Odessa Güzel Sanatlar Müzesi’nde Kandinski’nin eserlerini de barındıran 10 bin parçalık koleksiyon, Dünya Mirası Listesi’ndeki Ayasofya Katedrali ve daha niceleri... Ukrayna’daki savaşta pek çok eser de risk altında! Kiev’de bazı müzelerin büyük hasar gördüğünü söyleyen sanat tarihçisi Dr. Fırat Arapoğlu “Ukrayna’da müze çalışanlarının eserleri bilinmeyen yerlere depoladıkları gelen bilgiler arasında” diyor.
#Odessa Güzel Sanatlar Müzesi“Toprakla çalışan insanlar pek konuşmazlar, vakit de bulamazlar ya o da başka” sözlerinin sahibi seramik sanatçısı Candeğer Furtun, 60 yılı aşkın süredir Şişli Hanımefendi Sokak’taki atölyesinde üretiyor. Atölyesindeki işlerden seçilerek düzenlenen retrospektif sergi, Selen Ansen’in küratörlüğünde Arter’de izleyiciyle buluşuyor.
#Candeğer FurtunArter, Koç Üniversitesi ve Amerikan Hastanesi’nin ‘anti-pandemik’ güvencesiyle yeni sezona kapılarını açtı. 24 yaş altına ücretsiz kurumda modern ve güncel sanatı kucaklayan, birbirinden kıymetli beş sergi izlenecek. Bu sergilerden ikisi, kurumun kurucu direktörü Melih Fereli’nin küratörlüğünde sunuluyor.
#ArterBüyük boy sanat kitaplarının alıcısı belli sayıdadır. Çünkü satış bedelleri yüksektir. Yıllardır Batı’da gördüğümüz örneklerin burada da basılabileceğini daha önce belirtmiştim. Hatta büyük kurumlar armağan için hazırladıkları kitapları bile küçük boyutta basabilirler. Türk yayıncılığı da bu yöntemi benimsemiş halde. Ünlü sanatçıların herkese ve her keseye uygun baskıları yapılıyor. Hayalperest Yayınları da bu anlayışta kitaplar yayımlıyor.
#Kandinski1920’lerde ‘Rus Avangardları’ diye bilinen sanatçıların, şair, yazar, ressam, tiyatrocu ya da sinemacı ve fotoğrafçıların hep birlikte oluşturduğu yaratıcı fırtına, şimdi Sabancı Müzesi’nde açılan devasa sergiyle İstanbul’a da ulaşmış görünüyor. ‘Rus Avangardı’, özgürlüğün yaratıcılığı nasıl harekete geçirdiğinin de hikâyesi. Müze bize bir kez daha dünya sanat tarihinin önemli bir sayfasını, unutulmaz aktörlerini tanıma fırsatı sunuyor. Kaçırılmayacak bir buluşma...
#Rus AvangardıSabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), Rus Avangardı‘nın sanat ve tasarımını 500’den fazla eserle temsil eden kapsamlı “Rus Avangardı. Sanat ve Tasarımla Geleceği Düşlemek” sergisine, 18 Ekim 2018 tarihinden itibaren ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.
#Sabancı HoldingGastronomi dünyasının süper starlarından İngiliz şef Tom Wolfe, ‘Food Art’ festivali için İstanbul’daydı. Jennifer Lopez, Madonna ve Johnny Depp’in de aşçısı olan Wolfe, yiyeceklerden yaptığı odalarla da meşhur. Türk yemekleri ise yeni inşaat malzemesi.
#Tom WolfeLeonardo Da Vinci, Pablo Picasso, Amadeus Mozart... Her biri daha çocuk yaşta dehalarını ispat etmiş sanatçılar. Tabii, bu isimlerin dehası çocukluğu çoktan geride bıraktıklarında ortaya çıktı. Picasso, ‘Picador’u dokuz yaşındayken yapmıştı, bilgisi ancak yıllar sonra ‘Les Demoiselles d’Avignon’ ve ‘Guernica’yı yapınca öğrenildi. Bugünün dahileriyse medya gücü sayesinde daha çocuk yaşlarda tüm dünyada ünleniyor. Hatta bazılarının işleri dünyanın en ünlü galeri mekanlarında sergileniyor, fahiş fiyatlara satılıyor
Marcel Proust (1871-1922) 13 yaşındayken bir ‘hatıra defteri’ alıp, içindeki İngilizce soruları cevaplayarak arkadaşı küçük Antoinette Faure’a doğum günü armağanı olarak vermişti. Benzer bir anketi, 20 yaşındayken cevaplamıştı. Bu iki anket o öldükten birkaç yıl sonra yayınlandı, soruların çoğu zaten aynıydı, adı ‘Proust anketi’ne dönüştü ve meşhur oldu.