Büyük şehirlerin yoğun temposu ve bir de buna eklenen iş stresini de düşününce hafta sonları biraz nefes almaya ihtiyacınız var demektir. Biz de yazarlarımıza hazır havalar mevsim normallerine dönmüşken 'Piknik yapılacak en güzel adresler nereler?’ diye sorduk. İstanbul, İzmir ve Ankara’ya yakın birbirinden güzel 20 yeri önerdiler.
#Rota3 milyon nüfusuyla oldukça küçük bir ülke Litvanya... Yaklaşık 200 park ve 2 bin 800 göle sahip. Ülke sanki göllerle kaplı büyük bir park. Ovalarla kaplı dümdüz bir ülke... En yüksek noktası 300 metreyi aşmıyor. Bir de ülke içinde ülke olan özerk yapıdaki Uzupis var. Kendi anayasası, marşı, koruyucu meleği ve cumhurbaşkanı var.Üstelik kediler burada sahiplerini sevmek zorunda değil. Ama zor zamanlarda sahibine yardım etmek zorunda...
#Litvanya GezisiAvrupa’nın Kültür Başkenti seçilen Litvanya, birçok tarihi eserle insanı büyülüyor. Litvanya’nın başkenti olan Vilnius ise başka bir dünya. Çünkü Vilnius’ta bulunan ‘’eski şehir’’ bölgesi tam anlamıyla tarih ile iç içe olmanızı sağlıyor. ‘’Eski Şehir’’ bölgesi 1994’te UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmış. Çok sayıda kilise ve Gotik yapıda binaların olması bambaşka bir dünyanın kapılarını açıyor…
#Vilnius Gezi RehberiGüneşli bir bahar günü Ildırı’nın arkasındaki 87 metrelik tepeye çıkıp Erythrai Antik Kenti’nden körfeze baktığınızda manzaranın güzelliği soluğunuzu keser: 15 adacık, görkemli Akdağ ve ufukta Sakız Adası... Tablonun tam ortasındaki Ildırı, asırları sükûnetle aşmış küçük köyleri andırır. Oysa öyle olaylar yaşamıştır ki, Michelangelo’nun Vatikan’daki Sistine Şapeli’ne resmettiği ünlü kadın kâhin Erythrai’li Herophile bile bu kadarını öngörememiştir.
#HZ İSA KEHÂNETİAvrupa’nın son köyündeki fener, asırlardan beri aynı tepede, Karadeniz’den gelen gemicilere yol gösteriyor. Gemileri yutmaya çalışan çarpışan kayaları aydınlatıyor, kralın sofrasından yemek çalan dev kuşların anlatıldığı efsanelere göz kırpıyor. İstanbul’da karın yolları kapattığı bir hafta sonunda, Rumeli Feneri’ne gidip Karadeniz’in Boğaziçi’yle kucaklaşmasını seyrettim.
Osman Takaoğlu (42), Yıldız Teknik Üniversitesi mezunu bir elektronik mühendisi. Eski eser restorasyonunu meslek edinmiş, ayrıca rehberlik yapıyor. Gitmediği, görmediği yer yok. 15 yıldır Hindistan’a gidiyor. Dostlar edinmiş. Dokuz yıl önce bir dostunun babası vefat edince, cenazesine katılmak için Hindistan’ın yolunu tutmuş. “Bu töreni gördükten sonra, meğer ben Hindistan ve Hintliler hakkında hiçbir şey bilmiyormuşum, diye düşündüm. Ülkenin kültürü bu törenlerde gizliymiş” diyor.