Dizi oyuncusu Şekip Taşpınar’ın sahte içki sebebiyle yoğun bakıma alınması ve entübe edilmesi, bu sorunu bir kez daha gündeme getirdi. Kişinin ölümüne dahi sebep olabilen sahte içki, öldürmediği vakalarda bile çok ağır kalıcı hasar bırakıyor. Sahte içkinin risklerini konunun uzmanlarına sorduk, aldığımız cevaplar hayati tehlikenin boyutlarını tüm çıplaklığı ile gözler önüne serdi...
#Sahte İçkiGeçen hafta gösteri dünyası, gencecik bir yıldızın ölümüne gözyaşı döktü... Henüz 28 yaşında olan oyuncu ve ressam, yaşadığı evde arkadaşları tarafından bilincini kaybetmiş şekilde bulundu. Olay yerine çağrılan sağlık ekiplerinin bütün müdahalelerine rağmen genç sanatçı hayata döndürülemedi. Ölüm nedeniyle ilgili çeşitli iddialar ortaya atılsa da sonunda yapılan otopsinin ardından kesin neden ailesi tarafından açıklandı.
#Jansen PanettiereKalp krizi denince aklımıza genelde ilerlemiş yaş, obezite, hareketsizlik gibi sebepler geliyor. Ancak geçtiğimiz günlerde 24 yaşındaki Amerikan futbolcusu Damar Hamlin'in maç sırasında kalp krizi geçirmesi riskin sadece bu faktörlerle sınırlı olmadığını tüm dünyaya hatırlattı. Hamlin son 3 yılda sahada kalp krizi geçiren üçüncü sporcu oldu. Peki ama son derece sağlıklı ve dinç olan bu sporcular neden kalp krizi geçiriyor? Gençlerde kalp krizinin görülme sıklığı ve sebepleri ne? Uzmanlara sorduk...
#SporBazı ilaçlar kardiyovasküler sağlığın korunmasına yardımcı olabilir. Ancak pek çok bitki kalp sağlığınızı doğrudan etkiler. Kalbimizin düzgün çalışmasına, sağlıklı ve zinde bir yaşam sürmemize yardımcı olur. Peki, Kalbe iyi gelen bitkiler nelerdir ayrıntıları ile derledik.
#KalpGece yatağa girdiğimizde muhtemelen en son düşündüğümüz şey hangi tarafa yatmamız gerektiğidir. Yorganın altına geçip en sevdiğimiz uyku pozisyonunu alır ve uykuya dalarız. Bugüne kadar buna pek kafa yormamış olabilirsiniz ama uyku pozisyonunuz sağlığınızı çok yakından etkiliyor. Peki hangi uyku pozisyonu daha faydalı?
#SağlıkGENEL Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mahmut Duran, obezitenin tehlikesine değinerek, "Obezite, birçok organı kanser gibi etkileyebiliyor. Kalp yetmezliği, kalp büyümesi, kalp damar tıkanıklığı, karaciğer yağlanması, tansiyon, şeker, uyku apnesi, solunum sıkıntısı, eklem problemleri ve psikolojik faktörlere yol açabiliyor" dedi.
#Genel Cerrahi UzmanıPandemide ani atardamar tıkanıklığı şikâyetlerinin atlanmasının ölümcül sonuçları olabileceğini söyleyen Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. İhsan Alur, “Kovid-19 sürecinde ani atardamar tıkanıklığı şikâyetiyle gelen hastaların tanı ve tedavisinde gecikme olmamasına dikkat edilmeli. Ayrıca Kovid-19 enfeksiyonunun da kalp ve damar cerrahi komplikasyonları olduğunu ve akut arteriyel emboliye yol açabileceğini bilerek Kovid-19 hastalarında da çok uyanık olunması gerekmektedir” dedi.
#Op. Dr. İhsan AlurKronik burun tıkanıklığı ciddi sağlık sorunlarına yol açarak yaşam kalitesini düşürüyor. Baş ağrımızın ya da sabahları yorgun uyanmamızın nedeni de burun tıkanıklığı olabilir. Bu durumun ne kadar farkındayız? Burun tıkanıklığını ne derece önemsemeliyiz? Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Bahadır Baykal konu ile ilgili bilgiler verdi.
#Burun TıkanıklığıBALIKESİR’in Bandırma ilçesinde, kalp büyümesi ve kalp kaslarında süngerleşme teşhisi konulan Ulus Umut (3), kalp nakli bekliyor. 4 yıl önce 8 yaşındaki Serebral Palsi (SP) hastası oğlunun hayatını kaybettiğini belirten Dilek Umut, ''Ulus’u da kaybetmek istemiyorum'' dedi.
#BalıkesirBurun tıkanıklığı ilk bakışta bakıldığında basit gibi görünse de aslında bir çok hastalığa zemin hazırlayabiliyor.Kronik burun tıkanıklığı uykusuzluk ve yorgunluk gibi yaşam kalitesini düşüren sorunlara neden olurken, uzun vadede ise kalp büyümesi gibi çok daha ciddi problemlere yol açabilir.Ayrıca burun tıkanıklığına bağlı geceleri ağızdan nefes almak horlamaya, uyku problemlerine, konsantrasyon sorunlarına neden olabiliyor. Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi uzmanı Op. Dr. Bahadır Baykal konu hakkında bilgiler verdi.
#BurunHemolitik anemi, kanda bulunan alyuvar sayısındaki azlıktan kaynaklanmaktadır. Alyuvarlarda yeterince hemoglobin olmaması da Hemolitik Anemi'nin kaynaklarından birisini oluşturmaktadır. Alyuvarlardaki bu eksiklik vücuttaki oksijen taşınımını azalttığı için bazı sıkıntılara neden olabilmektedir. Peki, hemolitik anemi nedir? İşte, vücuttaki etkisi hakkında bazı bilgiler
#Hemolitik AnemiUyku apnesinin uyku sırasında solunum duraklamasına neden olduğunu ve uyku düzenini bozarak beyni oksijensiz bıraktığını söyleyen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Murat Timur Akçam önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Akçam, hastalığın en çok eşleri tedirgin ettiğini, uyku apnesinin evlilikleri de etkilediğini söyledi.
#Uyku ApnesiKulak çınlamasının ciddi hastalıkların habercisi olabileceği konusunda uyaran Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ünal Bayiz, işitme testinin önemine dikkat çekti. Bayiz, “Yüksek sesli müzikten korunma, kan basıncı kontrolü, tuzlu yiyecek, kahve, kola ve sigaradan uzak durma, egzersiz yapmak önemli” dedi.
#Kulak ÇınlamasıKalp sağlığından, ruh haline kadar vücut için en özel elementlerden biri olan iyot, eksikliğini fazlasıyla hissettiriyor. Yokluğuyla birçok hastalığa zemin hazırlayan iyot, özellikle de uzun süre diyet yapan ve vegan beslenen kişilerde görülüyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Çelik, iyot eksikliğinin zararlarına dikkat çekerken, konuyla ilgili önemli bilgiler veriyor.
#HamileKalp sağlığının korunması kaliteli ve uzun bir yaşam için büyük önem taşıyor. Her gün kalple ilgili yeni çalışmalar yapılıyor, pek çok sağlık kuruluşu, pek çok uzman kalp sağlığı için uyarılarda bulunuyor. Ancak buna rağmen kulaktan kulağa yayılan bilgiler kalp sağlığıyla oynayabiliyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, kalp sağlığıyla ilgili bilinmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
#Genel SağlıkBurun tıkanıklığı ilk bakışta bakıldığında basit gibi görünse de aslında bir çok hastalığa zemin hazırlayabiliyor. Kronik burun tıkanıklığı uykusuzluk ve yorgunluk gibi yaşam kalitesini düşüren sorunlara neden olurken, uzun vadede ise kalp büyümesi gibi çok daha ciddi problemlere yol açabilir. Ayrıca burun tıkanıklığına bağlı geceleri ağızdan nefes almak horlamaya, uyku problemlerine, konsantrasyon sorunlarına neden olabiliyor. Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi uzmanı Op Dr Bahadır Baykal konu hakkında bilgiler verdi.
#Burun Ameliyatı