Hamilelikte çeşitli sebepler dolayısıyla bebeklerde yüzde ve vücutta oluşan lekeler, doğum lekeleri olarak adlandırılmaktadır. Doğum lekelerinin neden ve nasıl oluştuğuna dair henüz kesin ve net bir bilgi bulunmamakla birlikte doğum lekelerinin büyük bir bölümünün kalıtımsal olduğu düşünülmektedir.
#Doğum Lekesi Neden Oluşurİnsan vücudunda farklı lekeler meydana gelebilmektedir. Bu lekelerin çıkma nedenlerinden biri Güneş'ten gelen zararlı ışınlar olmaktadır. Ancak bazı lekeler doğuştan olabilmektedir. Ben, cilt üstünde meydana gelen lekeler arasında yerini almaktadır. Sizler için ben nedir, niçin çıkar gibi detayları derledik.
Yaz mevsimini yaşadığımız şu günlerde sıcak, terleme, güneş ışınlarına fazla maruz kalma gibi etkenler, cilt hastalıklarının artışına neden oluyor. Sıcakların artmasıyla beraber deniz ve havuz sezonunun açılması da cilt yanıklarını ve mantar hastalıklarını beraberinde getirebiliyor. Ayrıca maske de kullandığımız şu sıcak günlerde özellikle yüzde görülen cilt hastalıklarında artış göze çarpıyor.
#MANTAR HASTALIKLARIBebeklerde doğum lekeleri bazen ilk yıllar içerisinde kaybolurken, bazı durumlarda da kişinin hayatı boyunca bedeninde taşıyacağı bir iz olarak kalabiliyor. Özellikle kanama ve enfeksiyon riskine açık lekelere dikkat edilmesi gerekirken, yanlış müdahaleler olumsuz sonuçlara da neden olabiliyor. Peki bebeklerde doğum lekesi neden olur? Doğum lekesi türleri nelerdir? Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Yeliz Karakoca, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#BebekGetirdikleriyle, değiştirdikleriyle hamilelik, bir kadının yaşadığı en farklı dönemlerin başında gelir. Bazı şeylerin eskisi gibi olmayacağı aşikardır. Öyle ki duygular değişir, fiziksel özellikler değişir, küçük bir misafir ile hayat değişir.
#Gebelikte Cilt LekeleriYaz aylarında bronzlaşmanın büyüsüne kapılanlar pek çok tehlike ile karşı karşıya kalıyor. Güneşin zararlı etkileri, deri yaşlanması ve cilt kanseri ile birlikte deride ömür boyu kalabilen ve kendini tekrarlayan güneş lekelerine neden oluyor. Doç. Dr. Ahu Birol, güneş lekeleri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
#Güneş Lekeleriİstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi, plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi uzmanı Prof. Dr. Sıdıka Kurul, “Bol su içmek, taze sebze ve meyve yemek, sigara içmemek, nemlendirici kullanmak, düzenli uyumak, cilt temizliği ve masaj gibi uygulamalar güneşte cildi zarar görmüş birçok kişinin kışa canlı bir ciltle girmesini sağlar” dedi.
Çocuklar erişkinlere göre daha uzun süre güneş altında kalıyor. Dolasıyla güneş ışınlarının zararlı etkilerine de. Malum güneşe maruz kalınan süre uzadıkça, cilt kanserine yakalanma riski de artıyor. Araştırmalara göre güneş ışınlarının yüzde 80’i hayatın ilk 18 yılında vücudumuza alınıyor.
Örümcek izi, leylek ısırığı, kiraz lekesi, gülleme... Bunların her biri cilt üzerindeki farklı lekelere verilen ilginç isimler. Yüzlerindeki ben, çil, doğum ve yaşlılık lekeleriyle barışık yaşayanlar çok. Ancak belki bir o kadarı da onlardan kurtulmak istiyor. Son yıllarda geliştirilen bazı yöntemler buna olanak veriyor. Eğer böyle bir sıkıntınız ve niyetiniz varsa, işe başlamanın tam zamanı. Çünkü bu tür işlemler için güneşin az olduğu sonbahar ve kış ayları öneriliyor.