HATAY'da yaşayan 14 yaşındaki cam kemik hastası Mehmet Halit Aktaran'ın annesi, ayağa kalkabilsin diye 10 yıldır mücadele ederek, oğlunu hastane hastane gezdiriyor. Yedi ay önce yapılan kalça çıkığı ameliyatının başarısız sonuçlanmasının ardından bir kez de İstanbul'daki özel bir hastanede operasyon geçiren Aktaran'ın geriye kalan tedavisinin sürdürülebilmesi için 300 bin lira gerekiyor. İkinci kez yapılan ameliyat için gerekli olan parayı Avrupa'da yaşayan Türklerin verdiğini ifade eden anne Fatma Aktaran "Skolyoz, diğer kalçalar, diz açması bunların hepsi olması lazım ki, ilerideki günlerde hem ağrıları hem de yürüme şansı olabilir. 300 bin liraya yakın tutuyor ameliyatlar." dedi.
#HaberHeyecanla beklediğiniz bebeğiniz nihayet dünyaya gözlerini açtı ancak yenidoğan sarılığı sizin de mi kapınızı çaldı? Endişe etmeyin ama hemen sağlık kuruluşuna başvurun zira bu dönemin doktor gözetiminde geçirilmesi çok önemli. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Öğretim Üyesi Tarkan İkizoğlu, tedavide geç kalındığında ölüme bile yol açabilen sarılıkla ilgili toplumumuzda “şekerli su vermek” gibi en sık yapılan yanlışları, hastalığın belirtilerini ve tedavi yöntemlerini anlattı; önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#YenidoğanKalça çıkığı, bebeklerde sık görülen ve tedavi edilmediğinde uzun vadede ciddi problemlere neden olabilen bir rahatsızlıktır. Kalça çıkığı ile ilgili tüm merak edilenleri, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Doğan anlattı.
#Prof. Dr. Ahmet DoğanKalça çıkığı, bebeklerde sık görülen ve tedavi edilmediğinde uzun vadede ciddi problemlere neden olabilen bir rahatsızlıktır. Kalça çıkığı ile ilgili tüm merak edilenleri, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Doğan anlattı.
#Kalça ÇıkığıBebeklerde kalça çıkığı tedavisinde erken tanı oldukça önemlidir. O yüzden bebeklerin 4 ila 6 haftalıkken yaptırılan muayene ve ultrasonla erken teşhisi sağlayabilmektedir. Erken teşhiste bandaj uygulaması kalçanın düzelmesi için yeterli olabilmektedir. Ancak yeterli olmayan durumlarda çeşitli cihaz uygulamaları veya alçılamalar uygulanabilmektedir. Gerekli durumlarda cerrahi uygulamalar yapılabilmekte ve kişinin sağlıklı şekilde hayatına devam etmesi sağlanmaktadır.
#HtvsaglikkulubuDizde oluşan ağrılarla başlayan (merdiven inerken, çıkarken ya da oturup ayağa kalkarken) diz kireçlenmelerinde tedaviye geç kalınmaması adına erken teşhis önemlidir. Peki ama diz kireçlenmesi nedir ve neden olur? Nasıl belirti verir? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanır anlatıyor.
#Diz KireçlenmesiSağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, topuk kanı taraması sayesinde her yıl 5 binin üzerinde bebekte hastalık belirtileri ortaya çıkmadan belirlendiğini anlatarak, "Bu bebeklerin 3 binden fazlası hipotiroidi, yaklaşık 2 bin biyotinidaz eksikliği, 200 kadarı fenilketonüri ve 150 kadarı kistik fibrozis hastalığına sahiptir. Ayrıca yenidoğan her bin bebekten 1-3’ü ileri derecede işitme kaybı ile doğmaktadır" dedi.
#BebekAdana'da doğuştan kalça çıkığı rahatsızlığı olduğu için bir ayağını yeterince kullanamayan, 3 kardeşi de zihinsel engelli olan genç kız, "Fakirlikten ölü kıyafeti giyerek büyüdüm, hâlâ ölü yatağında yatıyorum. Okuyup doktor olmak isterdim ama olmadı. İyileşip herkes gibi mutlu olmak istiyorum" dedi. Rabia (48) ve Recep Taş'ın (60) 5 çocuğundan biri olan 23 yaşındaki Birsen Taş, annesi evde doğum yaptığı sırada doğuştan kalça çıkığı ile dünyaya geldi. Maddi imkansızlıklar yüzünden ailesi tarafından tedavisi yaptırılamayan ve sakat vaziyette büyüyen genç kız, ayağını yüzde yüz kullanamıyor. Yaşlı anne ve babanın çalışmadığı, 4 kardeşin 3'ünün zihinsel engelli olduğu aile, hayatta kalmak için büyük bir mücadele veriyorlar.Tedavi olmak istediğini anlatan Taş, "Benim hayatım film gibi yani yaşadığımız hayat kötü. Çocukluğumdan beri hep alay edildim şiddet gördüm. El gibi giyinemedim. Annem bizi ölülerden kalan kıyafetlerle büyüttü. Ben 23 yaşındayım ve hâlâ hayatını kaybeden birinin yatağında yatıyorum. Okulda arkadaşlarımın artıklarını yerdim, kimse görmesin diye de saklanırdım" dedi.
#ADANAAdana'da doğuştan kalça çıkığı rahatsızlığı olduğu için bir ayağını yeterince kullanamayan, 3 kardeşi de zihinsel engelli olan genç kız, "Fakirlikten ölü kıyafeti giyerek büyüdüm. Okuyup doktor olmak isterdim ama olmadı. İyileşip herkes gibi mutlu olmak istiyorum" dedi
#AdanaOp.Dr.Esin Kayaoğlu Üstünova, en zor mesleklerin başında gelen hekimlikte yine zor kabul edildiği için kadınların nadir seçtiği ortopedi bölümünde uzmanlaşarak Türkiye’nin sayılı ortopedistlerinden biri oldu. Hayatın harekette olduğunu ve hastanın dinlenildiğini hissettiği anda iyileşmeye başladığını anlatan Op. Dr. Kayaoğlu Üstünova, hasta ve hekim için yeterli zaman ve mekan koşullarının tartışılmaz bir hak olduğunu savunuyor.
#Bursa