MMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, yaklaşan kış mevsimi öncesi sobalar ve klimalarla ısınmada dikkat edilmesi gerekenleri Hürriyet’e anlattı.Prof. Dr. Atmaca, “Kış öncesi baca temizlik ve bakımlarının yapılması, kalorifer kazanının usulüne uygun olarak yakılması ve kalorifer kazanlarının ehliyetsiz kişiler tarafından yakılmaması, kalorifer ve sobalarda naylon, poşet, lastik ve kömür torbalarının yakılmaması hava kirliğinin önlenmesinde son derece önemli” dedi.
#ANTALYALozan Antlaşması’nın gizli maddeleri bir efsaneden başka bir şey değildir. Buna rağmen ortada gezinen efsanelerden bazıları ciddiyetle devlete dahi soruluyor. “Maden çıkarmak izni Avrupalılara mı aittir?” gibi. Bunun ne kadar anlamsız olduğu açık. Türkiye’de maden çıkarabilirsiniz ama bunun şartları Lozan Antlaşması ile sınırlı değil, doğrudan doğruya memleketin ziraatı, fauna (hayvan) ve flora (bitki örtüsü) ile tabii coğrafyası ve su kaynaklarıyla ilgilidir. Yeraltı sularının yolunu değiştirecek ve belirli ağaçların bu yüzden kurumasına neden olacak madencilik veya taşocağı faaliyeti yasak olmalıdır.
#LozanÖnceki gün bir yakınımızın cenazesi için Tekirdağ’ın Gazioğlu köyüne gittik. Köyün mezarlığı gayet düzenlidir, çam ağaçlarıyla donatılmıştır. Bir mezar 120-150 santim arasında kazılır. Rahmetlinin küreklerle toprağa verilme işlemi sırasında inanılmaz bir toz yığını kalkıyordu. Zemin killiydi, nemi olmadığı için toz toprak içindeydi.
#YazarTürk Hava Hakkı Platformu'nun raporuna göre Türkiye'de uluslararası standartlar açısından en kirli havaya sahip il Iğdır olarak açıklanırken, en temiz ilin ise 1900 metre rakımlı Ardahan olduğu belirtildi. Ardahan'ın tarihte de bölgenin en temiz havaya sahip yerleşim yeri olduğu ifade edilirken, Doğu'nun Çukurova'sı olarak bilinen Iğdır'da kirliliğin sebebinin kalitesiz kömür ve hava sirkülasyonunun az olması olarak gösterildi.
#Türk Hava Hakkı PlatformuÇevre Mühendisleri Odası, Türkiye’de hava kirliliğinin krize dönüştüğünü açıkladı. 81 ilden sadece 6 ilin havası temiz çıktı. Ankara’da kirliliğin en fazla yaşandığı yer Hacettepe, İbn-i Sina, Yüksek İhtisas, Numune hastaneleri ile Sağlık Bakanlığı’nın da bulunduğu Sıhhiye oldu. İstanbul’da Esenyurt ve Şirinevler; İzmir’de Gaziemir ve Bayraklı zehir soludu. Havası temiz çıkan 6 il ise Artvin, Bitlis, Eskişehir, Yozgat, Kırşehir ve Kırıkkale oldu.
#Hava KirliliğiÇevre ve Mühendisleri Odası’nın (ÇMO) 2017 yılı için hazırladığı rapor, Başkent’in bütün bölgelerinde hava kirliliğinin kritik seviyeyi aştığını ortaya koydu. ÇMO Başkanı Baran Bozoğlu, Ankara’da ulaşım politikası ve ısınmada kullanılan kalitesiz kömürün hava kirliliğini tetiklediğini belirtti.
#ÇMO Başkanı Baran BozoğluÇevre Mühendisleri Odası, Türkiye’de hava kirliliğinin krize dönüştüğünü açıkladı. 81 ilden sadece 6 ilin havası temiz çıktı. Ankara’da kirliliğin en fazla yaşandığı yer Hacettepe, İbn-i Sina, Yüksek İhtisas, Numune hastaneleri ile Sağlık Bakanlığı’nın da bulunduğu Sıhhiye oldu. İstanbul’da Esenyurt ve Şirinevler; İzmir’de Gaziemir ve Bayraklı zehir soludu. Havası temiz çıkan 6 il ise Artvin, Bitlis, Eskişehir, Yozgat, Kırşehir ve Kırıkkale oldu.
#TÜRKİYEİzmir’de özellikle akşam ve gece saatlerinde artan kava kirliliği vatandaşların tepkisine neden olurken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hava Kalitesi İzleme İstasyonları'ndan alınan bilgilere göre de hava kalitesinin ‘hassas’ kategorisinde seyrettiği öğrenildi.
#İzmir