Paylaş
Bilişim teknolojileri ve internet günümüz insanının bilgi ve iletişim ihtiyaçlarına daha kolay, daha hızlı ve daha ekonomik çözümler bulabilmesine olanak veriyor. Mevcut bilişim teknolojileri ve hizmetlerinden engelli bireylerin de yararlanabilmesi ve bilişimle engellerin kaldırılması için verilen hizmetlerde bazı düzenlemeler yapılması, yeni bilişim teknolojileri geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması gerekiyor.
Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu 2011 yılında başlatılan engelsiz bilişim çalışmaları ile başta kamu kurumları olmak üzere, kurumlar arası iş birliğinin gelişmesi ve farkındalık sağlanması için çalışıyor. Platform bünyesinde bu amaçla düzenlenen çeşitli etkinliklerin yanı sıra, Ar-Ge faaliyetleri ve danışmanlık hizmetleri de gerçekleştiriliyor.
Platform çalışmalarına, Türkiye genelinde konu ile ilgili başta devlet kurumları olmak üzere; üniversiteler, bilişim veya engelli alanında faaliyet gösteren STK’ lar, özel sektör ve pek çok kurum ve kişinin desteğini alarak devam ediyor.
Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu tarafından bu yıl sekizincisi düzenlenen Engelsiz Bilişim Ödülleri Töreni Manisa Celal Bayar Üniversitesi ev sahipliğinde Manisa’da gerçekleştirildi. “BİLTEVT (Bilişim Teknolojilerinde Evrensel Tasarım) 2022: Uluslararası Engelsiz Bilişim Kongresi” kapsamında gerçekleştirilen yarışmada aday gösterilecek kurum ya da hizmetin, bilişim teknoloji ve hizmetlerinden yararlanacak engelli bireylerin;
* Sosyal ve ekonomik hayatlarına
* Kamu kurumlarının hizmetlerinden yararlanmalarına
* Eğitimlerine
* Bilgiye erişimlerine
doğrudan ya da dolaylı olarak katkı sağlaması ve bu hizmetlerin uygulamaya geçmiş olması şartı aranıyordu. Ayrıca katılımcılardan iki adet tanıtım videosu hazırlamaları isteniyordu. Videolardan biri, görme engelliler için sesli betimlemeli, diğeri işitme engelliler için işaret dilinde ve alt yazılı olacaktı.
Yarışmanın 2022 yılı kazananı Marmara Üniversitesi oldu. Üniversitenin internet sayfasının “Erişilebilirlik Menüsü Projesi” ödüle layık görüldü. Ödül 22 Eylül 2022 tarihinde gerçekleştirilen törenle Marmara Üniversitesi temsilcilerine takdim edildi.
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Web Yazılım Birimi tarafından geliştirilen ve web sayfasının sol alt köşesindeki turuncu renkli ikon kullanılarak açılan menüden; web sayfası üzerinden renk kontrast, metin/satır görünüm/boyut değişiklikleri gibi birçok ayarın yapılmasına olanak tanıyan kullanıcı dostu yeni uygulama; kısmî görme engelli bireylerin bilgiye erişimini kolaylaştıracak özelliklerle hizmet sunuyor.
Projenin gerçekleşmesinde payı olan herkesin emeğine ve yüreğine sağlık…
*****
6 Kasım’da gerçekleşecek olan 44. NKolay İstanbul Maratonu’ na bu yıl Türkiye Kas Hastalıkları Derneği (KASDER) de katılıyor. Söz konusu Dernek; ülkemizde sayıları yüz bini aşan kas hastalarının daha kaliteli yaşam sürmelerini sağlamak, hastalara ve topluma rehber olmak, çözüm önerileri geliştirerek uygulanmasını sağlamak amacıyla 1978 yılından bu yana kas hastalarının en etkin sivil toplum adresi. KASDER ikinci kez katılım sağlayacağı İstanbul Maratonu’nda, adımlarını üniversite öğrencisi kas hastası bireyler adına atacak. Elde edilecek gelir ile üniversite eğitimine devam etmekte olan kas hastası bireylere eğitim desteği (burs) verilecek.
Aynı maratonda Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı da (KEDV), kadınların yoksulluğa karşı güçlenmesi için, eşitsizliklerle mücadele eden 50 dar gelirli kadın için; Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı da Cerebral Palsy’li bebekler için koşacak.
3 Sivil Toplum Kuruluşu da kendilerini destekleyecek adaylar arıyor.
İnanıyorum ki sağlığı yerinde, aynı zamanda toplumsal sorunlara duyarlı olan çok sayıda birey onların çağrılarını yanıtsız bırakmayacak…
Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz günler dileğiyle…
Paylaş