Türkiye Kadın Girişimciler Derneği KAGİDER’de yeni yönetim göreve geldi. Başkan Esra Bezircioğlu ve yönetim kurulu üyeleri derneğin kuruluş günü olan 12 Eylül’de yeni yol haritalarını açıkladı. Kadın girişimcilerin OVP’si niteliğindeki planda sekiz başlık var. Başkan Bezircioğlu, “Kadın girişimci oranı yüzde 11.5. Bunu artırmak için çalışıyoruz. Yeşil dönüşüm kadın girişimcilerin parlayacağı bir alan olacak” dedi.
#KAGİDEROnu önce 1982 Türkiye ve Avrupa güzeli unvanlarıyla tanıdık. Sonra buna balerin kimliği de eklendi. Yıllarca konservatuvarda öğretim görevlisi olarak çalıştı. Nazlı Deniz Kuruoğlu, emeklilik sonrası yönünü Kuşadası’na çevirdi. Caferli’ye yerleşerek çiftçilik yapmaya başlayan Kuruoğlu, sadece toprağa dokunmadı, yaşadığı köye de bir değer katmak için kolları sıvadı. Köyün doğallığını korumak adına turizm ve agroekolojik tarımla ilgili bir dizi çalışma yaptı. İlk etapta bir dirençle karşılaşsa da şenlikler düzenleyerek köyün adına tüm Türkiye’ye duyurdu. Kadınların ekonomiye katılmasını sağladı. Bugün mevcut unvanlarına yenilerini ekleyerek yolculuğuna devam eden Nazlı Deniz Kuruoğlu, çevrenin ve doğanın korunması adına da yoğun bir mesai harcıyor.
#1Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen illerimiz ülkemizde tarım faaliyetlerinin yoğun şekilde yapıldığı alanlar. Geçimini yöresel ürünlerin satışıyla sağlayanların sayısı da buralarda bir hayli fazla. Bu zor günleri atlatmaları için yerel üreticilere destek olmak çok önemli... Bu sayede bölgeye ekonomik destekte bulunurken yerel değerlerimizi ve ürün çeşitliliğimizi de koruyabiliriz. Sipariş verebileceğimiz üreticileri aradık, ürün gönderimi yapıp yapmadıklarını sorduk ve hangi ürünleri alabileceğimizi listeledik.
#KahramanmaraşHürriyet Ankara’nın kadın kooperatiflerini tanıttığı serinin 12’inci durağı Nallıhan Han İpek Kadın Girişim ve İşletme Kooperatifi oldu. İpekyolu’ndan bu yana süregelen ve dünyada ‘Türk danteli’ olarak bilinen iğne oyası geleneğini yaşatan kadınların en büyük isteği kooperatife ekipman desteğinde bulunulması.
#Nallıhan Han İpek Kadın Girişim Ve İşletme KooperatifiGeleneksel elle şekillendirme yöntemleri ve çömlekçi tornası kullanarak bir seriye ait tek ve bir defaya mahsus işler üreten sanatçı Beril Nur Denli, Goba Art&Design’da açtığı ‘Oxymoron’ başlıklı sergisindeki çalışmalarıyla gündelik hayatımızı tamamlayan nesneleri sorgularken günümüzdeki tüketim tarzımız üzerinde düşünmeye çağırıyor. Kaleseramik’in kadın girişim ve üretimlerini desteklemek amacıyla hayata geçirdiği Atölye Kale’nin katkılarıyla sanatseverlere buluşan ‘Oxymoron’ sergisi 5 Mart’a kadar görülebilir.
#Beril Nur DenliBelli yaşı geçmiş olsalar da buradaki kadınlar, eğitim aldıktan sonra üretimin içinde yer alıyor. İstedikleri ise ayaklarının üstünde durmak ve ekonomiye katkı sağlamak… İğne oyaları, kanaviçeler, dantel, nakış burada hayat buluyor. Kooperatif desteği ile kadınların sosyal hayattaki özgüveninin arttığını belirten SS Yıldırım Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Semiha Şan, “Bireysel olarak kendi ekonomik kazanımını elde ederken, bölge istihdamına verdikleri katkı da aynı zamanda bölgenin sosyal refah seviyesini arttırmış olacaktır” diyor.
#BursaAK Parti’nin yıllardır yaptığı uygulamalarla kadın emeğini destekleme konusunda önemli adımlar attığına vurgu yapan Vekil Emine Yavuz Gözgeç, Genel Merkez Kadın Kolları olarak başlattıkları “Kadın Emeği, Türkiye’nin İstikbali” Projesi ile tabana kadar ulaşıp 81 ilde kooperatif kuran kadınlar ile iş kurmayı düşünen kadınları buluşturarak girişimciliğe teşvik edeceklerini söyledi.
#BursaAksaray'da, 9 ay önce altınlarını satıp, kooperatif kuran 7 kadın girişimci, kısa sürede ortak sayısını 15'e çıkardı. Kadın girişimciler, 2 ay önce faaliyete geçirdikleri atölyede pantolon ve minder dikerek, kendileriyle birlikte 40 kişiye istihdam sağladı. Siparişlere yetişemediklerini belirten Kooperatif Başkanı Nevin Aydın, ''İstanbul'da 2 büyük firmayla görüşüp iş sözleşmeleri yaptık. 3 katlı 150 metrekarelik atölyemizde günlük 1000 kadın pantolonu ile 1500 minder imal ediyoruz'' dedi.
#AksarayKadın girişimciliğinin artması ve kadın-erkek eşitliğinin sağlanması için, 81 ile özel plan dönemi başlıyor. TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurten Öztürk, Hürriyet’e yaptığı açıklamada iller bazında özel planlar oluşturduklarını belirtti ve “81 ilin cinsiyet eşitliği karnesini önümüze koyduk. Buna göre her il kendi planlarını hazırladı. 8 Mart’ta açıklayacağız” dedi.
#GazetehaberleriADIYAMAN'da, İŞKUR ve Belediye iş birliği ile ev kadınlarının istihdam edilip, üretime katkı sağlamaları amacıyla başlatılan bakır işlemeciliği kursuna katılan kadınlar, bakıra şekil veriyor. Kursla bu alanda kendilerini geliştiren kadınlar, erkek mesleği olarak bilinen bakırcılığı sürdürmek istiyor.
#AdıyamanMuratpaşa Belediyesi’nin parklara, yenilediği cadde ve sokaklarda kaldırım kenarlarına diktiği turunç ağaçları meyve vermeye başladı. Bir yanda mahalleli Antalya mutfağının gözbebeği olan turunç reçelini yapmak için meyveleri toplarken Muratpaşa Belediyesi de Antalya Kadın Girişimi Kooperatifiyle hediyelik reçel yapmak için çalışmalara başladı.
#Turunç Reçeli TarifiKaleseramik, farklı ürün grubu ihtiyaçlarına yönelik bütünsel çözümler üretme hedefiyle hayata geçirdiği çok yönlü bir platform olan Atölye Kale ile Türkiye’nin sevilen markaları Masuma Ceramics ve Homemade Aromaterapi ile iş birliğini ‘Sevgililer Günü’nde tüketicilerle buluşturuyor. Atölye Kale platformu üzerinden satılan her ürünün yüzde 10’luk geliri ise, kız öğrencilerin eğitimine katkı için Kaleseramik Vakfı’na bağışlanıyor. Siz de bu özel hediyeler ile 14 Şubat’ta hem sevdiklerinizi mutlu edip hem de yarının güçlü kadınlarına destek olabilirsiniz.
#Homemade AramoterapiTürk Eximbank’ın kadın girişimcilere özel olarak sunduğu ve QNB Finansbank’a kaynak sağlanması ile hayata geçen kredi programı Garanti Bankası, İş Bankası ve Türk Ekonomi Bankası arasında imzalanan "Kadın Girişimci İhracat Destek Kredisi" protokolü ile genişletildi.
#EximbankHürriyet Ankara’nın, üniversitelerle kenti buluşturan “Ankademi: Şehir ve üniversite” yazı dizisinin 10’uncu oturum adresi Başkent Üniversitesi oldu. Eskişehir Yolu üzerindeki hızlı gelişmeyle birlikte trafik sorununa dikkat çeken Rektör Ali Haberal, “Bu yoğun trafik sorununun çözümünde toplu taşımanın ön planda tutulması gerekir” dedi.
#Ankademi- Hükümetin desteklemelerle sunduğu pozitif ayrımcılığı fırsata dönüştüren Kahramanmaraşlı girişimci kadınlar, son 5 yılda 356 iş yeri açarak önemli başarı hikayelerine imza attı- KOSGEB İl Müdürü Doğan: - "Bayanların işletme açma oranı Türkiye genelinde yüzde 52 iken Kahramanmaraş'ta yüzde 60'ı geçmiş durumda"- Girişimci Leblebici: - "Bayan girişimcilerin yeteneklerini keşfetmeleri gerekiyor. KOSGEB'e başvurarak girişimcilik desteğinden faydalanıp kendi iş imkanlarına kavuşabilirler"