rehavete’ bağladı ve “Bu önlemler de vaka sayılarını düşürmekte yetersiz kalırsa, özgürlüklerimiz daha da kısıtlanabilir” uyarısı yaptı.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan koronavirüs vaka artışı sonrası alınan önlemler kapsamında, 'Ramazan boyunca lokanta ve kafe hizmetleri paket servisle sınırlanacak. Toplu iftar ve sahur gerçekleştirilmeyecek.' açıklamasında bulundu. Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan da, 'Vatandaşlarımızın Ramazanın ruhuna uygun bir şekilde küçük çekirdek aileleri ile iftarda bulunmaları doğru olacaktır" uyarısında bulundu. Öte yandan Prof. Dr. İlhan, eskiden 5 dakika kapalı alanda bir arada olunca virüs bulaşırken, şimdi virüs yoğunluğundan ve bulaştırıcılığı nedeniyle 3 dakika bir arada bulununca da bulaşabildiğini belirtti.
#AnkaraKoronavirüs salgınının dünyayla birlikte ülkemizi etkisi altına aldığı tarihin üzerinden neredeyse bir yıl geçecek. Zaman zaman artan, zaman zaman azalan ama bir türlü bitmeyen kâbus gibi süreçte yeni bir döneme geçtik. Bu hafta başından itibaren her şehir kendi kaderini belirleyecek. Tedbirlere uyan ve salgının seyrini değiştirebilen kentler ‘yeni normale’ geçebilecek.
#DENİZ GÜRELANKARA Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, koronavirüste vaka sayılarının 5 bin ile 7 bin arasında yatay seyir izlemesinin nedenlerinden birisinin de yarıyıl tatiliyle birlikte sosyal hareketliliğin artması olduğunu söyledi.
#HaberPandemi sürecinde kapalı ortamda geçirilen süre artarken, çalışanların en çok ofiste zaman geçirdiğini ve ofislerdeki hava kalitesinin ön plana çıkmaya başladığını söyleyen Froumann Yönetim Kurulu Başkanı Burak Yakupoğlu, Çalışan verimliliği şirketlerin başarısını doğrudan etkileyen bir faktör olduğu için çalışma ortamlarındaki hava kalitesinin Çevre Koruma Ajansı (EPA)nın belirlediği değerlerde tutulması gerekiyor dedi.
#SağlıkDicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Covid-19 Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, kapalı ortamlarda 4 saat ve üzerinde geçirilen zamanlarda maskenin koruyuculuğunu yitirdiğini belirterek, "İçeride Covid-19 hastası biri varsa ve kapı, pencere kapalı ise o ortamda 4 saat kaldığınız zaman maskeli dahi olsanız virüs yüzde 100 bulaşıyor" dedi.
#KoronavirüsDicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Covid-19 Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, kapalı ortamlarda 4 saat ve üzerinde geçirilen zamanlarda maskenin koruyuculuğunu yitirdiğini belirterek, "İçeride Covid-19 hastası biri varsa ve kapı, pencere kapalı ise o ortamda 4 saat kaldığınız zaman maskeli dahi olsanız virüs yüzde 100 bulaşıyor" dedi.
#Prof. Dr. Recep TekinSonbahar mevsimi pek çok alerjik hastalığı da beraberinde getiriyor. Gözde kızarıklık, kaşıntı ve sulanma gibi şikâyetlerin habercisi olan mevsimsel göz alerjisi de bunların başında geliyor. Prof. Dr. Budakoğlu, “Her göz kızarıklığı Covid-19 anlamına gelmiyor” dedi.
#GÖZBir gençlik hevesi gibi görünse de dövme, her yaştan insanın vücudunu süslemek için tercih ettiği yöntemlerden biri. Kendimizi son derece sınırlandırılmış hissettiğimiz koronavirüs günlerinde dövme bir değişiklik aracı olarak cazip gelse de hijyen koşulları açısından her zamankinden daha çok dikkat etmemiz gerektiği de ortada.
#DövmeSağlık Bakanlığı, 'Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi'ni güncelleyerek yeni başlıklar ekledi. Buna göre, teknelerde sosyal mesafenin korunamayacağı eğlence organizasyonları yapılmayacak. İhtiyaç halinde canlandırma işlemi sırasında suni solunum maskesi ve balon ventilasyon kullanılacak, ağızdan ağıza solunum tercih edilmeyecek. KYK'ya bağlı yurtlarda kalacak kişi sayısı, her 6 metrekareye 1 kişi olacak şekilde sınırlandırılacak. Salgın sürecinde yurtlara misafir ve ziyaretçi kabul edilmeyecek.
#Sağlık BakanlığıKapalı ortam ve temas durumu içerdiği için bir süredir faal olmayan mahkemeler ve duruşmalar için yeniden başlama tarihi belli oldu. Devam eden duruşmalar dolayısıyla bir süredir mahkemeler ne zaman açılacak sorusuna yanıt arayan avukatlar ve müvekkiller, Adalet Bakanlığı'nın yapacağı açıklamaya kilitlenmişti. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, 1 Haziran itibariyle Yargı alanında alınan tedbirlerin gevşetileceğini açıkladı. İşte, mahkemelerin açılacağı ve duruşmaların başlayacağı tam tarih bilgileri
#Mahkeme