KÜLTÜR sanat dünyasının en önemli simalarından Arif Keskiner’i, yaygın bilinen adıyla Çiçek Arif’i kaybettik. Nadir görülen bir kan hastalığı tedavisi görüyordu son 15 yıldır. Uzun süren tedavi süreci kalbini ve böbreklerini de yormuştu.
#Arif KeskinerHGB ya da diğer adıyla Hemoglobin, kan hücrelerinin içerisinde bulunan yüksek değerli protein türüdür. Vücutta her gün yıkıma uğrayan hemoglobin miktarını yerine koymak üzere yaklaşık 5-6 gram kadar hemoglobin sentez edilir. Peki HGB değeri kaç olmalı? HGB düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir? İşte HGB yüksekliği ile düşüklüğü nedenleri ve belirtileri...
#SağlıkYaşanan polemikler sonrası Kızılay'ın kan bankası stokları kritik seviyenin altına indi, pek çok tedavi aksama noktasına geldi. Kan Gönüllüleri Derneği Eski Başkanı Sema Savaş, kar amaçlı kan satışının söz konusu olamayacağını, bağışlanan kanın toplanması, saklanması, güvenlik testleri gibi işlem maliyeti nedeniyle SGK'ya faturalandırıldığını belirtti. Savaş "Bugün Kızılay'a değil herhangi bir hastaneye kanınızı bağışlasanız, onlar da bu sürecin maliyetini SGK'ya fatura etmek zorunda. Kızılay'ın kan bankası sistemi, polemiklerin dışında tutulmalı. Bu, en çok hastaları tehlikeye sokuyor" dedi.
#KızılayGrip aşısı, kış aylarına girilmesiyle birlikte birlikte vatandaşların merak ettiği konular arasında yer alıyor. Grip aşısı 6 aylıktan küçük çocuklara, hamileliğinin ilk 3 ayının içinde bulunanlara ve ciddi yumurta alerjisi ya da aşı içeriğinde bulunan herhangi bir maddeye karşı ciddi alerji öyküsü olanlara, daha önce herhangi bir mevsimsel influenza aşısı ile ciddi (hayatı tehdit eden) alerji öyküsü olanlara uygulanmamalıdır. Grip aşısı çocuklara yapılır mı? İşte, o detaylar
#Grip AşısıSünnet, erkek bebeklerin doğdukları andan itibaren belirli bir yaşa gelene kadar yaptırılması gerekmekte olan cerrahi bir operasyondur. Tıbbi sebeplerin dışında sünnet için en uygun olan zamanlardan birisi erken bebeklik dönemidir. Peki, bebeklerde sünnet ne zaman, nasıl yapılır ve kaç dakika sürer? Bebeklerde sünnet sonrası bakım nasıl olmalıdır sizler için derledik.
Norilsk, dünyanın en kuzeydeki şehri. Sibirya’da yer alan bu şehir uzun yıllardır dünyanın en depresif ve iç karartıcı şehri olarak tanınıyor. Peki neden? 180 bin nüfuslu bu tuhaf yerler ilgili şaşırtıcı detayların hepsi haberimizde…
#NorilskHerhangi bir hastalığın teşhis edilmesinde kullanılan birtakım yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlerden biri de kan alınarak yapılan tahliller olarak ifade edilmektedir. Kan tahlilleri sayesinde kandan kaynaklı hastalıklarla ilgili tanı koymak oldukça kolay olmaktadır. Periferik yayma da kan ile ilgili olan bir test olmaktadır. Peki, Periferik yayma nedir? Nasıl yapılır? Periferik yayma nerede yapılır? İşte, Periferikı yayma hakkında tüm detayları derledik.
#Periferik YaymaAşırı halsizlik, çarpıntı, çabuk yorulma, deride koyulaşma, gelişme geriliği… Halk arasında ‘Akdeniz anemisi’ olarak bilinen talasemi hastalığının en sık görülen belirtilerinden birkaçı… hastalığın kök hücre nakli ile de tedavi edilebildiğini belirten Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Öztürk, 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü kapsamında, talasemi hakkında en çok merak edilen 7 soruyu sıraladı,
#TalasemiHemofili ile dünyaya gelmiş kişilerin pıhtılaşma faktörü ya hiç yoktur ya da az miktardadır. Hemofili, faktör 8 veya faktör 9 eksikliği sonucunda gelişen kalıtsal bir kanama bozukluğu olup, eklem içi ve kas içi kanamalarla kendini göstermektedir. Peki, h347emofili nedir? İşte hemofili belirtileri
#HemofiliÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Denizay Yürürer, tokalaşma, öpüşme, 1 metreden fazla yaklaşarak konuşmanın grip hastalığında önemli bulaş yolları olduğunu belirterek, Kapı kolu, masa, bardak gibi yüzeylerde grip virüsü 2-8 saat canlı kalmaktadır. Hasta kişiler, belirtilerin ortaya çıkmasından 1 gün öncesinden başlayarak hastalığın 5 ve 7’nci günlerine kadar bulaştırıcıdır" dedi.
#GripDünya genelinde pek çok farklı mikrop türü bulunmaktadır. Bu mikroplar da çeşitli hastalıklara yol açabilir. Özellikle plazmodyum mikrobu sıtma hastalığına neden olabilir. Plazmodyum nedir, hangi yollar çoğalır? Sıtma mikrobu olan plazmodyum paraziti nasıl ürer, hangi hastalığa sebep olur tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#PlazmodyumAkdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde görevli Dr. Süleyman Törehan Tarık (26), 4 aydır bağışıklık sisteminin bozukluğuna bağlı gelişen ve 'hemofagositik sendromu' olarak bilinen Hemofagositik Lenfohistiyositoz (HLH) hastalığına yenik düştü. 2 gün önce yaşamını yitiren Dr. Tarık, memleketi Kütahya'da gözyaşları arasında toprağa verildi. Genç doktorun geçen yıl koronavirüse yakalanıp atlattığı öğrenildi. Dr. Süleyman Törehan Tarık’ın amcası Ali Tarık, ''Hastalığını tamamen atlattıktan sonra bir türlü kendine gelemedi'' dedi.
#Hemofagositik LenfohistiyositozAkdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde görevli Dr. Süleyman Törehan Tarık (26), 4 aydır bağışıklık sisteminin bozukluğuna bağlı gelişen ve 'hemofagositik sendromu' olarak bilinen Hemofagositik Lenfohistiyositoz (HLH) hastalığına yenik düştü. 2 gün önce yaşamını yitiren Dr. Tarık, memleketi Kütahya'da gözyaşları arasında toprağa verildi. Genç doktorun geçen yıl koronavirüse yakalanıp atlattığı öğrenildi. Dr. Süleyman Törehan Tarık’ın amcası Ali Tarık, ''Hastalığını tamamen atlattıktan sonra bir türlü kendine gelemedi'' dedi.
#Süleyman Törehan TarıkSamsun’da Serpil Uzun’un hasta çocuklar yararına kurduğu ‘Çocuk, Çiçek, Yaşam Bahçesi’, Çocuk Çiçek Yaşam Paylaşım Derneği’ne dönüştü. Bahçede yetiştirilen kaktüsler hasta çocuklar yararına satılırken, dernek, imkânsızlıklar içinde mücadele eden hayatlara dokunuyor.
#Çocuk Çiçek YaşamAnemi sık görülen bir kan hastalığı olup, kandaki alyuvarların düzeyinde oluşan bir azalmadır. Halk dilinde kansızlık olarak tabir edilmektedir. Bazı anemiler hafiftir veya kişi fark etmeyebilir, ancak aneminin bazı formları çok şiddetli seyredebilir. Diyetisyen Salih Gürel konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#KansızlıkÇocuklar ve aileleri için en üzücü durumlardan biri de diş travması nedeniyle çocuğun dişinin kırılması, yer değiştirmesi ya da tamamen yerinden çıkmasıdır. Peki böyle bir durumda müdahale nasıl olmalıdır? Diş Hekimi Denizhan Uzunpınar konu hakkında bilgiler verdi.
#ÇOCUKSonbaharda meydana gelen ısı değişimi, yeni mevsime uyum sağlayabilmeleri için tüm canlılarda bazı değişikliklere yol açıyor. Ağaçların yaprak dökmesi gibi insan vücudunda da mevsimsel dönüşüme hazırlık sırasında bağışıklık sisteminde zayıflamalar olabiliyor. Aynı zamanda havanın serinlemesi ile nezleye ve gribe yol açan virüslerin sayısının arttığına da dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yaser Süleymanoğlu, gripten korunmanın 10 etkili yolunu anlattı.
#GripDünyaya tek böbrekle gelen ve doğumundan 3 gün sonra sarılık geçirerek beyin felci olan 7 yaşındaki Hakan Demir yardım bekliyor. Hakan'ın annesi Yasemin Demir; "Çocuğumun ölmesini istemiyorum, sadece oturabilmesini istiyorum” dedi.
#Hakan DemirANTALYA’da, bir tür kan hastalığı olan aplastik anemi nedeniyle 9 ay ilik bekleyen 3 yaşındaki Nihat Karakuzu, babasından yarı uyumlu ilik nakliyle hayata tutunmaya çalışıyor. Nihat’ın tedavisi için evlerini, işlerini ve 2 çocuklarını Aksaray’da bırakarak, yaklaşık 1 yıl önce Antalya’ya gelen Karakuzu ailesi, çocuklarının iyileşmesini umutla beklerken, maddi sıkıntıları için de yardım istediklerini belirttiler.
#Hikmet- Derya Karakuzuİç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Adnan Özdolap, "Kan hücrelerin sayısının azalmasına neden olabilecek durumların başında beslenme yetersizlikleri gelir. Bu hücrelerin kemik iliğinde üretilmesi için gerekli olan folik asit ve B12 gibi vitaminlerin eksiklikleri halinde anemi tablosu meydana gelebilir." ifadelerini kullandı.
#SağlıkGrip influenza virüsünün neden olduğu, bulaşıcı bir hastalık olduğuna dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kemal Yıldız, “Hastalık semptomları virüsün vücuda girmesinden 1-3 gün sonra başlar. Aşı vücutta antikor oluşumunu sağlayarak yüzde 80 koruyuculuk sağlamaktadır. Grip aşısı grip mevsimi boyunca yapılabilir. Aşı, yapıldığı grip sezonu için etkili olmaktadır” dedi.
#Grip Aşısı