Kamu Bilişim Derneği ile Yazılım Test ve Kalite Derneği tarafından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Konferans Salonu'nda düzenlenen "TestDefence" etkinliğinde, savunma sanayi bilişim profesyonelleri bir araya geldi.
#TestdefenceYazılım Test ve Kalite Derneği (Turkish Testing Board - TTB) ile Kamu Bilişim Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği “Yüksek Kaliteli, Güvenilir Savunma Sistemleri ve Yazılımları Nasıl Geliştirilir?” temalı TestDefence etkinliğinde savunma sanayi bilişim profesyonelleri bir araya geliyor. Savunma sanayi alanındaki teknolojik gelişmeler ve bu gelişmelerin yazılım testi ile ilişkisinin ele alınacağı etkinlikte; TMMi Technical Chair Matthias Rasking, Kamu Bilişim Derneği Başkanı Doç Dr. İzzet Gökhan Özbilgin, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ile Yazılım Test ve Kalite Derneği Başkanı Koray Yitmen de söz alacak. Katılımın ücretsiz ve kontenjanla sınırlı olduğu etkinlik, 27 Şubat 2020 Perşembe günü, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda gerçekleştirilecek.
#TestdefenceBilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, dünyada artık siber uzayın da askeri bir harekat alanı olarak görüldüğünü belirterek, "Dünyadaki gelişmelerle birlikte biz de bilgi teknolojileri alanında yerli ve milli çözümleri geliştiren, üreten, ihraç eden ve kendine yeten bir Türkiye olmak zorundayız." dedi.
#5GHavelsan Genel Müdür Yardımcısı Yücel Bağrıaçık, Türkiye’de siber güvenlik alanında kullanılan ürünlerin yüzde 97’sinin yabancı firmalara ait olduğunu belirterek, 5 dakikalık bir saldırıda geçen yıl yaşanan elektrik kesintisi felaketinin yine yaşanabileceği uyarısında bulundu.
#HavelsanYeni doğmuş bebekleri anlaştıkları özel hastanelerin yoğun bakımına sevk edip para kazanan ve 10 bebeğin ölümüne neden olmakla suçlanan ‘Yenidoğan Çetesi’ beş gün sürecek duruşmalar için dün ilk kez hâkim karşısına çıktı. Gergin başlayan duruşmada çete lideri Dr. Fırat Sarı aylık gelirinin 400 bin lira olduğunu söyledi.
#Yenidoğan ÇetesiTürkiye önceki gün Meclis’ten geçen Kripto Varlıklar Yasası ile dijital varlıklar sektöründe yeni bir dönemin kapısını açtı. Yasanın kabul edilmesiyle kripto borsalarına 3 aylık geçiş süreci tanınırken, izinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılarına üç yıldan beş yıla kadar hapis ve para cezaları verilecek. Türkiye’de coin ve token transferinde MASAK kuralları uygulanacak. Uzmanlar, blokzinciri teknolojisinin Türkiye için yeni fırsatlara kapı açabileceğini söylüyor.
#Kripto Varlıklar YasasıTÜBİSAD, “Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü 2023 Yılı Pazar Verileri ve Trendleri”ni açıkladı. Rapora göre sektör, TL bazında bir önceki yıla kıyasla yüzde 83 oranında büyüyerek 784,6 milyar TL'lik hacme ulaştı. İhracatını 57 milyar 590 milyon TL olarak gerçekleştiren sektörün istihdamı da 237 bin kişiye yükseldi.
#TÜBİSADBağcılar'da 4 kız çocuğuna işlettiği su dükkanındaki özel odada istismar ettiği iddiasıyla tutuklanan ve hakkında 331 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan Metin Şenay'ın yargılandığı davanın ilk duruşması başladı. Basına ve izleyicilere kapalı şekilde yapılan duruşmaya giremeyen avukatlar mahkeme salonu önünde alkışlar ve sloganlarla tepki gösterdi.
#Çocuk İstismarıYükseköğretimde uluslararasılaşma kapsamlı bir konu. Makaleye, hem dünyadan hem de ülkemizden kısa tarihsel bilgiler sunarak başlamak istedim… Yüksek öğretimde uluslararasılaşma kavramı üniversitelerin tarihi kadar eski. Literatürde 8’inci yüzyılda Endülüs, 9’uncu yüzyılda Bağdat, 13 ve 14’ncü yüzyılda Semerkant ve Buhara, daha sonra Roma ve İstanbul hep etkileyici eğitim merkezleri olarak anlatılır. Abbasiler döneminde Bağdat, Endülüs Emeviler döneminde, Kurtuba (Cordoba) en üst düzeyde değerlendirilen bilim merkezleri olarak sunulur.
#Konuk YazarCumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutlarken Türkiye yükseköğretiminde kadınlarımızın yürüdüğü yolu ifade edebilmek ve bu zorlu süreci desteklemek için atmamız gereken adımları değerlendirmek gerekiyor. Kadınlarımızın eğitim, araştırma ve teknolojide gösterdiği başarılar ülkemiz için büyük gurur kaynağı.
#Konuk YazarSosyal medyada yeni akımın ismi: “AI Year Book.” Türkçesi şu; EPIK isimli yapay zekâ uygulamasına fotoğraflarınızı yüklüyorsunuz o da size 1990’larda sanki ABD’de bir kolejden mezun olmuş da okul yıllığına poz vermişsiniz gibi fotoğraflar yaratıyor.
#Yapay ZekâÖnümüzdeki 5 yıl içinde, ne gibi yeni çalışma alanlarının ortaya çıkacağı ve bu alanlarda yeniden inşa edilen meslekler; akademide, iş dünyasında ve medyada sıkça işlenen ve tartışılan bir konu. Bu tartışmaların merkezinde ise bu yeni alanlarda ve dönüşen diğer birçok meslek alanında hangi yetenek ve becerilerin talep edileceği yer alıyor.
#Konuk YazarUluslararası suç çeteleri, çocukları hayranı oldukları ünlüler üzerinden tuzağa çekiyor. Dünyaca ünlü starların isimlerine açılan sahte sosyal medya hesaplarıyla kandırılan çocuğun müstehcen görüntüleri porno sitelerine yükleniyor. Ardından da şantaj başlıyor. Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Kürşat Ergün, aileleri uyardı.
#Kürşat ErgünKocaeli'de 28'inci Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde resmi olmayan sonuçlara göre AK Parti 6, CHP 4, İYİ Parti, MHP, YRP ve YSP 1'er milletvekilliği kazandı. Sandıklara AK Parti ve YSP tarafından yapılan itirazlar değerlendiriliyor.
#KocaeliMilli Kütüphane Konuşan Kitaplık Görme Engelliler Merkezi’ndeki 80 gönüllü, 3 bin görme engelli için kayıt stüdyosuna girerek kitapları seslendiriyor. Konuşan Kitaplık’ta ayda 20 kitap hizmete sunuluyor. Kitap Dışı Materyal Koleksiyonu Şube Müdürü Hatice Atlıhan, “Engeller birlikte aşılır” diyor.
#Milli KütüphaneSerbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER), 2021 yılı Telekomünikasyon Sektörü Düzenlemelerine Yönelik Değerlendirmeler Raporu’nu sektör ve kamuoyuyla paylaştı. 2021’de telekomünikasyon sektörü toplam gelirleri 92,37 milyar TL oldu. TELKODER uzmanlarınca Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon verileri kullanılarak yapılan diğer bir hesaplamaya göre enflasyon etkisinden arındırılmış pazar büyüklüğü ise 13,45 Milyar TL oldu. TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Halil Nadir Teberci konuya ilişkin yaptığı açıklamada: “2003 yılında 14,98 milyar TL olan enflasyondan arındırılmış elektronik haberleşme gelirinin 2021 yılında 13,45 milyar TL olduğu ortaya çıkıyor. TELKODER olarak 20 yıldır sektörün gelişmesi ve layık olduğu konuma gelmesi için hep doğruları işaret ediyoruz. Telekomünikasyon sektörü tüm alt alanlarıyla iş dünyasından eğitime kadar birçok sektörün altyapısı niteliğinde ve özellikle fiber altyapı başta olmak üzere telekomünikasyon sektörünün gücü Türkiye’nin ekonomik gücünü destekleyecek” dedi.
#Telkoder