Osmanlı coğrafyasında kadınların yüksek öğrenim ve iş hayatına katılımının kapılarını açan kişi olarak tanınıyor Nuriye Ulviye. Kafkasya’dan göçen ailesinin 6 yaşındayken yoksulluk nedeniyle Yıldız Sarayı’na gönderdiği, burada 13 yaşında II. Abdülhamid’in sütkardeşi Hulusi Bey ile evlendirilen Nuriye Ulviye, 20 yaşında dul kaldı. Nisan 1913’te ülkenin ilk kadın hakları dergisi olan ‘Kadınlar Dünyası’nı çıkardı. Bir ay sonra kurduğu Osmanlı Müdafaa-i Hukuk-ı Nisvan Cemiyeti (Osmanlı Kadın Hakları Savunma Derneği) sayesinde kadınların üniversite eğitimi almasının önü açıldı. İlk kez kadınlar istihdama katıldı.
#OsmanlıÇocuk hareket etme ihtiyacıyla doğar. Peki biz eğitimciler ya da veliler çocuğun bu ihtiyacını ne kadar ve hangi yollarla karşılıyoruz? Bu sorunun cevabını almak için ‘Aktif Yaşam Derneği’nin (2013 - 2020) raporundan Türkiye’nin fiziksel aktivite düzeyini incelemekte yarar var. Bu rapora göre Türkiye’de her 3 kişiden yalnızca 1’i yeterli miktarda fiziksel aktivitede bulunuyor.
#Konuk YazarCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "1. Su Şurası"na Vahdettin Köşkü'nden canlı bağlantı ile katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Su kaynaklarımızı tükenme sınırına ulaşmadan korumak, verimli kullanmak ve doğru yönetmek artık tercih olmaktan çıkıp zorunluluk haline gelmiştir" dedi. Erdoğan, 19 yıl boyunca su alanındaki amaçlarının her bir vatandaşın temiz suya erişimini sağlamak, bereketli toprakları su ile buluşturmak, su kaynaklarını korumak ve verimli kullanmak olduğunu, şimdi de suyun geleceğini planladıklarını ve yol haritasını oluşturduklarını söyledi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanWittgenstein Nüfus ve Küresel İnsan Kaynağı Merkezi Kurucu Yöneticisi Wolfgang Lutz:"Nüfusa ilişkin zorlukların çoğu 'nüfusun yaş yapısının ele alınmasını' gerektiren uzun dönemli meydan okumalardan oluşuyor. Türkiye bu konuda avantajlı durumda, çok büyük bir genç nüfusa sahipsiniz.Elbette kamplarda çok yüksek sayıda mülteci barınması büyük bir zorluk. Ancak hala, bir noktada onların ülkelerine, Suriye'ye dönebileceğine inanıyorum. (Göçmenler) Bir süre sonra kendi ülkelerine ek becerilerle döner. Bu durum hem göç veren hem de göç alan ülke için iyidir, herkesin yararına bir göç modelidir." açıklamalarında bulundu.
#Wolfgang LutzBirleşmiş Milletler, 1993 yılında genel kurulunda ilan ettiğinden bu yana 22 Mart Dünya Su Günü olarak kutlanıyor. BM su kaynak-larının daha verimli kullanılması ve korunması için de her yıl rapor hazırlıyor. Bu yılki raporda doğaya dayalı su yönetimlerinin dünyayı kurtara-bileceği vurgulandı.
#Birleşmiş MilletlerBirleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), İnsani Gelişme Raporu öncesinde bölgesel eşitsizlik raporu açıkladı. Türkiye’nin merkez olduğu Doğu Avrupa, Türkiye ve Orta Asya bölgesine ilişkin yayımlanan rapor, Türkiye’nin cinsiyet eşitsizliğinde bölgesinin en kötüsü olduğunu ortaya koydu.
#İnsani Gelişme RaporuEkonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, zorunlu trafik sigortasına yönelik çalışmaya ilişkin, "Sorunun kökenine iniyoruz. Burada 'primler çok yüksek, zorla aşağı indirelim' gibi popülist bir yaklaşım yok. Bir bütün olarak bakacağız. Bu adımla birlikte sigorta primlerinin düşeceğine inanıyorum" dedi.
#Trafik SigortasıDünya Bankası’nın “2012 yılı Cinsiyet Eşitliği ve Kalkınma” başlıklı Dünya Kalkınma Raporu’nda, birçok alanda eşitsizliklerin hâlâ devam ettiği vurgulanırken, kadınlar için daha iyi fırsatlar ve koşullar yaratan ülkelerin üretkenliklerini artıracakları vurgulandı.