Kaliteli bir uyku vücudun yeterince dinlenmesi ve sağlıklı bir yaşam sürmek için vazgeçilmez. Düzenli uyku uyuyamayan kişilerin gergin ve enerjisiz hissetmelerinin yanında kaygı yaşama ve kilo alma gibi problemlerle karşılaştıkları da bir gerçek. Gün içerisinde tüketilen besinlerin de uyku kalitesinde oldukça büyük etkisi var. Bazı besinleri daha sık tüketerek daha kolay uyuyabilmek mümkün. İşte kolayca uyumanızı sağlayacak besinler...
#Kaliteli UykuDoğru ebeveynlik tartışmaları genellikle anneler üzerinden yürütülse de bu babaların tavsiye aramadığı anlamına gelmiyor. Bazen telaşlı bir çocuğu sakinleştirmek veya bir ergenle bağlantıda kalmak her zaman kolay olmuyor. Babalar Günü’ne özel, babalara ‘sihirli formüllerini’ sorduk…
#Babalar GünüYoğun geçen bir dönemin ardından öğrenciler iki haftalık tatile çıktılar ve artık tatilin son günleri yaklaşıyor. Öğrencilerin ikinci döneme başlamalarına sayılı günler kaldı. Tatil sonrası okula yeniden başlama konusunda öğrencilerin farklı duygular hissetmeleri doğal. Örneğin, bazı öğrenciler okulun yeniden başlamasını heyecanla beklerken, uzun bir aradan sonra tekrar okul rutinlerine dönmek bazı öğrenciler için zor olabilir. Bazıları arkadaşlarını ve öğretmenlerini görmek için sabırsızlanabilirken, bazı öğrenciler ise endişeli hissedebilirler. Bunların hepsi gayet normal.
#Konuk YazarBirçoğumuz yeni bir yıla girerken kendimizle ilgili kararlar alırız. Tam da ‘yeni bir ben’in arifesindeyken daha sağlıklı bir yaşam için doktorlara kulak vermeye ne dersiniz? Vücuda neyin yararlı, neyin zararlı olduğunu meslekleri gereği iyi bilen doktorlara beden ve ruh sağlıkları için ‘kullanmam, yapmam, yemem ve sürmem’ dediklerini sorduk. Ayrıca bağışıklıklarını güçlendirmek için hangi takviyeleri, ne kadar sıklıkla aldıklarını da anlattılar.
#Hazan Aköz IşıkProf. Dr. Derya Uludüz’ün yeni kitabı ‘Gençliğin Sırrı Beyinde’ çıktı. Dünya Başağrısı Derneği Komite Direktörü, BEYİNDER Kurucu Başkanı Prof. Dr. Uludüz “Mutlu insanların kalp, felç, akciğer hastalıkları, kanser ve enfeksiyondan erken ölüm riski azalıyor” diyor. Kitabında beyin ve beden sağlığı için formüller veren Uludüz’den stresle baş etmeyi kolaylaştıracak ipuçları da aldık.
#Prof. Dr. Derya UludüzHalk arasında uykusuzluk olarak ifade edilen imsomnia, özellikle son iki yıldır devam eden pandemi sürecinin etkisiyle hızla yaygınlaşıyor. Yapılan bilimsel çalışmalar; sağlıklı ve yeterli uykunun bağışıklık için son derece önemli olduğunu ortaya koyuyor. Kişinin pandemide artan uykusuzluk sorununa karşı bir takım düşünsel ve davranışsal değişiklikler yaparak fayda sağlayabileceğini vurgulayan Nöroloji Uzmanı Dr. Beyza Çitçi Yalçınkaya, uykusuzluğa karşı 9 etkili öneri ve uyarıda bulundu.
#UykusuzlukDünyada ve ülkemizde hızla yaygınlaşan koronovirüs salgını, ‘pozitif’ sonuçla karşılaşan kişilerin yaşamında sadece fiziksel değil, ruhsal sorunlara da yol açabiliyor. Uzman Klinik Psikolog Seren Öztoprak Kılıç pandeminin yol açtığı bu ruhsal sorunların üstesinden gelmemize yardımcı olabilecek 7 önlemi anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Pandemi‘Sık sık uykum kaçıyor’, ‘Uyku düzenim değişti, sabahları yorgun kalkıyorum’... Çoğumuz zaman zaman bu şikâyetlerden yakınıyoruz. Uykusuzluk hayat kalitemizi düşürüyor, gün içinde işlerimizi tamamlamamızı zorlaştırıyor, bağışıklığımızı zayıflatıyor. Oysa basit ama etkili 5 tavsiyeyle uyku hijyenimizi sağlamak mümkün...
#UykuYaşantımız boyunca birçok bilgi öğreniyor ve bu öğrenilmiş bilgileri daha sonra kullanmak üzere belleğimizde saklıyoruz. Ancak belleğimiz birçok sorundan etkilenebiliyor ve kapasitesi sınırsız olsa da işlevini yerine getiremeyebiliyor. Bu durumda ise unutkanlık devreye giriyor.
#UnutkanlıkPandemi hayatımızdaki pek çok şeyi değiştirdi. Evde geçirilen zamanın artışı normalde mutfağa uğramayanları bile usta aşçılara taş çıkarır hale getirdi. İştah açıcı lezzetler hareketsizlikle birleşince bu dönemde aldığı kilolardan şikayet edenlerin sayısı da arttı. Diyetisyen Nihal Tunçer, bu ortamda en riskli grubun ise teneffüste koşma şansını yitiren çocukların olduğuna dikkat çekti.
#ÇOCUKİnfertilite, yani bir yıl korunmadan çocuk sahibi olamama oranı dünyada %8-12 arasındayken, ülkemizde bu oran %10-20 aralığında değişiyor. İnfertiliteye neden olan en önemli faktörlerden biri kadınlarda yaşanan 'erken yumurtalık yetmezliği' olarak biliniyor. Üreme Sağlığı ve İmmunolojisi Uzmanı Dr. Murat Berksoy, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Erken Yumurtalık YetmezliğiCovid 19 pandemisinde bağışıklık sistemimizi güçlü tutmamızda sağlıklı beslenmenin kilit rol oynadığını artık hepimiz biliyoruz. İşte bu noktada çoğumuzun zihnine şu soru takılıyor: Ramazan’da vücudumuzun ihtiyacı olan vitamin, mineral ve protein gibi besin öğelerine daha fazla ihtiyacımız var mı? Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan sağlığımız üzerinde yaşamsal öneme sahip olan bu besin öğelerini ramazanda daha fazla almamız gerekmediğini belirterek, “Ancak oruç tutarken öğün sayısı azaldığı için yeterli besin çeşitliliği sağlanamazsa vücutta vitamin ve mineral kayıpları oluşabilir. Bu nedenle sahur ve iftardan oluşan 2 ana öğüne ek olarak, iftardan sonra mutlaka 1 ara öğün yapılmalı. Yaklaşık 14-15 saat süren uzun açlık sıvı dengesini de değiştirdiği için bu dönemde yeterli sıvı alımı da çok önemli. Dolayısıyla her gün iftar ile sahur arasında 2-2,5 litre su içmek gerekiyor” diyor.
#İftarEvden çıkamamak, sürekli yan yana olmak oldukça stresli ve endişeli olduğumuz şu günlerde çiftler arası iletişimi de olumsuz etkileyebiliyor. Psikoterapist Dr. Cem Keçe, sürekli evde olmanın partner ilişkilerine etkilerini anlattı, huzurlu karantina günleri için çiftlere önerilerde bulundu.
#KoronavirüsGece yaşamı, ilaç kullanımı, gürültü, depresyon, stres, gebelik, hiperaktivite, menopoz ya da “uykusuzluk hastalığı” gibi nedenlerle sürekli olarak haftada üç gün ve üzerinde yeteri kadar uyuyamayan kişilerin beyin fonksiyonlarını, duygu durumlarını ve bağışıklık sistemlerini önemli ölçüde riske attığı açıklandı.
#UykusuzlukKış aylarında soğuk ve yağışlı günler ile birlikte; gribal enfeksiyon, soğuk algınlığı, bronşit ve zatürre gibi rahatsızlıkların görülme sıklığı artıyor. İç Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Erhan Aslanhan, kış hastalıkları ve korunma yolları hakkında bilgi verdi.
#Grip AşısıDünyada her yıl mart ayının üçüncü cuma günü ‘’Dünya Uyku Günü’’ olarak kutlanıyor. Dünya Uyku Günü’nde, bebeklerin zihinsel gelişimi için kesintisiz uykunun önemine dikkat çeken Uyku Danışmanı Pınar Sibirsky, bebeklerdeki uyku sorunlarına çözüm olarak ebeveynlere önemli önerilerde bulunuyor.
#Bebeğin Kesintisiz Uyuması İçin Öneriler