Kalp krizi, dünyada ölüm nedenleri arasında hala ilk sırada yer almaktadır. Stresli yaşam, büyük şehirlerdeki ağır yaşam koşullarının yanı sıra, kalıtım, kötü alışkanlıklar (beslenme, sigara), şeker hastalığı, yüksek tansiyon, aşırı kilo, yüksek kolesterol ve hareketsiz yaşam da kalp krizine zemin hazırlamaktadır. Peki, kalp krizi belirtileri nelerdir, kalp krizi nasıl anlaşılır? Memorial Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, kalp krizinin nedenleri, belirtileri ve kalp hastalıklarından korunma önerileri hakkında bilgi verdi.
#Kalp Krizi BelirtileriDünya Sağlık Örgütü, sperm sayısıyla ilgili yayınladığı rehberinde, ‘normal’ değerleri değiştirdi. Sperm sayısını, mililitrede 20 milyondan 15 milyona düşürdü. Sperm hareketliliği için de normal değeri yüzde 50’den, yüzde 30’a çekti. Örgüte bu yeni düzenlemeyi yaptıran sperm sayısı ve kalitesinde yıllar içinde meydana gelen düşüş
Küresel ısınma veya soğuma, şiddetli yağışlar, ani seller, buzulların erimesi, deniz seviyesinin yükselmesi, ekosistemlerin etkilenmesi, çevre kirliliği ve salgın hastalıklar gibi küresel iklim değişikliğinin yıkıcı etkileri, artık insan sağlığı için de büyük bir tehdit haline geldi. Kötü haber şu ki iklim krizinin sağlığımız üzerinde yarattığı olumsuzluklara karşı her geçen gün daha fazla savunmasız kalıyoruz.
#SağlıkKadınlarda kalp krizi kendini en çok halsizlik ve terleme ile belli eder. Fakat en çok karşılaşılan belirtiler arasında nefes darlığı ve göğüs ağrısı da bulunur. Bu şikayetler eğer kısa sürede tekrarlayan şikayetlerse mutlaka tıbbi bir müdahale gerekir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kadınlarda Kalp KriziKalp hastalıkları çağımızın en büyük yaralarından biri. Gencinden yaşlısına herkeste görülen ve ölüm oranları oldukça yüksek olan kalp hastalıklarıyla ilgili yapılan yeni bir araştırma, hastalara da umut olacak nitelikte. Araştırmada, yılın hangi zamanı olursa olsun kalp krizi geçiren herkese grip aşısı yapılmasının bir sonraki ataklarda ölümü azaltacağı sonucuna varıldı. Peki uzmanlar bu konuda ne diyor?
#SağlıkKalp hastalıkları her yıl yaklaşık 700 bin kişinin ölümüne sebep oluyor. Hastalık daha çok erkekleri etkilese de son yapılan araştırmalar, kadınların ciddi risk altında olduğunu ortaya koyuyor. En önemli tehlike ise hastalığın erkeklerdeki semptomları vermemesi...
#SağlıkKalp ağrısı, acil servislere başvurularda en yaygın nedenlerden biri olan göğüs ağrısıyla karıştırılabilen rahatsızlıktır. Ölümle sonuçlanabilen rahatsızlık olduğundan hafife alınmaması ve ağrı durumunda uzmanlara başvurulması gerekir. Kalp ağrısı nedir, kalp ağrısına ne iyi gelir, nasıl geçer, nedenleri ve tedavisi nedir detayları ile derledik.
#Kalp Ağrısına Ne İyi Gelir Ve Nasıl Geçer?Kalp-damar hastalıklarında risk faktörlerini sıralayan kardiyoloji uzmanı Dr. Rida Berilğen, kalp ve damar hastalığı bulunmayan, ancak risk durumunun belirlenmesi için kardiyoloji polikliniklerine başvurması gereken hasta grupları hakkında bilgiler verdi.
#İzmirKalp krizi, göğsünüzde aniden ortaya çıkan ağrı ve sıkışma hissiyle başlar. Kalp krizinde erken müdahale büyük önem taşır. Bu bağlamda, kalp krizinin öneminden ve belirtileri, nedenleri de dahil kalp krizi hakkında tüm bilinmesi gerekenleri Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir detaylandırdı. Kadınlarda kalp krizi tanısının gecikebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Özdemir, kalp krizinin erken teşhisi ve tedavisiyle ilgili önemli uyarılarda bulundu.
#Sessiz Kalp KriziKARDİYOLOJİ Uzmanı Prof. Dr. Engin Bozkurt, dünyada gelişmiş ülkelerde ölüm nedenleri arasında kalp krizinin ilk sırada yer aldığını, stres, fazla kilo, tuz ve sigarının kalbin en büyük düşmanı olduğunu söyledi.
#Kardiyoloji UzmanıSoğuk havalarda kalp damar hastalıkları ve kalp krizi riskinin arttığına işaret eden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kenan Sönmez, “Soğuk havada ağır yemekler yemeyin. Yemekten sonra soğukta egzersiz veya iş yapmayın. Soğuk rüzgâra karşı yürümeyin. Kar küremek gibi aşırı güç gerektiren ağır işlerden kaçının. Dışarıda bulunmanız zorunluysa birkaç kat giyinin, giysilerinizin en üst tabakasında yağmur ve rüzgâr geçirmeyen koruyucu olanları seçin. Yüzünüzü, ellerinizi ve ayaklarınızı soğukla temastan koruyun” uyarısında bulundu.
#Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kenan Sönmezİlerleyen yaşla birlikte görülme sıklığı artan kalp hastalıkları artık gençleri de tehdit ediyor. Erken yaşlarda ani ölüm nedenlerinin üçte ikisini kalp hastalıkları oluşturuyor. Sigara, yanlış beslenme, obezite ve yoğun stres gençlerde görülen kalp hastalıklarının ana sebeplerini oluşturuyor. Bu risk faktörlerini ortadan kaldırmak ve bazı önemli noktalara dikkat etmek kalp hastalıklarından korunmada büyük rol oynuyor. Kardiyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Sercan Okutucu, gençlerde ani ölüm nedenleri hakkında bilgi verdi.
#Gençlerde Kalp KriziAcıbadem Kayseri Hastanesi'nde görevli kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Ergün Seyfeli, özellikle genç hastaların kalp krizlerine hazırlıksız yakalandıkları için ani ölümlerin daha sık görüldüğünü ve genç erkeklerin, genç kadınlara göre daha fazla risk altında olduğunu ifade etti.
Gençlerde artan kalp krizinin büyük oranda ani ölümle sonuçlandığını dile getiren Kardiyoloji Uzman Prof. Dr. Ergün Seyfeli, erken yaşlarda kalp krizi görülmesinin en önemli nedeninin sağlıksız beslenme ve sigara kullanımı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Seyfeli, uyuşturucu madde bağımlılığının da gençlerde kalp krizi sebepleri arasında olduğunu ifade ederek kriz sonrası yaşanan ani ölümleri zorlu egzersiz ile aşırı heyecanın tetiklendiğini anlattı.