Güncelleme Tarihi:
El emeğini büyük uğraşlarla işleyen ve yöresel el sanatlarını sürdüren Nallıhan Han İpek Kadın Kooperatifi, dokumaları iğne oyasıyla ilmek ilmek işliyor. Her oyanın da ayrı bir hikâyesi var. Üzüm oyası sevgiyi, papatya oyası ise mutluluğu simgeliyor. Kadınların hedefi ise kültürel sembollerini geleceğe taşımak. Kooperatif Başkanı Nurhan Şahin, çalışmalarını Hürriyet Ankara’ya anlattı.
Kooperatifin çıkış hikâyesi nasıl oldu?
Han İpek Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi, 2015’te yedi kurucu üye ile kuruldu. Şimdi 19 üyemiz var. Nallıhan’da evde oturan kadınlarımızı ticaretle tanıştırmak istedik. Nallıhan Belediyesi’nin yapmış olduğu etkinliklere ve çeşitli fuarlara katılıyoruz. Etki alanımızı genişletmek, daha da başarılı işlerle adımızı duyurmak istiyoruz.
NALLIHAN’DAN JAPONYA’YA
Kooperatifinizde ne gibi ürünler ortaya çıkıyor?
Kooperatifimizde ipek, pamuk, sof dokumanın yanında broş, kolye, anahtarlık gibi kendi tasarladığımız ürünler yer alıyor. Özellikle, ilçemizin tescilli ürünü olan iğne oyasından değişik tasarımlar, kolyeler yapıyoruz. İpek dokumaları kozalardan çekerek yapıyoruz. Yine aynı şekilde ipek dokumalarımızın içinde de iğne oyası oluyor. İpek Yolu’nun etkisiyle ilçede ipek kullanımı yaygınlaşmış ve ilk zamanlarda ipek iplikler kullanılarak yapılan iğne oyacılığı daha yaygın bir hale gelmiş. Emek istiyor, dokuma oldukça zahmetli bir iş. El dokuması olduğu için de özveri gerektiriyor. İğne oyalarımızdan yaptığımız tasarımları Japonya’ya bile gönderdik.
Satışı nasıl yapıyorsunuz?
Şu an için bir satış noktamız yok fakat kadınlarımız ürünleri kooperatife getiriyor biz de kooperatifte satışa çıkartıyoruz. Aynı zamanda kadınlar kendi sosyal medya hesaplarından da satış yapabiliyor.
ÖZGÜN TASARIM SUNABİLMEK ÖNEMLİ
Hayata geçirmek istediğiniz yeni projeleriniz var mı?
Dokuma ve iğne oyasına ilişkin her zaman yeni fikirler geliştirmeye çalışıyoruz. Özgün bir tasarım sunabilmek oldukça önemli. Bu anlamda kurum ve kuruluşların desteğine de ihtiyacımız var. Özellikle makine, ekipman temini noktasında. Kadınlarımızın ürettiği ürünler daha fazla noktaya ulaşmalı.
ÜRETMEK EN GÜZEL TERAPİ
Kooperatifin kadınların yaşamına etkisi nasıl?
Nallıhan’da herkes 7’den 70’e iğne oyası yapar. Dolayısıyla evlerinde üretim yapan kadınlarımızın el emeklerini dışarıya da açmak istedik. Kadınlarımızı ticaretle tanıştırarak daha aktif bir hale gelmelerini amaçladık. Elde edilen sonuçtan da oldukça mutluyuz. Kadınlar, ev ekonomilerine katkıda bulunuyor. Kesinlikle evde oturmayın, üretmek en güzel terapi. Üstelik kadın eli değince daha da güzelleşiyor.
SEMBOLİK ANLAMI VAR
Kooperatif Başkanı Nurhan Şahin, emekle işledikleri iğne oyalarının her birinin ayrı bir hikâyesi olduğunu belirterek, şu bilgileri de verdi: “İşlediğimiz iğne oyalarının her birinin ayrı bir sembolik anlamı var. Örneğin işlediğimiz papatya oyaları mutluluğu, üzüm oyası sevgiyi, sarmaşık oya, gelin ve kaynananın aralarının iyi olduğunu, biber oyası ise aralarının açık olduğunu ve kızgınlığı ifade ediyor.”