Yozgat’ta rehber öğretmenlik yapan Mustafa Yılmaz ile parmak izi uzmanı Hacı İsmail Çıngı, çocukların parmak izlerini analiz ederek yeteneklerini saptayabilen bir yazılım tasarladı. PAPBİL adı verilen program, 2024 TEKNOFEST İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması’nda birincilik ödülü aldı.
#Hacı İsmail ÇıngıKalp rahatsızlıkları, dünya genelinde en yaygın ölüm nedenleri arasında yer alıyor. ABD’li kalp cerrahı Dr. Jeremy London ise sürekli göz ardı edilen üç belirtinin ciddi şekilde kalp rahatsızlıklarının habercisi olduğuna dikkat çekiyor. Dr. London, bu belirtileri yaşayanların acil olarak sağlık kontrolü yaptırmalarını öneriyor. İşte kalbinizin zayıf olduğunu gösteren üç belirti…
#SağlıkSağlığımızı etkileyen en önemli faktörlerden birinin beslenme biçimimiz olduğunu çoğu zaman unutuyoruz. Oysa ki sağlıklı ve yararlı besinlerden oluşan bir yeme düzeniyle diyabet, kanser, kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere daha birçok rahatsızlığa yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz.
#Buğra BuyrukçuMillî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından uygulanan ‘Çocuklarımız İlk Yardımla Daha Güvende’ projesi kapsamında, 426 bin 915 öğretmene ilk yardım eğitimi, 3 milyon 17 bin 26 öğrenciye de ilk yardım semineri verildi. Bu eğitimler verilmeye başlandığından beri pek çok okulda öğretmenlerin öğrencilerine ilk müdahaleleri sayesinde boğulma ve kalp rahatsızlıkları gibi sorunların can kaybıyla sonuçlanmasının önüne geçildi.
#MEBD vitamini değerlerinizi düzenli olarak kontrol ettiriyor musunuz? Eğer bu önemli moleküle hak ettiği değeri vermiyorsanız, çok ciddi hastalıklara yakalanma riskiyle karşı karşıya olduğunuzu bilmelisiniz. Çünkü D vitamini eksikliği, başta kanser olmak üzere kemik erimesi, diyabet, kalp rahatsızlıkları, romatizma, kronik yorgunluk ve depresyon gibi daha birçok hastalığın oluşmasının ana nedenleri arasında.
#D VitaminiReyting rekoru kıran “İnci Taneleri”ndeki Dilber dansından sonra pavyonlara yüzde 100 zam gelmiş, “Evin Barkın Yok mu” şarkısı ve dizide şarkıyı söyleyen Sincanlı Erkal popülerliğin zirvesini görmüş, pavyonlar kapatılsın mı tartışması gündeme oturmuş...
#İnci TaneleriAğız ve diş sağlığının bozulması sonucunda meydana gelen diş kayıpları, konuşma ve kelimeleri telaffuz etmede zorluk yaşattığı gibi sindirim sisteminde sorunlara da neden oluyor. Ama hepsi bu değil. Uzmanlara göre dişte oluşan problemler başta kalp rahatsızlıkları olmak üzere akciğer hastalıkları, diyabet hatta son araştırmalara göre Alzheimer’ın oluşmasında etkili. Peki dişlerin bu hastalıklarla ilgisi ne? Ağız hijyeni bu sorunların önüne geçmede ne kadar etkili? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkKemik iliğinde oluşan MON (Monosit) bağışıklık sisteminin temel yapı taşlarıdır. Kanser, mantar ve iltihapla mücadele eden Monosit, sağlık açısından değerlidir. MON (Monosit) nedir, MON değeri kaç olmalı, düşüklüğü ve yüksekliği nedenleri ile belirtileri neler sizler için derledik.
#Mon (Monosit) NedirRBC, kırmızı kan hücresi anlamına gelir. Kırmızı kan hücreleri de kan testleri yapılarak ölçülebilir. RBC nedir, RBC değeri kaç olmalıdır, RBC düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir sorularının yanıtlarınız sizler için derledik.
#SağlıkKişilerde yapılan kan tahlillerindeki değerler çok mühimdir. Bu değerlerden bir tanesi de LHD değeridir. LDH seviyelerindeki yükseklik veya düşüklük bazı rahatsızlıkların belirtisi ile sonuçlanabilir. Peki, Laktat Dehidrogenaz nedir? LDH değerleri kaç olmalıdır? İşte, merak edilen tüm detaylar...
#SağlıkKuru hava, sıcak, rüzgar... 2021 yazında yaşadığımız ve şiddetli orman yangınları ile ülkede cehennemi yaşatan eyyam-ı bahur sıcakları geri döndü! Eyyam-ı bahur sıcakları sadece orman yangınlarına sebep olmuyor aynı zamanda insan sağlığını tehdit ediyor ve hatta ölümlere neden oluyor. Uzmanlar özellikle bu sıcaklarda dışarı çıkılmamasının altını çiziyor. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, sıcak hava dalgalarının orman yangınlarına, insan sağlığına ve susuzluğa olan etkilerini anlatıyor...
#Eyyam-I BahurKoronavirüs salgını döneminde en tartışmalı konulardan biri, aşıların insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin bilinmemesiydi. Şu ana kadar Almanya’da en az 185 kişi, korona aşılarının sağlık sorunlarına yol açtığı iddiasıyla aşı üreticilerine karşı dava açtı.
#AlmanyaGana'nın kuzeyinde bir hastanenin son kontrollerine göre 29 yaşındaki Sulemana Abdul Samed'in boyu 2.89 metreye ulaştı. Bu ölçüme göre Samed dünyanın en uzun boylu insanı olabilir ancak küçük bir sorun var: Ölçümü yapan hastanenin uygun bir ölçüm cihazı yoktu.
#GanaBaş dönmesi oldukça yaygın ve çoğu zaman endişelenmeye gerek olmayan bir durum. Ama bazen çok ciddi hastalıkların habercisi de olabiliyor. Peki hangi baş dönmelerini ciddiye almalıyız? Tehlikeli baş dönmelerinin diğerlerinden farkı ne?
#SağlıkReishi mantarını kronik rahatsızlığı bulunan, düzenli ilaç kullanan ya da ameliyata girecek olan kişilerin kullanması önerilmez. Emziren anneler ya da hamile olan anne adaylarının reishi mantarı tüketmesi tavsiye edilmez. Reishi mantarını kimler kullanamaz? Reishi mantarının yan etkileri ve zararları var mıdır? Sizler için bütün detayları derledik.
#Reishi Mantarını Kimler KullanamazKalbin 1 dakika içerisinde kaç kez attığı nabzı tanımlamaktadır. Sağlıklı bir vücut dengesi için birtakım sayı aralıkları belirlenmiştir. Erkeklerde nabzın ideal olarak 80 olması yeterince makul ve uygun görülmektedir. Nabzın atma hızı kişiden kişiye birtakım farklılıklar göstermektedir. Genel aralık olarak uzmanlar 60 ila 100 arasındaki tüm değerleri de normal ve sorunsuz kabul etmektedirler. Yetişkin erkeklerde bu değerler sağlıklı bir durumu işaret etmektedir. İşte, tüm detaylar.
#Erkekte NabızOmega 3’ü balık alerjisi olanlar, kan ilacı kullanan ve kronik rahatsızlıkları olan kişiler kullanamaz. Kan sulandırıcı etkisinden dolayı ameliyat öncesinde ve ameliyat sonrasında kullanılması tavsiye edilmez. Hamilelerin ise doktor tavsiyesi ile tüketmesi gerekmektedir. Omega 3 kimler kullanamaz, yiyemez, Omega 3’ün yan etkileri ve zararları hakkında detayları derledik.
#Omega 3ABD'nin Pensilvanya eyaletinde girdiği havuzda çok nadir görülen bir virüse yakalanan 3 yaşındaki Jonny, 12 gün boyunca hastanede yattı. Doktorların bir antikor tedavisi ile kurtardığı çocuk şimdi uzun sürecek bir rehabilitasyon süreci ile karşı karşıya...
#Powassan Virüsü