Durgunluğun faturası Greenspan'a çıkıyor

Güncelleme Tarihi:

Durgunluğun faturası Greenspana çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2001 00:00


ABD ekonomisinde son zamanlarda yaşanan olumsuz gelişmeler finans çevrelerinin tepkisinin FED Başkanı Greenspan'a yönelmesine neden oldu
Haberin Devamı

ABD ekonomisi her geçen gün durgunluğa girme işaretleri verirken ve Wall Street borsası son 2,5 yılın en düşük seviyesine inerken, finans çevreleri, faturayı, kısa zaman öncesine kadar "yere göğe sığdıramadıkları" Federal Merkez Bankası (FED) Başkanı Alan Greenspan'a çıkardılar.

ABD'de çok sayıda finans şirketinin yöneticisi, Greenspan'ın, son iki yıldaki politikalarıyla şu andaki ekonomik sıkıntılara yol açtığını ileri sürerken, ülkenin en çok seyredilen siyasi talk-show sunucusu Bill O'Reilly, Fox News televizyonundaki yorumunda, "finans piyasaları da, milyonlarca Amerikalı da, artık Greenspan'a güvenmiyor" dedi.

ABD'LİLERİN SERVET KAYBI 5 TRİLYONU BULDU

ABD'de Nasdaq, Dow Jones ve S&P endekslerinin geçen yıl başlarındaki en tepe noktalarından, bugünkü en düşük düzeylerine inmeleriyle birlikte meydana gelen ülkedaki servet kaybı, astronomik bir rakam olan 5 trilyon dolarla ifade ediliyor.

Sadece birkaç ay öncesine kadar "ekonominin çarı, peygamber, kahin" sözleriyle tanımlanan FED'in 14 yıllık başkanı, 75 yaşındaki Greenspan'ın önderlik ettiği Merkez Bankası'nın son 2-3 yıllık faiz politikaları da, şimdiki ekonomik düşüşün baş sorumlusu olarak gösteriliyor. Bu eleştiriler, üç noktada yoğunlaşıyor:

  • Finans çevreleri, ABD ekonomisinin kontrolsüz bir büyüme gösterdiği, şirketlerin yatırımlarını hesapsızca artırdığı, Amerikalılar'ın harcamalarının en üst düzeye ulaştığı ve borsaların gerçek değerlerinin çok üzerinde "şiştiği" 1998 yılı ve 1999'un ilk yarısında, Merkez Bankası'nın faizleri gereğinden çok düşük tuttuğunu savunuyor.

    SALDIRGAN FAİZ POLİTİKASI ELEŞTİRİLİYOR

  • Bu gelişmelerle birlikte enflasyon tehdidinin ortaya çıkmasıyla faizleri 1999 ortasında itibaren artırmaya başlayan FED'in, ekonomide ilk rahatsızlık işaretlerinin ortaya çıkmasına karşın "saldırgan" faiz artırımı politikasını Haziran 2000'e kadar sürdürmesi eleştiriliyor.

  • Greenspan önderliğindeki FED'in, ekonomideki gerileme işaretleri geçen yıl sonbaharında ortaya çıkmasına karşın, faiz indiriminde gecikmesi ve bu yılki faiz indirimlerini de beklenenin altında tutması, en fazla eleştirilen hususlar oldu.

    Bu eleştirileri ortaya atan finans çevreleri, FED'in yaptığının tersine, faiz oranlarının 1998 ortalarından itibaren artırılması ve bunun "tadında bırakılması" gerektiğini belirttiler. Bu çevreler, aynı şekilde, ekonomideki ilk soğuma işaretleriyle birlikte de, faiz indirimine gecikmeden gidilmesi gerektiğine, ancak bunun yapılamadığına işaret ediyorlar.

    Bütün bu veriler biraraya getirildiğinde de, yakın zamana kadar Greenspan'ın yaklaşımlarına adeta "tapan" finans piyasaları çevreleri, şimdi emektar FED başkanını, durumu "okuyamamakla" ve piyasaların güvenini kaybetmekle suçluyorlar. (Washington-aa)

  • Haberle ilgili daha fazlası:

    BAKMADAN GEÇME!