GEÇTİĞİMİZ hafta Kızılay Ege Bölge Kan Merkezi’nden gelen ‘Kanlarımız azalıyor, bağışçılara ihtiyacımız var’ uyarısı nedeniyle Bölge Müdürü Gökay Gök ile görüştüm. Kızılay son dönemde özellikle kan bankacılığı alanındaki yatırımlarıyla Avrupa’daki merkezlerle yarışacak konuma geldi.
Kalp, karaciğer ve akciğer yetmezliği gibi hastalıkların tedavisi yalnızca organ ve doku nakliyle mümkün… Organ ve Doku Bağışı Haftası vesilesiyle konuştuğumuz uzmanlar ülkemizde pandeminin de olumsuz etkilediği bağış oranlarının azlığına dikkat çekip “Bir kişi organlarını bağışlayarak birçok insana yaşama şansı verebilir” diyerek çağrıda bulunuyor.
#Melis YılmazDünyada ve ülkemizde birçok hasta kök hücre nakliyle yeniden hayata tutunuyor. Bağışçı olmak için Kızılay’ın kan alma merkezine uğrayıp numune vermek yeterli. Bu, kısa süren ve oldukça basit bir işlem. Fakat bu basit işlemin hayatları değiştiren önemli bir etkisi oluyor.
#Gizem CoşkunardaArkeolojik sitler, doğal sitler ve dünya mirası alanlarını düzenleyen ve bu mirası geleceğe taşımak amacıyla faaliyet gösteren Kapadokya Alan Başkanlığı, bu amaç doğrultusunda daha önce yapmış olduğu yatırımların yanı sıra kaçak yapılarla mücadeleye de devam ediyor.
#KapadokyaRegl dönemlerinde saç boyamak, spor yapmak gibi kan tahlili verilir mi konusu da zaman zaman gündeme geliyor. Çeşitli rahatsızlıklar ya da ihtiyaç gerektiren durumlardan dolayı adetliyken kan tahlili vermek zorunda kalan kadınlar, regl iken kan tahlili verilir mi merak ediyor. Peki, Regl iken (adetliyken) kan tahlili verilir mi? İşte merak edilenler…
#Adetliyken Kan TahliliAferez kelimesi İngilizce kökenli bir kelimedir. Tıbbı terim olarak dilimizde bu şekilde yer almıştır. Yunanca dilinde ise aferez ayırma, geri alma ve uzaklaştırma anlamlarına gelmektedir. Tıpta aferez ile eş anlamlı kullanılan kelime hemaferezis sözcüğüdür. Sizler için bilgilendirici şekliyle detaylı olarak aferez nedir, nasıl yapılır, nasıl uygulanır, hangi tedavilerde kullanılır konularını derledik.
#Aferez Nedir Nasıl Yapılır Ve Uygulanır?Bilim insanları, tüm dünyaya yayılan yeni tip koronavirüse (Kovid-19) çare olarak İmmün plazma tedavisini gösteriyor. İlk defa 1890'lı yıllarda uygulan immün plazma tedavisi, daha sonra dünyada 1918 gribi, kızamık, çocuk felci, suçiçeği, SARS ve Ebola gibi salgınlarda da kullanıldı. Peki, immün plazma tedavisi nedir?
#İmmün Plazma Tedavisi Nedir?ANKARA'da Türk Kızılay Orta Anadolu Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Murat Güler, koronavirüs geçirmiş hastaları plazma bağışına davet ederek, "Koronavirüste birinci dalganın frekansı düşmedi. Kullanımın artmasıyla beraber 1,5-2 ay kadar bir süre içerisinde immün plazma stoklarını neredeyse erittik. Birkaç gün içinde ihtiyacı neredeyse zar zor karşılayacak noktaya geleceğiz. Şu anda ciddi anlamda immün plazma ihtiyacı oluşmuş durumda" dedi.
#AnkaraSeyfi Dursunoğlu’nun vefatının ardından Türkiye’de kadavra bağışı konusu yeniden gündeme taşındı. Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği Başkanı Prof. Dr. Esat Adıgüzel’le kadavra hakkında bilinmeyenleri konuştuk: “Türkiye’de bazı tıp fakültelerinde kadavra yok, bu organ bağışı kadar önemli bir konu.”
#GazetehaberleriKOCAELİ'nin Darıca ilçesinde, 3 ay önce koronavirüs şüphesiyle hastaneye kaldırılan Aras Sarıçayır'ın (9) lösemi olduğu belirlendi. Aras’ın yaşama tutunması için 'savunma sisteminin savaşçı hücreleri' olarak bilinen beyaz kana ihtiyaç olduğunu söyleyen ailesi, bağışçılardan yardım bekliyor.
#KocaeliKoronavirüs salgınına karşı verilen mücadelede ön plana çıkan tedavi yöntemlerinin başında ‘immün plazma’ geliyor. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun izniyle dünyanın dört bir yanında olduğu gibi ülkemizde de plazma ile tedavi ihtimalini araştıran denemeler yapılıyor.
#ANKARAKoronavirüs salgınına karşı verilen mücadelede ön plana çıkan tedavi yöntemlerinin başında ‘immün plazma’ geliyor. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun izniyle dünyanın dört bir yanında olduğu gibi ülkemizde de plazma ile tedavi ihtimalini araştıran denemeler yapılıyor. Hastalığı geçiren birçok kişi de plazma bağışında bulunarak özellikle ağır hastaların hayat mücadelelerine destek sağlıyor. Peki kimler plazma bağışında bulunabiliyor ve süreç nasıl işliyor? Hürriyet Ankara, işte bu sorunun yanıtını araştırdı.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kabine Toplantısı sonrası sokağa çıkma yasağı ile ilgili değerlendirmeleri paylaştı. Erdoğan sokağa çıkma yasağının ilerleyen günlerde de devam edeceğini söyleyerek, sokağa çıkma yasağının uygulanacağı tarihi duyurdu. Cumhurbaşkanı'nın yaptığı son dakika sokağa çıkma yasağı açıklamasının ardından, yasağın hangi illere geleceği merak konusu oldu. Peki, Sokağa çıkma yasağı ne zaman? Hangi illerde sokağa çıkma yasağı gelecek? İşte, sokağa çıkma yasağı ile ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Sokağa Çıkma YasağıSokağa çıkma yasağının getirildiği dün son dakika açıklamasının ardından duyuruldu. İki gün boyunca devam edecek olan yasak 30 büyükşehir ve Zonguldak ilini kapsıyor. Ülkemizde corona virüsünü önlemek adına getirilen yasağın ardından, sokağa çıkma yasağının ne demek olduğu çok sayıda vatandaş tarafından merak konusu oldu. Peki, Sokağa çıkma yasağı nasıl olur? Sokağa çıkma yasağı nedir? İşte, sokağa çıkma yasağında açık olan yerler ve konuyla ilgili ayrıntılar...
#Sokağa Çıkma Yasağı NedirUzmanlar dünya tarihinde daha önce birçok salgında da kullanılan immün plazma yönteminin Kovid-19'da özellikle ağır hastaların iyileşmesine katkı sağlayabileceğine dikkati çekiyor. Halk arasında "antikor tedavisi" olarak da bilinen immün plazma yönteminin önemi, bilim insanları tarafından vurgulanıyor. Türkiye'de de son günlerde adından sıklıkla bahsedilen bu tedavi yöntemi, 'Daha önce hastalığı geçirmiş olan bireylerin kanında enfeksiyona karşı oluşan antikorların hasta bireylere aktarılması' olarak tanımlanıyor. Peki, İmmün plazma tedavisi nedir?
#İmmün Plazma Tedavisi Nedir?Dünyada gün geçtikçe artış gösteren kronik böbrek hastalığı, ülkemizde de oldukça yaygın görülür hale geldi. Böbrek hastalıklarına karşı farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl Mart ayının ikinci haftası tüm dünyada böbrek günü etkinlikleri yapılarak kutlanıyor. Bu kapsamda biz de Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur ERK ile böbrek haftasına özel bir sohbet gerçekleştirdik.
#BöbrekYeşim Tekstil Ceo’su Şenol Şankaya’nın babası rahmetli Şükrü Bey, 25 yıl önce bir öğüt verdi. ‘Evladım, çalışanlarının insan olduğunu ve onlara iyi davranma sorumluluğunun olduğunu asla unutma. Onlara daima iyi davran.’ Şenol Şankaya, bu sözü benimsedi. Bunu büyük cümlelerle anlatmak zor olduğu için de ‘Önce İnsan’ dedi. Ardından kurum kültürü olarak benimsendi. Tüm projeler ve çalışmalar bunun üzerine kuruldu. Yeşim Tekstil İnsan Kaynakları ve Sosyal Uygunluk Direktörü Fatoş Hüseyinca ile Kurumsal İletişim Müdürü Dilek Cesur, insan odaklı çalışmaları ve projeleri anlattı.
#BURSADUYDUK duymadık demeyin! Yüzyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi GOP Hastanesi’nde “Şimdi iyilik zamanı, şimdi ilik zamanı!” sloganıyla bir kampanya düzenlendi. Katılımcılar üç tüp kan verdi ve Türkök havuzuna katkıda bulundu. Beni de davet ettiler, yaptıkları işe o kadar saygı duyuyorum ki hemen atladım geldim İngiltere’den, kan verdim ve bağışçı adayı oldum.
#Yazarlarİzmir'de ölümcül bir hastalık olan 'paroksismal nokturnal hemoglobinüri' (PNH) tanısı konulan 5 yaşındaki Asya Soylu, yaşama tutunmak için kök hücre nakli olmayı bekliyor. Genellikle 60 yaş üstü kişilerde görülen hastalıkla mücadele eden Asya, enfeksiyon risklerinden korunmak için yaşamını maske takarak sürdürüyor. Anne İlknur Demirtaş nakil için 2 yıldan az bir zamanlarının kaldığını belirtirken, minik Asya ise "Ne olur bizim için donör olun" dedi.
#İzmir