Güncelleme Tarihi:
Raporu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile birlikte tanıtan Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, kadınların istihdamı artırıldığında her iki cinsiyet için de daha müreffeh bir toplum yaratılacağını belirtirken, Fatma Şahin de, çalışma hayatının kolaylaştırılmasına dikkat çekti.
Türkiye’de uçurum var
Ulrich Zachau, artık eşit olmak ve eşit davranmak zamanının geldiğini belirterek, “Özellikle sağlık ve eğitim alanında kadın refahı büyük önem taşıyor. Türkiye bu konuda binyıl kalkınma hedeflerini yakaladı. Özellikle anne ölüm oranlarında ciddi düşüş yaşandı. Ancak Türkiye’de hala toplumsal cinsiyet anlamında, özellikle ekonomik fırsatlara erişim konusunda ciddi uçurumlar bulunuyor. Çalışma yaşındaki kadınların yalnızca dörtte biri istihdam alanında bulunuyor ve bunların yarısı da kayıt dışı çalışıyor” diye konuştu. Kadınlar için daha fazla ve nitelikli iş yaratmanın önemini vurgulayan Zachau, bu politikaların bir taraftan ekonomik büyümeyi iyileştirirken diğer taraftan da yoksulluğun önüne geçeceğini söyledi.
Kalkınmayı sağlamamız zor
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, “En yumuşak karnımız istihdam” diyerek, şöyle devam etti: “İstihdamla ilgili kısmı düzeltemediğimiz, yüzde 70 erkeklerin, yüzde 30 kadınların çalıştığı bir çalışma sistemi devam ettiği sürece bizim uluslararası kriterlerde istediğimiz kalkınma hızına paralel kalkınmayı sağlamamız çok zor gözüküyor. Burada da yapmamız gereken şeyler var.”
İstihdamda kadın oranının 2008’e kadar hiç ilerlememesinin ve beraberinde birtakım sektörel bazlı düşüşlerin, önemli sinyaller verdiğini ifade eden Şahin, şöyle devam etti: “Ciddi bir pozitif ayrımcılık gerektiği görüldüğü zaman, ‘5 yıllık kademeyle işveren payını devlet öder’ şeklinde çıkan istihdam paketindeki bir cümle bizi yüzde 53’lük artışa götürdü. İlk kez şeytanın bacağını kırdık. Yüzde 50’ye mutlaka ulaşmamız gerekiyor. Nasıl ulaşacağız? Kadının çalışma hayatını kolaylaştırmamız lazım.”
Anne ve çocuk ölüm hızı düştü
EĞİTİM ve sağlıkta fırsat eşitliğine değinen Fatma Şahin, şöyle konuştu: “Herkesin sağlık hizmetinden istifade edeceği bir yapıyı dönüştürmediğimiz sürece anne çocuk ölüm hızlarında Avrupa standartlarından çok geriye devam ederdik. Fırsat eşitliği konusunda radikal değişimden sonra anne ve çocuk ölüm hızlarında bugün yüz binde 48’den yüz binde 28’lere düştük. Bu önemli bir şey, ancak yeterli değil.”
En çok eşitsizlik ‘ölüm’de
CİNSİYET Eşitliği ve Kalkınma Raporu’nda en kötü eşitsizliğin, gelişmekte olan ülkelerin erkek ölüm oranına göre kızların ve kadınların ölüm oranında görüldüğü belirtildi. Doğumda “kaybolan” kızların düşük ve orta gelirli ülkelerde her yıl 3.9 milyonu bulduğu, 5’te 2’sinin erkek tercih edilmesi sebebiyle hiç doğmadığı, 6’da 1’inin erken çocuklukta öldüğü, 3’te 1’ini fazlasının doğurgan çağlarında öldüğü ifade edidi.