MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, sağlık durumuna ilişkin açıklama yaptı. Kalp kapakçığı değiştirilen Bahçeli, “Malumlarınız olacağı üzere her insanın başına gelebilecek bir rahatsızlık devresinden geçerek tedavi sürecimin sonuna yaklaştım ve hamd olsun hızla iyileşme sürecine girdim.” ifadelerini kullandı.
#Devlet BahçeliKalp, karaciğer ve akciğer yetmezliği gibi hastalıkların tedavisi yalnızca organ ve doku nakliyle mümkün… Organ ve Doku Bağışı Haftası vesilesiyle konuştuğumuz uzmanlar ülkemizde pandeminin de olumsuz etkilediği bağış oranlarının azlığına dikkat çekip “Bir kişi organlarını bağışlayarak birçok insana yaşama şansı verebilir” diyerek çağrıda bulunuyor.
#Melis YılmazESKİŞEHİR Şehir Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Sungur, Türk sinemasının ünlü oyuncularından Nuri Alço’nun tedavisinin yoğun bakımda sürdüğünü belirterek, "Şu aşamada hayati tehlikesi görünmüyor. Bugün ziyaret ettiğimde gülüyor, konuşuyor, morali çok iyiydi" dedi.
#Nuri AlçoKalpte, odacıkları birbirine bağlayan ve kanın akış yönünü tayin eden dört adet kalp kapağı bulunduğunu söyleyen Ekol Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Şerefli, “Bu kapakçıkların darlığı ve yetmezliğinin (kaçak) durumu, ileri ve ciddi olduğunda hastalara kapak operasyonu uygulamak çoğu zaman kaçınılmaz olur. Burada kapak değişimi ya da tamiri gibi iki alternatif mevcuttur” dedi.
#1Kalp kapağı yetmezliği olan annesi ona hamile kaldığında doktorlar "hamileliği sonlandırmamız lazım" dedi. Anne Neriman Köksal, "Rüyamda gördüm, bu çocuk doğacak, ileride büyük bir doktor olacak, o beni iyileştirir" diyerek hayatını riske atıp onu dünyaya getirdi. 1968'de dünyaya gelen o çocuk büyüdü, gerçekten de tıp fakültesini kazandı. O henüz öğrenciyken annesi Neriman Köksal kalp ameliyatı olmak zorunda kaldı. Neriman Köksal'a, yapay kalp kapağı takıldı ama enfeksiyon nedeniyle ameliyat sonrası daha 58 yaşındayken yaşamını yitirdi. Prof. Dr. Cengiz Köksal, annesine şifa olamadı ama 'yapay kapağa gerek kalmadan' hastanın kendi dokusu ile 'triküspit kapağı tamir etme yöntemi' ile dünya tıp literatürüne girdi. Mesleki hayatını kalp kapak tamirine adayan Prof. Dr. Köksal, çocuklukta geçirilen bademcik enfeksiyonu nedeniyle hiç belirti vermeden ilerleyen ve hamilelik sırasında ortaya çıkan, annesini de ondan alan mitral kapak yetmezliğine karşı anne adaylarına da çok önemli uyarılarda bulundu.
#Kalp Kapağı YetmezliğiKalp kapağı yetmezliği olan annesi ona hamile kaldığında doktorlar "hamileliği sonlandırmamız lazım" dedi. Anne Neriman Köksal, "Rüyamda gördüm, bu çocuk doğacak, ileride büyük bir doktor olacak, o beni iyileştirir" diyerek hayatını riske atıp onu dünyaya getirdi. 1968'de dünyaya gelen o çocuk büyüdü, gerçekten de tıp fakültesini kazandı. O henüz öğrenciyken annesi Neriman Köksal kalp ameliyatı olmak zorunda kaldı. Neriman Köksal'a, yapay kalp kapağı takıldı ama enfeksiyon nedeniyle ameliyat sonrası daha 58 yaşındayken yaşamını yitirdi. Prof. Dr. Cengiz Köksal, annesine şifa olamadı ama 'yapay kapağa gerek kalmadan' hastanın kendi dokusu ile 'triküspit kapağı tamir etme yöntemi' ile dünya tıp literatürüne girdi. Mesleki hayatını kalp kapak tamirine adayan Prof. Dr. Köksal, çocuklukta geçirilen bademcik enfeksiyonu nedeniyle hiç belirti vermeden ilerleyen ve hamilelik sırasında ortaya çıkan, annesini de ondan alan mitral kapak yetmezliğine karşı anne adaylarına da çok önemli uyarılarda bulundu.
#Doktor"Haberi duyunca çok heyecanlandım, gözlerim doldu. Hastane günlerim geldi aklıma. Bu insanlar olmasa şu an yaşamıyor olacaktım..." ABD'den gelen "Domuzdan, insana kalp nakletmeyi başardık..." haberi sadece bilim insanlarını heyecanlandırmakla kalmadı, milyonlarca hastaya da umut oldu. ABD'den gelen haber karşısında heyecanlananlardan birisi de henüz 7 aylıkken domuzdan kalp kapakçığı nakli yapılan Türkiye'deki ilk hasta olan Ceren Toker. Şimdi 23 yaşında genç bir anne olan Ceren Toker'le yaşadıklarını, hissettiklerini konuştuk...
#Organ NakliSamsun'da yaşayan Raşit Batur (28), 9 ay önce Kovid-19 geçirdi. Şikayetleri aylarca geçmedi. Tekrar tomografi çekildi, akciğer damarlarının neredeyse yüzde 90'ının "pıhtı ile" tıkandığı sanıldı. Acilen ameliyat olması için İstanbul'a sevk edildi. Asıl gerçek, ameliyat masasında ortaya çıktı. Akciğer damarlarının neredeyse tamamı "pıhtı" ile değil, dünyada da nadir teşhis edilebilen bir tümör ile tıkanmıştı. Üstelik tümör, kalp kapağını da sarmıştı. 8 saat süren bir operasyonla genç adamın akciğer damarlarındaki tümörler temizlendi, eş zamanlı olarak kalp kapağı kendi dokusu ile tamir edildi. Batur, ameliyatta kullanılan teknikler ve Kovid sonrası ortaya çıkan "pulmoner sarkom" (akciğer damarı tümörü) teşhisi alan ilk vaka olarak literatüre de girecek.
#SamsunSamsun'da yaşayan Raşit Batur (28), 9 ay önce Kovid-19 geçirdi. Şikayetleri aylarca geçmedi. Tekrar tomografi çekildi, akciğer damarlarının neredeyse yüzde 90'ının "pıhtı ile" tıkandığı sanıldı. Acilen ameliyat olması için İstanbul'a sevk edildi. Asıl gerçek, ameliyat masasında ortaya çıktı. Akciğer damarlarının neredeyse tamamı "pıhtı" ile değil, dünyada da nadir teşhis edilebilen bir tümör ile tıkanmıştı. Üstelik tümör, kalp kapağını da sarmıştı. 8 saat süren bir operasyonla genç adamın akciğer damarlarındaki tümörler temizlendi, eş zamanlı olarak kalp kapağı kendi dokusu ile tamir edildi. Batur, ameliyatta kullanılan teknikler ve Kovid sonrası ortaya çıkan "pulmoner sarkom" (akciğer damarı tümörü) teşhisi alan ilk vaka olarak literatüre de girecek.
#SamsunYaklaşık iki yıldır tüm dünyayla birlikte ülkemizi de etkisi altına alan Covid-19 pandemisi, özellikle organ bekleyen hastaları derinden etkiliyor. Yaşamları organ nakline bağlı olan hastaların sayısı artarken, buna karşın pandemi sürecinde gerek canlı vericiden gerek kadavradan yapılan organ bağışının büyük ölçüde azalması yaşam şansının her geçen gün yitirilmesine neden oluyor. Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Ülkem Çakır ve Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Berber, 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası kapsamında yaptıkları açıklamada organ bağışının alarm verdiğine dikkat çektiler, önemli uyarılar ve önerilerde bulundular.
#Organ BağışıSAĞLIK Bakanlığı tarafından, "2021 yılında, 2 bin 376 kişi karaciğer, 22 bin 775 kişi böbrek, bin 290 kişi kalp, 285 kişi pankreas, 157 kişi akciğer, 8 kişi böbrek-pankreas, 2 kişi kalp kapağı, 1 kişi ince bağırsak olmak üzere toplam 26 bin 894 kişi organ nakli bekliyor" açıklaması yapıldı.
#Sağlık BakanlığıYaklaşık bir yıldır ülkemizi de derinden etkileyen koronavirüse yakalanma endişesiyle hastaneye gitmeye çekinilmesi, kolon kanserinde de erken tanı şansını engelliyor. Ülkemizde hem erkeklerde hem de kadınlarda en çok ölüme neden olan kanser türleri arasında üçüncü sırada yer alan kolon kanseri, sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve hareketsizliğin de etkisiyle hızla yaygınlaşırken, tarama programlarının düzenli yaptırılmaması da riski arttırıyor.
#Kolon KanseriAşılar virüs ve bakterilere karşı kişisel bağışıklık oluşturarak kişilerin enfeksiyona yakalanma riskini azaltır veya enfeksiyona yakalanmanız durumunda hastalığın daha hafif seyretmesini sağlar. İlaçlarla karşılaştırıldığında; ilaçlar yalnızca hastalığı iyileştirirken, aşılar hastalığın kişiden kişiye bulaşma riskini önler ve hastalığın ortadan kalkmasını sağlar
#Koronavirüs AşısıÇocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Bülent Oran, çocukluk döneminde zaman zaman görülen dudak morarması, göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, baş dönmesi, bayılma gibi belirtilerin erken kalp hastalığı habercisi olabileceğini söyledi.
#ÇocukÇin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs salgını tüm dünyayı etkilemeye devam ediyor. Koronavirüs bugüne kadar dünyada 85 milyondan fazla insana bulaştı ve 1,8 milyondan fazla da insanın ölümüne yol açtı. Koronavirüs akciğer rahatsızlığı olarak seyretse de ciddi kalp sorunlarına da neden olabildiğini söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Halil İbrahim Ulaş Bildirici kalp sağlığı ile ilgili uyarılarda bulundu.
#Kalp SağlığıAort kapağı, vücuda kanı pompalayan sol karıncık (sol ventrikül) ile kalpten ayrılan ana atardamar (aort damarı) arasında bulunan kalp kapağıdır. Normal aort kapağı yarım ay şeklinde üç yaprakçıktan oluşmakta ve kalbin her kasılması (sistol) sırasında açılarak kanın ana atardamara (aort) geçmesine izin vermekte, hemen ardından kapanarak gönderilen kanın geri gelmesini engellemektedir. Ancak yaş ilerlemesiyle birlikte bu kapakta kireçlenme başlar ve yapısı bozulur. Dolayısıyla kapakta daralma meydana gelir. Yine çocuklukta geçirilen akut romatizmal ateş hastalığı veya doğuştan var olan kapağın yapısal bozukluklarına (biküspid aort) bağlı olarak daha erken yaşlarda da aort kapak darlığı gelişebilmektedir.
#Kalp Kapağı DeğişimiÇocuk Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Elif Erolu, çocuklarda, geçirilmiş boğaz ağrısını veya ateşi takiben 2-3 hafta içinde gelişen gezici eklem ağrısı ya da eklemlerde şişlik, kızarıklık, son zamanlarda başlamış çabuk yorulma, istemsiz hareketler veya yürüme bozukluğu, eklem sırtlarında cilt altı şişlikler varsa romatizmal ateş yönünden şüphelenilmesi gerektiğini bildirdi.
#Çocuk