Güncelleme Tarihi:
Omega 3 herkesin kullanması gereken, en değerli yağ çeşitlerinden biridir. Ancak aşırı hassas bünyeye sahip olan kişilerin, kan ilacı kullananların ve balık alerjisi olan kişilerin Omega 3’ü dikkatli ve doktor kontrolü altında tüketmesi gerekmektedir.
Omega 3 Kimler Kullanamaz ve Yiyemez?
Omega 3 özellikle bebeklerin ve çocukların sıklıkla tükettiği yağlardan biridir. Ancak Omega 3 kanı seyreltme özelliği ile de bilinmektedir. Bundan dolayı özellikle kan, damar ve kalp rahatsızlıkları bulunan kişilerin dikkatli bir şekilde tüketmesi gerekmektedir. Özellikle kan sulandırıcı özelliğinden dolayı kronik ve ağır rahatsızlıkları bulunan kişilerin aşırı kanama yaşamasına sebep olabilir.
Omega 3’ün Yan Etkileri ve Zararları Var mıdır?
Bedensel, zihinsel gelişime destek sağlayan Omega 3’ün aşırı alımı durumunda kişilerde alerjik reaksiyonlar gözükebilir. Bundan dolayı Omega 3 takviyesi kullanacak olan kişilerin günlük dozun üstüne çıkmaması gerekmektedir. Her ne kadar az yan etkisi bulunsa da bazı durumlarda Omega 3 kullanımının yarattığı yan etkiler şu şekilde sıralanabilir;
Bulantı
Kusma
Mide Ağrısı
Kabızlık
Hazımsızlık
İshal
Özellikle safra kesesi alınmış, ülser ya da kronik mide rahatsızlığı bulunan kişiler de bu yan etkiler daha sık gözlemlenmektedir. Bundan dolayı Omega 3 tüketmeden önce kişilerin uzman bir doktor tarafından destek alması gerekmektedir. Balık tüketimine alerjisi olan ya da belirli balık türlerine alerjisi olan kişilerin Omega 3 tüketmesi tavsiye edilmez. Omega 3 kullanmadan önce, ihtiyacınız olup olmadığını anlamak için bir doktora danışabilirsiniz.
Omega 3 tüketmenin herhangi bir yaşı bulunmamaktadır. Bu tamamen bünyenin ihtiyacına göre değişiklik göstermektedir. Bununla beraber yan etkiler kullanıcıların yaşı, cinsiyeti ve hasta geçmişine göre değişiklik gösterebilir. Bundan dolayı Omega 3’ün bilinen net bir yan etkisi yoktur. Aspirin, Coraspin ve benzeri kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerin Omega 3 tüketmesi tavsiye edilmez. Bununla beraber yüksek tansiyon hastaları ve çeşitli kalp hastalıkları tedavisi gören kişilerin de Omega 3 tüketmesi önerilmez.
Kan sulandırıcı özelliği bulunan bu takviye özellikle belirli kronik rahatsızlığı bulunan kişiler de beyin kanaması, kısmi felç gibi rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Bu tür rahatsızlıkları olan kişiler doğal yollardan Omega 3 alımı tercih edebilirler. Balık ya da ton balığı gibi gıdalar kullanarak ilaç kullanımından uzak durabilirler. Bununla beraber şeker, tansiyon, kalp ve damar ilacı kullanan ya da bilinen kronik rahatsızlıkları olan kişilerin Omega 3 takviyesini doktor önerisi altında alması gerekmektedir. Omega 3 kullanımı hamilelik ve emzirme döneminde doktor önerisi ile kullanılmalıdır. Özellikle balık ürünü hassasiyeti olan kişilerin hamilelik sırasında Omega 3 tüketmesi tavsiye edilmez.