Doğum lekeleri ne anlatıyor?

Güncelleme Tarihi:

Doğum lekeleri ne anlatıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2017 11:29

Hamilelikte çeşitli sebepler dolayısıyla bebeklerde yüzde ve vücutta oluşan lekeler, doğum lekeleri olarak adlandırılmaktadır. Doğum lekelerinin neden ve nasıl oluştuğuna dair henüz kesin ve net bir bilgi bulunmamakla birlikte doğum lekelerinin büyük bir bölümünün kalıtımsal olduğu düşünülmektedir.

Haberin Devamı

Doğum lekelerinin nasıl ve neden oluştuğuna dair kesin ve net sebepler uzmanlar tarafından açıklanıncaya kadar halk arasında oluşan yaygın kanıya göre doğum lekelerinin oluşumunda iki temel yer almaktadır. Buna göre, anne adaylarının hamileyken aş ermesi sonucu canının çektiğini yiyememe durumunda vücutta aş erilen yiyeceğin şeklinde izler oluşmaktadır. Lekenin şekline göre annenin hangi yiyeceği canının çektiğini ancak yiyemediğini göstermektedir. Bir diğer neden ise anne adayının gebelik döneminde yine canının çekmesi sonucu başkasına ait bir yiyeceği kişinin iznini almadan yemesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu durumda çoğunlukla lekenin şekli herhangi bir yiyecek türüne benzetilememektedir. Doğum lekeleri, farklı şekillerde olabildiği gibi farklı renk grupları halinde de oluşabilmektedir. Kahverengi, siyah, kırmızı, mavi, pembe ya da beyaz gibi renkler doğum lekelerinde karşılaşılan renkler arasındadır. Oluşan doğum lekeleri, bazen sadece deri altında oluşmuş ten renginden farklı renklerden ibaretken bazen deri üzerinde bir et parçası şeklinde de kendini gösterebilmektedir.

Haberin Devamı

UZMANLAR TARAFINDAN KONTROL EDİLMELİ

Türkiye’de yeni doğan bebeklerin ortalama %10’una yakın bir oranda doğum lekelerinin oluştuğu saptanmaktadır. Lekelerin oluşma sıklığı yüksek gibi görünmese de ilerleyen zamanlarda çocukların ruhsal açıdan gelişimini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu sebeple aileler çocuklarda oluşan lekelerin silinmesi talebiyle uzmanlara danışabilmektedir. Neyse ki, günümüzün gelişen teknolojileri sayesinde artık doğum sırasında oluşmuş kendiliğinden geçmeyen lekelerin ortadan kaldırılması mümkün olabilmektedir. Uygulanan tedavi yöntemlerinden lazer tekniği sıklıkla tercih edilmektedir. Ancak, bu lekelerin büyük bir çoğunluğu zararsız olsa da bazı durumlarda bir uzman kontrolü altında kontrol ve takip edilmesi gerekebilmektedir. Dolayısıyla tedavi süreci öncesinde çocuğunuzda ya da sizdeki doğum lekesinin zararlı mı zararsız mı diye endişelenmektense doğum leke türlerini tanıyarak dikkat edilmesi gereken tehditlere karşı önlem almak ve uygulanabilecek tedavi yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak yerinde olacaktır. İşte, doğum leke çeşitleri…

Haberin Devamı

Doğum lekeleri ne anlatıyor

DOĞUM LEKELERİ VE ÇEŞİTLERİ

Hemanjiyom

Halk arasında çilek lekesi olarak da adlandırılan bu tip lekeler, damar çevresinde bulunan hücrelerin olması gerekenden daha büyük boyutlara ulaşmasından kaynaklanmaktadır. Bu tip doğum lekelerine, erkek bebeklere kıyasla kız bebeklerde daha sık rastlanılmaktadır. Bu leke tipi, çoğunlukla oluşmasının ardından 10 yıl içinde kaybolmaktadır. Ortaya çıktığı noktalarda bazen duymada, görmede ya da nefes almada engeller yaratabilmektedir. Bu sebeple belirli aralıklarla uzman tarafından takip edilmesi yerinde olacaktır.

Somon Lekesi/Leylek ısırığı

Bu tarz lekeler, tamamen zararsız ve geçicidir. Bebeğin doğumunun ardından ortalama 18 aylık bir süreç sonunda leke kaybolmaktadır. Ense, alın ve göz kapaklarında, dudağın üst kısmında ve kaşlarda açık pembe renginde benek halinde ortaya çıkmaktadır. Lekenin sıklıkla ensede oluşmasından dolayı halk arasında leylek ısırığı olarak adlandırılmaktadır.

Haberin Devamı

Şarap Lekesi

Ortaya çıktığı sırada pembe bazen de kırmızı renkte olan bu lekeler, zaman içinde giderek koyulaşmakta ve daha belirgin hale gelmektedir. Bu tarz lekeler kalıcı özelliktedir. Yeni doğan bebeklerde sıklıkla görünmeyen bu tip lekeler bebeklerin %1’inden az bir oranında görülmektedir. Yine küçük bir ihtimalle de nörolojik bir rahatsızlık olan Sturge-Weber sendromuna, gelişim bozukluğuna ya da felç gibi ciddi rahatsızlıklara neden olduğu bilinmektedir. Bu tip lekelerin tespit edilerek uzman kontrolünde takip edilmesi sonradan oluşabilecek rahatsızlıkların tedavisinde etkili olabilmektedir.

Sütlü Kahve Lekeleri

Vücudun hemen hemen görülebilen bir leke türüdür. Farklı renk ve ölçülerde olabileceği gibi zararsız ve kendi başına herhangi bir sağlık sorununa yol açtığı tespiti bulunmamaktadır.

Haberin Devamı

Mongol Lekesi

Genellikle mavi ya da açık gri renginde oluşan bu leke tipi, bebeğin sırt, kalça ve popo bölgesinde görülmektedir. Çoğu zaman herhangi bir müdahale gerektirmeden kendiliğinden ortadan kaybolabilmektedir.

Ben

Benler, kahverengi ve siyah noktalar halinde oluşmaktadır. Bu leke tipi kendi halinde ortadan kaybolabilen bir özellikte olmadığından uzman kontrolünde cerrahi müdahale gerektirmektedir.

Bu içerik kadin.com tarafından hazırlanmıştır. 

BAKMADAN GEÇME!