Mutfak trendleri her geçen gün sürekli değişim gösteriyor. Önceden bakır, çelik tencereler, düdüklüler kullanırdı, sonra teflonlar girdi hayatımıza. Son birkaç yıldır ise bir airfryer çılgınlığı başladı. Onun popülaritesi hâlâ devam ederken, hayatımıza slow cooker'lar da girdi. Son teknolojilerle kafamız iyice karıştı. Hangisi daha sağlıklı, tencerelerin neyi eksik? Bu yeni teknolojilerle üretilmiş ürünler tencerelerin yapamadığı neyi yapıyor?
#Mutfak TeknolojileriGalatasaray'ın bedelsiz olarak kadrosuna kattığı Brezilyalı yıldız Tete için eski kulübü Shakhtar Donetsk, FIFA'ya gitti. Ukrayna ekibi, Tete ve Galatasaray'dan astronomik bir tazminat talebinde bulunulduğunu açıkladı.
#GalatasarayKolesterol özellikle belirli yaşlardan sonra hemen hemen herkesin yaşadığı rahatsızlıklardan birisidir. VLDL kolesterol insan sağlığı için normal değerlerde olması oldukça önemlidir. Bu sebeple değerlerin ölçülmesi ve kontrol edilmesi gerekir. Peki, VLDL Kolesterol nedir? VLDL Kolesterol değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? İşte, bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.
#VLDL Kolesterol NedirSıcak yaz ayları sokakta yaşayan sahipsiz hayvanları da oldukça fazla etkiliyor. HaySev Başkan Yardımcısı Şafak Yeşilyurt, sokak hayvanları için kapı önlerine bırakılacak bir kap suyun önemine dikkat çekerken, Hayvan Kurtarma Derneği Başkanı Zekiye Köklü ise parklarda hayvanlar için bulunan su kaplarına ‘izmarit ve çöp atılmaması’ çağrısında bulundu.
#Şafak YeşilyurtTürkiye'de ilk olarak 2011 yılında Edirne’de görülen ve yerleşik tür haline gelen Asya kaplan sivrisineğine bağlı yaşanabilecek olası riskleri, havaların ısınmasıyla birlikte tekrar konuşmaya başladık. Peki bu sivrisineklerle mücadelede biz vatandaş olarak neler yapabiliriz? Sivrisinek ısırığına bağlı yaşanabilecek olası hastalıklar nelerdir? Uzmanlarla konuştuk.
#Asya Kaplan SineğiTürkiye'de ilk olarak 2011 yılında Edirne’de görülen ve yerleşik tür haline gelen Asya kaplan sivrisineğine bağlı yaşanabilecek olası riskleri, havaların ısınmasıyla birlikte tekrar konuşmaya başladık. Küçük su birikintilerine yumurtalarını bırakarak çoğalan, gündüz saldıran ve agresif bir tür olan bu sivrisineklerle mücadelede biz vatandaş olarak neler yapabiliriz? Sivrisinek ısırığına bağlı yaşanabilecek olası hastalıklar nelerdir? Hangi durumlarda mutlaka hastaneye gitmek gerekir? Konunun uzmanları ile konuştuk.
#SağlıkHayvanlarla insanlar arasındaki bağ ve bunun kuralları konusu sevgili arkadaşımız Mario Levi sayesinde yeniden gündeme geldi. Bir sokak köpeğinin saldırısına uğradı biliyorsunuz. Kendisine buradan da geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Hayvan haklarını yazarken insanın yaşama hakkını da unutmuş değilim. Konu gündeme gelmişken İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yayını olan ‘Hayvan Hakları Tarihi ve Türkiye’ kitabından söz etmek istiyorum.
#Hayvan HaklarıSultanahmet’teki Cağaloğlu Hamamı’nda açılan şık ocakbaşı Oryantal, enstrümantal müzik eşliğinde, mumlu masalarda sütlü-sodalı çöp şiş, lime rendeli yağlı kara, kuyrukyağına sarılıp pişirilmiş küşleme gibi lezzetler sunuyor. Üstelik öncesine ya da sonrasına hamam sefası ekleyebilirsiniz.
#MekanGüney Afrika'da Covid vaka sayıları 200’lerden bir anda 10 binlere kadar çıktı. Vefat edenlerin sayısı da her geçen gün artıyor. Omicron artık yavaş yavaş baskın varyant olma yolunda hızla ilerliyor. Peki ülkedeki Türkler neler yaşıyor? İşte Güney Afrika’daki son durum…
#Koronavirüsİnsanlar için herhangi bir miktarda kurşuna maruz kalmak kötüdür, çocuklar için daha da kötü. Kurşun, çocukların beyinlerine zarar verebilir, büyümeyi engelleyebilir ve gelişimsel sorunlara neden olabilir. Kurşun zehirlenmesine dair yeni tanım ise kanlarında tehlikeli derecede yüksek kurşun tespit edilen çocukların sayısını daha da arttıracak.
#KURŞUN ZEHİRLENMESİHalk dilinde ''aş otu'' şeklinde de bilinen kişniş otu; maydanozgiller familyasından olan bir bitkidir. Görünüm olarak maydanoza çok benzeyen kişniş bitkisi; tek yıllık ve otsu bir bitki türüdür. Kişniş otunun; demir, manganez, magnezyum kaynağı olduğu belirtilebilir. Peki kişniş otu nedir, ne işe yarar ve nasıl kullanılır? Kişniş otunun faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kişniş OtuÖzellikle cilt ve vücut için önemli faydalar sunan papatya suyu, farklı yöntemler üzerinden hazırlanabilmektedir. Yapımını öğrendikten sonra amaca uygun şekilde kullanma şansı sunar. Peki, papatya suyu nasıl yapılır, saklanır ve ne işe yarar? Kaynatılmış papatya suyunun cilde ve vücuda faydaları hakkında detayları derledik.
#PapatyaÜlkemizde en fazla tüketilen meyveler arasında üzüm gelmektedir. Üzümlerden en çok tercih edilen çeşit ise beyaz üzümdür. Beyaz üzümün sağlığa pek çok farklı faydası bulunmakta ve beyaz üzümün suyu yapılarak tüketim yapılabilmektedir. Evde beyaz üzüm suyu yapmak isteyen kişiler fazla bilgi almak istemektedir. Beyaz üzüm suyu nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Beyaz Üzüm SuyuDünyada pek çok farklı özelliği bulunan tütsüler vardır. Değişik bitki çeşitleri kullanmak amacıyla hazırlanan tütsüler, aynı şekilde insan sağlığı bakımından mühim katkılar sağlamaktadır. Peki, tütsü nasıl yakılır? Evde tütsü neden yakılır? Tütsünün faydaları nelerdir? İşte tütsü ile ilgili tüm ayrıntılar.
#TütsüSon günlerde kış aylarının bastırması ile birlikte pek çok kişinin yüzünde kuruluklar meydana gelmektedir. Bu kuruluklardan kurtulması için birkaç maske ve kür kullanılmaktadır. Bu nedenle pek çok bireyin aklına Tarçın maskesi ne işe yarar ve nasıl yapılır? Tarçın maskesi faydaları ve yapımı için tarifler nedir? Soruları gelmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Tarçın MaskesiTÜRKİYE'de bakır kapların, yaygın kullanıldığı dönemlerin popüler mesleği kalaycılık, sanayinin gelişmesi ve bakır maliyetinin artmasıyla artık unutulmaya başladı. Balıkesir'in Edremit ilçesinde mesleğin son temsilcisi Elmas Kaplan ve Murat Olcan bakırcılığı yaşatmak için mücadele veren iki usta. Mesleği yaşatacak çırak bulamadıklarını söyleyen ustalar, zamanla kalaycılığın unutulacağını belirtti.
#BalıkesirTürkiye’nin lider gıda şirketi Ülker Bisküvi, 2020’de cirosunu 9,4 milyar TL’ye ulaştırdı. Bu hassas yılda üretime ve dağıtıma aralıksız devam eden Ülker’in Faiz Amortisman Vergi Öncesi Kârı (FAVÖK) 1,6 milyar TL olurken, ihracat ve yurt dışı operasyonlarının payı yüzde 50,1’e yükseldi. Şirket, faaliyet gösterdiği tüm pazarlarda büyümeyi başardı.
#ÜlkerYaklaşık bir yıldır günlük yaşantımızı derinden sarsan ve hem yetişkinlerin hem çocukların hiç olmadığı kadar evde zaman geçirmesine neden olan Covid-19 pandemisi sürecinde ev kazalarında da artış yaşanıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yasemin Eraslan Pınarcı, ev kazalarından en çok etkilenenlerin başında çocuklar, yaşlılar ve kadınların geldiğini; oysa alınacak önlemlerle kazaların en az seviyeye indirilmesinin mümkün olduğunu belirterek “Evlerimizde alacağımız önlemlerle yaşam alanlarımızı bizim ve çocuklarımız için daha güvenli hale getirebiliriz. Çocukların merakını baskılayacak uygulamalar yerine güvenli bir çevrede yaşamalarını sağlayarak yaralanmalarını önlemek en etkin yaklaşım olacaktır.” diyor.
#ÇocukPek çok insan gibi siz de her sabah dişlerinizi fırçalıyor ve bütün gece ağzınızda çoğalan milyonlarca bakteriden uzaklaşmak istiyorsunuz. Bu bakteriler ağzımızdan ve diş yüzeylerinden uzaklaşıyorlar ama maalesef büyük bir kısmı şöyle bir suyla çalkalayıp yerine yerleştirdiğimiz diş fırçamızın üzerinde kalıyor. Diş Hekimi Zafer Kazak konu hakkında bilgiler verdi.
#Diş Fırçası BakımıYiyecek maddelerimizin bazılarını çiğ bazılarını da pişirerek tüketiriz. Çiğ yenen besinlerin çok iyi yıkanarak tüketilmesi gerekirken pişen besinlerin ise doğru pişirilmesi besin değerinin korunması için son derece önemlidir. Çünkü her besinin pişirme şekli farklıdır. Çoğumuz bilinçsizce pişirme işlemini gerçekleştirirken son derece önemli besin ihtiyacımızı karşılayacak gıdaları faydasız posalara dönüştürüyoruz. Öyleyse bir bakalım hangi tür gıda nasıl pişirilir.
#Rüzgar SünbülPlastik ürünlerin ucuz, hafif, esnek, dayanıklı, pratik ve kullanışlı olması endüstriyel alanda kullanımının oldukça popüler olmasını sağlamıştır. Plastik materyalli ürünler hayatımızın her alanını çevrelerken özellikle son 60-70 yıl içerisinde üretimleri katlanarak artmaktadır. Öyle ki bazı bilim insanları yaşadığımız dönemi “plastik çağ” olarak dahi isimlendirmektedirler. Plastik ürünlerde gerek malzemenin direncini artırmak gerekse farklı ve istenilen özellikte ürün üretmek amacıyla birçok değişik kimyevi madde ve ağır metaller (bisfeno A, kurşun, bakır, kadimiyum vb.) gibi katkı maddelerinin kullanıldığı bilinmektedir. Bunun yanı sıra belki daha önemli olan mikroplastiklerin yapılarından dolayı yüzeylerinde çok değişik kalıcı organik kirleticileri emerek taşıyabilmeleridir.
#Bebek GelişimiHEKTAŞ, küresel iklim değişikliğinin etkilerinden biri olan kuraklığa karşı toleranslı tohumlar geliştiren Avustralylı Agriventis Technologies ve salgın ile insan sağlığı kadar hayvan sağlığının da öneminin arttığı dönemde veteriner tıbbi ürün üretimi yapan Arma İlaç’ı satın alma kararı verdi.
#Gazetehaberleri