Kalıntı haberleri sayfasında Kalıntı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1359 Kalıntı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Trabzon'un Akçaabat ilçesinde denize hakim noktada bulunan ve 13'üncü yüzyılda İmparator 2'nci Alexios tarafından yaptırıldığı bilinen Akçakale Kalesi'nde başlatılan kazılar kapsamında dalgıçlar, deniz altında kalıntılar da arıyor. Kazılarda karada tek nefli kilise gün yüzüne çıkarılırken, deniz altında ise kaleye ait çeşitli tarihi kalıntılara ulaşıldı. İlçe Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, "Roma, Bizans ve Osmanlı dönemine ait buluntular tespit ediyoruz" dedi.
#TrabzonMalatya'ya 7 kilometre mesafede bulunan ve UNESCO Kültür Mirası Kalıcı Listesi'ne alınan Arslantepe Höyüğü'nde, bin yıl öncesine ait olduğu düşünülen 28 mezar ile yine 5 bin 500 öncesinden kaldığı tahmin edilen 4 ev kalıntısına rastlandı.
#MalatyaKabataş metro istasyonu için yapılan çalışmalar sırasında arkeolojik kalıntılara rastlandı. Arkeolog Mehmet Ali Polat, ''Burada bulmuş olduğumuz kalıntılar, Boğaz hattı arkeolojisi için çok önemli. Büyük bir ihtimalle derine indiğimiz zaman burada küçük bir antik liman dolgusu ile karşı karşıya geleceğiz'' dedi.
#KabataşAlmanya ve Brezilyalı bilim insanları, Darmstadt kenti yakınlarında yaklaşık 47 milyon yıllık olduğu belirtilen bir piton yılanının kalıntılarını keşfetti. Bilim insanları keşfedilen kalıntının dünya tarihin en eski piton yılanı olabileceğini söyledi.
#ALMANYAİzmir'de, kente içme suyu sağlayan barajların su hacmi önemli seviyede azalmasıyla Tahtalı Barajı'nda da su seviyesi düştü. Barajdaki su oranın düşmesiyle sular altında kalan Eski Buruncuk köyünün de kalıntıları gün yüzüne çıktı.
#İzmirORDU'nun Ünye ilçesinde deniz altında keşfedilen tarihi kalıntılar için harekete geçildi. Sualtı arkeologları dalış yaptıkları Karadeniz'de kalıntıların sırını araştırıyor. Ünye'de, Gölevi Mahallesi sahilinde deniz altında kalıntıların fark edilmesi üzerine Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü çalışma başlattı. Kalıntıların tarihi boyutunu incelemek üzere Ünye?ye gelen Türkiye Sualtı Arkeolojisi Bodrum Müzesi Müdürlüğü'nden Sualtı Arkeologları incelemelerde bulundu. Sualtı arkeologları dalış yaptıkları Karadeniz'de kalıntıların sırını araştırıyor.
#SualtıKültür ve Turizm Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın iş birliğiyle yürütülen "Genç Gönüllüler Projesi" kapsamında, Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde bulunan UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ndeki 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi'nde kazı çalışmalarında Türkiye'nin birçok ilinden gelen 100 gönüllü yer alıyor.
#Zerzervan KalesiKayseri'nin Kocasinan ilçesi Yamula Barajı kıyısında devam eden kazı çalışmalarında ilk kez 7,5 milyon yıllık kaplumbağa fosili bulundu. Uzman Antropolog Özge Kahya, "Daha önce bulunduğumuz alandaki fosiller arasında, filler, üç toynaklı atlar, gergedanlar ve boş boynuzlular dediğimiz ailelere ait canlıların fosillerini bulduk. Bu sefer ilk defa Yamula Barajı kıyısında kaplumbağa fosiline rastladık" dedi.
#FosilTürkiye'nin önde gelen büyük kalelerinden olan tarihi Kütahya Kalesi'nde başlatılan arkeolojik kazılarda, Friglere ait izler aranacak. Kütahya Belediyesi ve İl Özel İdaresi sponsorluğunda Kütahya Müze Müdürlüğü tarafından Paşam Sultan Mahallesi yakınında bulunan aşağı kale kısmında başlatılan kurtarma kazısı, Müze Müdürü Serdar Ünan başkanlığında yürütülüyor.
#TarihErzurum'un Tortum ilçesine bağlı Kireçli Mahallesi arazisinde bulunan çukurların kapatılması için çalışma yapan belediye ekipleri, toprak altında koç başlı mezar taşları ve üzerinde yazılar bulunan su taşı buldu. Taşların M.Ö. 600'lü yıllarda yaşayan İskit Türkleri'ne ait olabileceği belirtildi.
#ErzurumİSKİ, Üsküdar Meydanı'nda yapılan ve asfaltın hemen altında tarihi kalıntıların çıktığı kazı çalışmalarının 1 Nisan 2019 tarihine kadar ertelendiğini açıkladı. Ayrıca çalışmalar yeniden başlayana kadar kazı alanının kapatılacağı bildirildi.
#İSKİAnkara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayla Sevim Erol başkanlığında Çankırı’da yürütülen ‘Çorak Yerler Omurgalı Fosil Lokalitesi’ kazı çalışmalarında bu yıl, 15 türde yaklaşık 140 parça fosile ulaşıldı. Bunlardan en önemlisini ise tam bir gergedan kafatası oluşturuyor.
#FosilDoğaya olan merakını öğrencilerine de aşılayan coğrafya öğretmeni Mustafa Sarıkaya onları kano tutkunu yaptı. Borçlanarak aldığı kanolarla okulda bir kano kulübü kuran Sarıkaya’nın öğrencileri lise hayatlarına da mezuniyet eğlencesi öncesi kano kampıyla veda ediyor. Ayrıca bir lisedeki ilk fosil müzesini açan Sarıkaya kanocu öğrencileriyle birlikte doğada fosil arayarak milyonlarca yıl öncesine yolculuk yapıyor.
#KanoEv temizliği herkesin ortak derdi. Sürekli kullanılan yüzeyler, zeminler, mutfak ve banyo gibi alanlar zamanla kir ve lekelerle dolabiliyor. Geleneksel yöntemlerle bu lekelerden kurtulmak hem zaman hem de enerji gerektiriyor. Ancak, son yıllarda teknolojinin sunduğu yeniliklerle temizlik artık daha kolay ve etkili hale geldi. İşte bu noktada, temizlikte pratik çözümler sunan Fakir Max Steam Buharlı Temizleyici’nin nasıl fark yarattığından bahsetmek istiyoruz. İşte detaylar...
#Sponsorlu İçerikElazığ'da bir tarla sahibinin fidan dikmek için çukur açarken tesadüfen bulduğu, Roma ile Erken Bizans Dönemi'ne ait olduğu değerlendirilen 84 metrekarelik tek parça taban mozaiği gün yüzüne çıkarıldı. Üzerinde onlarca hayvan, ağaç ve bitki türleri tasvir edilen mozaiğin, büyüklüğü, bordürler ve geometrik desenleriyle Türkiye'de ilk olma özelliği taşıdığı değerlendiriliyor.
#ElazığABD’de yapılan araştırmada, birçok gıda ürününde havai fişek ve roket yakıtında kullanılan perklorat kimyasalının bulunduğu belirlendi. İncelenen 200 ürünün yüzde 67’sinde perklorat tespit edilirken, bebek ve çocuk mamalarında yüksek seviyelere rastlandı. Peki, perklorat başka hangi ürünlerde bulunuyor? Ülkemizde bu konuyla ilgili araştırmalar yapıldı mı ve perklorat hangi sağlık sorunlarına yol açabilir? Tüm bu sorulara Pınar Balgöz Ergül ile cevap aradık.
#SağlıkEnerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), taslak çalışması kapsamında, fatura ödemelerini düzenli yapan mesken abonelerinden yeni yapacakları sözleşmelerde güvence bedeli alınmamasının planlandığını bildirdi.
#EPDKTahta kaşıklar mutfaklarımız sıklıkla kullandığımız ve yemek hazırlarken elimizin altında olan gereçlerden biri. Günlük yemek tariflerini hazırlarken işimizi kolaylaştıran ahşap kaşıklar zamanla kullanım kaynaklı deforme olabiliyorlar. Gün içerisinde sık sık kullanıldığı için üzerlerinde yemek birinkileri ve kalıntıları oluşur. Bununla birlikte uygun şekilde temizlenmediği takdirde de bu kalıntılar bakteri üremesine yol açabiliyor. Ancak evde uygulayabileceğiz birkaç pratik yöntemle ve doğal malzemelerle tahta kaşıklarınızı kolayca temizleyebilirsiniz. Peki tahta kaşıklar nasıl temizlenir? İşte ahşap kaşıklarda tek bir kalıntı kalmadan ve tertemiz yapmanın püf noktaları...
#Tahta Kaşığı TemizliğiAntik Mısır medeniyeti binlerce yıldır insanlığın merakını cezbediyor. Özellikle bundan 4.500 yıl önce inşa edilmiş olan piramitlerin ihtişamı akıllara durgunluk verici. O kadar ki bugünün bilim insanları ve mühendisleri bile piramitlerin nasıl inşa edildiğini tam anlamıyla açıklayabilmiş değil. Ancak 2013 yılında yapılan kazılarda keşfedilen bir günlük, bu sorunun yanıtına dair çok ilginç detaylar içeriyor.
#Mısır“Terapi odasında uzun bir koltuğa uzanılır, herkesin terapiye ihtiyacı vardır, terapi bağımlılık yapar, sorunlarımızın temeli annemizle ilişkimiz…” Bu ve benzeri cümleler psikolojik destek almak isteyenlerin en sık maruz kaldığı cümlelerden… Peki terapi almak isteyen insanların kafasında soru işaretleri oluşturan bu bilgiler ne kadar doğru? İşte terapiyle ilgili doğru bildiğimiz yanlışlar…
#TerapiPsikolojik destek almak isteyenler mutluka çevrelerinden bu konu ile ilgili biribirinden ilginç yorumlar almıştır. Yıllardır duyduğumuz bu cümleler terapiye karşı önyargılı olmamızı ve kafamızda bir sürü soru işaretlerinin oluşmasına neden olur. Peki duyduğumuz bu bilgilerin ne kadarı doğru? İşte terapiyle ilgili yıllardır duyduğumuz ve kafamıza kazınan o yanlışlar…
#TerapiÇamaşırlarınızı sıcak su ile mi yıkıyorsunuz yoksa soğuk su ile mi? Yumuşatıcı kullanıyor musunuz? Hangi çamaşıra ne kadar deterjan kullanıyorsunuz? Deterjanı makinenin içine mi yoksa deterjan gözüne mi koyuyorsunuz? Çamaşırları makineye kirli sepettinden aldığınız gibi mı atıyorsunuz yoksa tersini çeviriyor musunuz? Her soruya verdiğiniz cevap kıyafetlerinizin daha uzun ömürlü olmasını etkiliyor. Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. İlkan Özkan ile çamaşır yıkaken yaptığımız hataları ve asıl yapılması gerekenleri konuştuk.
#Çamaşır YıkamaKıyafetlerimizi sıcak su ile mi yıkayalım soğuk su ile mi? Yumuşatıcı dost mu düşman mı? Ne kadar deterjan kullanmalıyız? Deterjanı makinenin içine mi koyalım deterjan gözüne mi? Yaptığımız hangi hatalar giysilerimizin ömrünü kısaltıyor? Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. İlkan Özkan ile kıyafetlerimizin bakımı konusunda bir rehber hazırladık.
#Çamaşır YıkamaSatın aldığımız paketli gıdaların üzerinde 'tüketici sembolleri' olarak bilinen birtakım işaretler vardır. Bunlar tüketicinin bilinçlendirilmesi amacıyla hazırlanır ve o ürün hakkında bilgi verir. Bu işaretlerden biri de son günlerde sosyal medyada karşımıza sıklıkla çıkan 'Radura’ işareti. 'Bu işareti gördüğünüzde o üründen uzaklaşın' paylaşımlarını görenler işin aslını merak ediyor. Işınlama işlemini temsil eden bu işaretin olduğu gıdaların tüketimi sağlığımız için zararlı mı? Bu ürünler radyasyon mu içeriyor? Işınlama besin değerlerini düşürür mü? Aklımıza takılan tüm bu soruların yanıtlarını konunun uzmanlarından dinledik.
#SağlıkKonya'da Geyik Dağları'nın 2 bin 600 rakımında doğa gezgini Hasan Hüseyin Kahriman’ın bulup, DHA’nın da duyurduğu varlığı 2,5 milyon yıl öncesine dayanan 'sirk buzulu' (Çanak buzu, dağların yamaçlarında oluşur) varlığı bilimsel çalışmalarla kanıtlandı. 4 farklı üniversiteden akademisyenlerin hazırladığı makalede, "Geyik Dağı’na yapılan arazi çalışması ile güncel buzulların varlıkları doğrulanmıştır. Bu çalışma aynı zamanda bilimsel olarak Geyik Dağı’nda güncel bir buzulun varlığını tanımlayan ve doğrulayan ilk çalışmadır. 2010 yılından 2023 yılına kadar yani 13 yıllık sürede ise buzulların yüzde 82’sinin eridiği görülmüştür. Küresel sıcaklıkların giderek arttığı bu dönemde önümüzdeki yıllarda buzulların tamamen ortadan kalkacağı da ifade edilebilir" denildi.
#KonyaKonya'da Geyik Dağları'nın 2 bin 600 rakımında doğa gezgini Hasan Hüseyin Kahriman’ın bulup, DHA’nın da duyurduğu varlığı 2,5 milyon yıl öncesine dayanan 'sirk buzulu' (Çanak buzu, dağların yamaçlarında oluşur) varlığı bilimsel çalışmalarla kanıtlandı. 4 farklı üniversiteden akademisyenlerin hazırladığı makalede, "Geyik Dağı’na yapılan arazi çalışması ile güncel buzulların varlıkları doğrulanmıştır. Bu çalışma aynı zamanda bilimsel olarak Geyik Dağı’nda güncel bir buzulun varlığını tanımlayan ve doğrulayan ilk çalışmadır. 2010 yılından 2023 yılına kadar yani 13 yıllık sürede ise buzulların yüzde 82’sinin eridiği görülmüştür. Küresel sıcaklıkların giderek arttığı bu dönemde önümüzdeki yıllarda buzulların tamamen ortadan kalkacağı da ifade edilebilir" denildi.
#Geyik DağıTürkiye, peynir çeşitliliği açısından eşine az rastlanır bir coğrafya. Ülkemizde hayvancılığın gelişmiş olduğu her bölgenin kendine has bir peyniri bulunuyor. 'Çanakkale' denince ilk akla gelen lezzetlerden olan Ezine peyniri, geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği'nden (AB) coğrafi işaret tescili aldı ve Türkiye'den bu listeye girmeyi başaran ilk peynir çeşidi oldu. Biz de uzmanlarımıza ‘Ülkemizde peynirlerin peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden birbirinden lezzetli 8 peyniri önerdiler.
#RotaDonmuş çiğ etler uygun olmayan koşullarda çözülmeye bırakıldığında, tehlikeli bakterilerin üremesi için elverişli bir ortam oluşturur. Bu yüzden çiğ etin bakteri üretmesini önlemek için bazı riskli davranışlardan kaçınmak gerekir. Et çözdürme işlemi sırasında yapılan hatalar, sağlık açısından ciddi sonuçlara yol açabileceği gibi etin lezzetini de bozar.
#Sağlık