Y harfinden sonra gelen Z, alfabemizin 29.harfidir. Zeki, Zübeyir ve Ziya, Z harfiyle başlayan en popüler erkek isimleri arasında yer alıyor. İlk harfi Z olan en popüler kız isimleri ise Zeynep ve Zerrin'dir. Z ile başlayan kız isimleri nelerdir detayları ile derledik.
Eflatun kelimesi hem renk hem insan ismi hem de unvan olarak kullanılmaktadır. Morun en açık tonuna eflatun denir. Bu renk giyim, dekorasyon, mimari ve modada gibi sıklıkla tercih edilir. Antik Yunan döneminde yaşayan, Sokrates'in öğrencisi ve Aristoteles'in hocası olan Platon'un diğer adı Eflatun'dur. Bu yazımızda hem Eflatun kelimesinin anlamını hem de rengin neleri simgelediğini sizler için derledik.
Tecahül-i arif, leff ü neşr, mecaz-ı mürsel ve tevriye, anlamla ilgili söz sanatlarıdır. Arapça kökenli Tevriye kelimesi vera sözcüğünden türetilmiştir. Vera, hem arka hem de öte anlamına gelir. Tevriye kelimesinin sözlük anlamı ise saklamak ve asıl maksadını gizli tutmaktır. Edebiyatta ise bir kelimeyi iki farklı anlamda kullanmaya tevriye denir. Edebiyatta tevriye söz sanatına dair merak edilenleri örnek beyitlerle birlikte derledik.
Arapçada mısra kapı, beyit ise ev demektir. Şiirde, mısra dize anlamına gelir. İki dizeden oluşan nazım birimleri ise beyit olarak adlandırılır. Divan edebiyatında beyitlerle kurulan nazım şekillerinin başında gazel ve kaside gelir. Vahdet-i vücud, ayan-ı sabite ve fenafillah gibi tasavvufi konuların işlendiği mesneviler de kendi arasında kafiyeli beyitlerle yazılır. Beyitlerle kurulan nazım şekillerini örnek şiirlerle derledik.
#EğitimDilimize Arapçadan geçmiş olan naat kelimesi na't sözcüğünden türetilmiştir. Na't, detaylı bir şekilde anlatma ve betimleme anlamına gelirken, naat bir kişiyi övmek için yazılmış manzum eserlerin ortak adıdır. 16. yüzyıldan itibaren sadece peygamber efendimize yazılan övgü şiirleri naat olarak nitelendirilmeye başlanmıştır. Naat dışında divan edebiyatında en çok yazılan şiir türleri şunlardır: 1- Hicviye 2- Gazel 3- Terkibi Bent 4- Kaside 5- Münacaat. Naat ne demek, ne anlama gelir? Naat TDK sözlük anlamı nedir tüm detayları ile derledik.
#Naat Ne DemekDilimize Arapçadan geçmiş olan imale kelimesi ''meyl'' sözcüğünden türetilmiştir. Meyl, eğiklik ve eğim manasına gelirken imale, yüzünü bir yere dönmek ve bir yere doğru eğilmek demektir. Manzum eserlerde dizeyi vezne uydurabilmek için kısa bir heceyi uzunmuş gibi okumaya da imale denir. Örneğin ''var'' kelimesi normalde kısa okunurken ''vâr'' şeklinde yazılırsa imale yapıldığı için sözcüğün uzun okunması gerekir. İmale ne demek, ne anlama gelir örnek kelimeler ve cümleler ile birlikte detaylı bir şekilde derledik.
#TDKArapça kökenli bir sözcük olan araz kelimesinin sözlük anlamı belirtidir. Hukukta ev ve araba gibi gayrimenkullere araz denir. Tasavvufta varlıklar araz ve cevher olarak ikiye ayrılır. Var olması için başka bir varlığa ihtiyaç duyan her şey araz olarak nitelendirilir. Bu kelimeyle zıt anlamlı olan cevher ise kendiliğinden var olan, kadim ve öz demektir. Araz ne demek, ne anlama gelir örnek kelimeler ve cümleler ile birlikte detaylı bir şekilde derledik.
#TDKİlk kez 16. yüzyılda kaleme alınmış eserlerde karşımıza çıkan imece kelimesinin sözlük anlamı yardımdır. Daha çok ''imece usulü'' şeklinde kullanılır. Köylerde uzun yıllardan beri süregelen bu gelenek, Orta Asya Türklerinde ve Doğu toplumlarında da yaygındır. İmece nedir? TDK'ya göre imece kelimesinin tanımını ve sözlük anlamını detaylı bir şekilde derledik.
#İmece Nedir?Mimar Elvan Özyar Coşan’a göre aslında hepimiz feng shui nedir biliyoruz ve hissediyoruz... Mesela bugün kaç mekandan girer girmez sıkıntıyla hemen kaçmak istediniz ya da kaç mekanda aslında 10 dakikalık işiniz varken yarım saat oturup kaldınız?
#İzmirBÖRÜ nedir sorusu, Star TV ekranlarında başlayacak olan dizi öncesinde sorgulanmaya başlandı. BÖRÜ isimli bir Özel Harekat timinin başından geçen olayların anlatıldığı dizi, 2017 sonbaharında izleyicilerin karşısında yer alacak. Peki, BÖRÜ ne demektir, ne anlama gelmektedir? İşte, konuyla ilgili detaylı bilgiler
#BörüÇağdaş edebiyatımızın en üretken ve dersine en sıkı çalışan yazarlarından biri Murathan Mungan. Kaleme aldığı her türü, o türün meseleleri içinde değerlendiren, türün imkânlarını sonuna kadar zorlayan bir yazar. Bundan tam 30 yıl önce ilk kitabını yayımladığı ‘Kırk Oda’ serisinin dördüncü öykü kitabı ‘Dokuz Anahtarlı Kırk Oda’ bu hafta Metis etiketiyle raflarda. Hayata, yaşama, varoluşumuza dair kadim anlatılardan çağdaş biçimlere genişleyen öykü kitabı için Murathan Mungan’la konuştuk.
#Kitapsanat