Paylaş
BİR yandan ‘yaşanacak kentler’ listesinin en başında bulunan, öte yandan şirketlerin merkezlerini taşıdığı ve son dönemde aldığı nitelikli göçle adından sıkça söz ettiren İzmir ve Ege şehirleri, şimdi sahip oldukları onlarca avantajla girişimci üssü haline geliyor. İzmir-İstanbul Otoyolu, İzmir-Ankara Hızlı Treni, Çandarlı Limanı, 1915 Çanakkale Köprüsü’yle bölgede ardı ardına yapılan yatırımlarla reytingi hayli yükselen Ege, Türkiye’de son 10 yılda hareketlenen girişimcilik ekosisteminde de yenilikçi fikir ve girişimlerin başlangıç noktası olma yolunda hızla ilerliyor.
ONLARCA YENİLİĞE İMZA
Buzdolabı, alyans, modern seracılık, gelinlik ve damatlık, jant, otomotiv yan sanayi, havlu ve bornoz, havacılık, petrokimya, rüzgar enerjisi, boya, alkollü içecekler, seramik ve toprak sanayi, bisiklet ve motosiklet alanlarında Türkiye’nin açık ara lideri konumunda olan Ege, geçmişinden aldığı bu güçle yeni girişimci hikayeleri yazmaya çoktan başladı bile. Yatırım üssü olarak Ege’yi seçen girişimciler, takma tırnak şeklindeki elektronik cihazlardan elektrikli otomobile, gelecekte Mars’a gidecek yolcu kıyafetlerden çip bebeğe, oyun teknolojisinden yenilenebilir enerjiye kadar onlarca yeniliğe imza atıyor.
EGE’Yİ TERCİH EDİYORLAR
Bugün yaratıcılığı teşvik ettiği gerekçesiyle birçok girişimci, rotasını başta İzmir olmak üzere Ege’ye çevirmiş durumda. Yüksek eğitim düzeyi, nitelikli nüfusu, bilimsel ve AR-GE altyapısı, sektörel çeşitlilik, Türkiye’nin ticaretine en çok katkı koyan ve cari fazlası veren yapısı, yabancı sermeyeli firma zenginliğinin yanı sıra teknoparkları, OSB’leri, serbest bölgeleri ve üniversitelerinin fazlalığı da girişimcilerin Ege’yi tercih etme nedenlerinden sadece birkaç olarak dikkat çekiyor.
MERKEZLERİN SAYISI ARTIYOR
HEM Egeli sivil toplum kuruluşları hem de yerel yönetimler, bölgenin girişimcilik ve inovasyonun başkenti olması amacıyla kurslardan çeşitli yarışmalara, girişimcilik merkezinden melek yatırımcı ağına birçok çalışmayı hayata geçirmiş durumda. İzmir Ticaret Odası’nın öncülüğünde kurulan İzQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi de hem start-uplara kendi hikayelerini yazma imkanı veriyor hem de girişimcilere ev sahipliği yapıyor. Aynı şekilde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin TÜSİAD işbirliğiyle kente kazandırdığı Girişimcilik Merkezi İzmir, bölgenin girişimcilik ekosisteminin gelişimine katkı sunma hedefiyle önemli çalışmalara imza atıyor.
YAZILIM VE BİLİŞİMDE
HEDEF, MERKEZ OLMAK
BAŞTA İzmir olmak üzere Ege kentleri, bir yandan girişimcilerin üssü olma yolunda ilerlerken öte taraftan da yüksek yaşam standardı ve konforlu kent yaşamını tercih eden yazılım ve bilişim sektörünün son dönem önemli bir çekim merkezi oldu. Yazılım ve bilişim alanında bölgede yatırım yapan firma sayısında ciddi artış dikkat çekiyor. İzmir’in önde gelen kamu ve sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere özel sektör ile üniversitelerin bir araya gelerek kurduğu Yazılım ve Bilişim Sanayicileri Kümelenme Derneği (YABİSAK), kenti yazılım ve bilişim alanında dünyanın önemli merkezlerinden biri yapma hedefiyle yoğun bir mesai harcıyor. Urla’nın Teknoloji Geliştirme Bölgesi ilan edilmesi, bölgeye olan yatırımları canlandırıyor.
MARKADA
EGE’DEN
YÜZDE 15
BİR yandan girişimcilik ve inovasyon merkezi olma yolunda ilerleyen Ege kentleri, marka çıkarma konusunda da hayli iddialı... Türk Patent ve Marka Kurumu’nda 2021’de 114 bin 242 marka tescili yapılırken, bu markaların yaklaşık yüzde 15’i Ege’den çıktı. Söz konusu dönemde Ege’nin sekiz kentinden 13 bin 583 marka tescil edildi. 2021’de 6 bin 969 marka tescil belgesi alan İzmir, Ege’nin lideri Türkiye’nin ise üçüncüsü oldu. Ege’nin sekiz kenti aynı dönemde 2 bin 993 tasarım, 364 faydalı model, 227 patent tescil belgesi aldı.
Paylaş