Üsküdar Meydanı’nda düzenlenen Sahaflar Festivali’nde yaklaşık 43 sahaf stant açtı. İzmir, Ankara, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Erzurum olmak üzere farklı bölgelerden okuyucular festivale akın etti. Sahaflar Birliği Derneği’nin Başkanı Emin Nedret İşli, “Sahaflar olarak bu etkinlikten çok memnunuz. Kitap fiyatlarının yükselmiş olması kitap ticaretini etkilemiş durumda fakat sahaflara dair bu biraz daha iyimser bir tablo çiziyor. Çünkü sahaflarda bazı kitaplar, özellikle ikinci el, baskısı olmayan kitaplar; yeni kitap piyasasındaki oluşmuş fiyatlara göre biraz daha ekonomik ve daha ucuz. Gençlerin, özellikle öğrencilerin ve kitaba düşkün olanların sahaflara olan ilgisi daha fazla artmaya başladı” dedi.
#SahafBir dönem kitap tutkunlarının ‘kutsal mekânı’ sayılan Sahaflar’ı dolaştık. 4 milyar TL’lik olduğu tahmin edilen kitap piyasasında e-ticarete kayış, sahaflar esnafını ve kitapçıları zora soktu. İkinci el kitap piyasasında satışlar yüzde 80 düştü, dükkân sahipleri ise ‘yayınevleri’ni suçladı. İnternetten kitap satışının yasaklanmasını talep eden esnaf, belediyelerden uygun şartlarda kiralık bir alan tahsisi istiyor.
#Sahafİstanbul Beylikdüzü’nde sahaf festivali düzenleniyor. Festivalde yer alan Sahaflar Birliği Derneği Başkanı Emin Nedret İşli, “Festivalde mevcut depolarımızda ya da çeşitli kaynaklardan aldığımız güzel kitapları, edebiyat kitaplarını, baskısı tükenmiş kitapları burada meraklıya, gençlere, öğrencilere, araştırmacılara, okuyucuya sunuyoruz. Böylelikle sahaf festivalleri hem sahafların güçlenmesi, çoğalması adına iyi bir etkinlik oluyor. Hem de yeni ve genç müşteriler, dostlar edinmemizi sağlayan önemli bir etkinlik” diye konuştu.
#BeylikdüzüBeyoğlu’nun kıdemli sahaflarından Emin Nedret İşli, sahaflık mesleğine olan ilgisinin 1970’li yıllarda başladığını ve kitaba olan sevgisinin hiç bitmediğini ifade ederek iyi bir sahaf olmanın kurallarını anlattı. Demirören Yayınları'nın tıpkıbasımını yaptığı Fossati albümünü çok beğendiğini söyleyen İşli, “Bir sahaf olarak roman boyutu ve akademik boy kitapları daha çok seviyor ve tercih ediyorum ama bazı prestij kitaplar da çok özel" ifadelerini kullandı.
#Emin Nedret İşlÇoğu sahafın masasının arkasındaki özel alanda nice özel, kıymetli eserler, belgeler saklıdır. Sahaflar o eserleri yalnızca eskiden beri tanıdıkları, kıymetini bilecek kişilere çıkarıp gösterirler. Kimi eserler yıllarca yeni sahibinin gelmesini bekler. Kimileri de şanslıdır, üzeri toz tutmadan yeni evine çoktan yola çıkmıştır.
#SahaflarLise ve üniversite sınavına hazırlanan öğrenciler, konu tekrarı ve denemeleri dijital ortamda yapmaya ağırlık verirken, kitapçılar satışların giderek azaldığını söylüyor. Biz de yaşanan durumu İstanbul’da Kadıköy ve Bağcılar’da bulunan kitapçılarla ve sınava hazırlık kitapları almaya gelen öğrencilerle konuştuk.
#İkinci El KitapKruvaze ceketi ve fötr şapkasıyla hemen fark edilen 22 yaşında bir delikanlı hızlı adımlarla Babıâli yokuşundan aşağı iniyordu. Az sonra aralarında Oktay Akbal, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Behçet Necatigil, Haldun Taner gibi Türk edebiyatının efsane isimlerinin olduğu masada yerini alacaktı. Kulağa Woody Allen’ın ‘Paris’te Gece Yarısı’ filmi gibi gelen bu sahnenin kahramanı, yazar Erdal Öz’ün deyimiyle ‘kültür sanatın cumhurbaşkanı’ Doğan Hızlan’dı... Hızlan, bizi kendi kuşağının ‘Belle Epoque’ çağından bugünün ‘nefes nefese dönemi’ne doğru yolculuğa çıkardı.
#Gazetehaberleriİstanbul, Türkiye’nin en kalabalık olan, sosyokültürel olarak, tarihi açıdan ve ekonomik olarak en önemli şehridir. Dünya’nın en güzel şehirlerinden bir olan İstanbul’da gezilecek yerler nerelerdir? İstanbul’un ilçeleri nedir ve İstanbul hangi bölgededir? İstanbul’un tarihi yerleri gibi birçok konuda bilgi ve sorulara ait cevapları sizler için hazırladık.
#İstanbul İlçeleriİstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı ve Antikacılar ve Sahaflar Derneği işbirliğiyle bu yıl 5’incisi gerçekleşecek “Antika ve Nostalji Festivali” Beşiktaş, Beyoğlu, Ortaköy, Üsküdar ve Kadıköy’den 25 köklü antikacıyı bir araya getirecek. Antika meraklıları, İstanbul Deniz Müzesi’nde düzenlenen sergide, 19. yüzyılda Osmanlı’da ve Avrupa’da kullanılan tespih, saat, fincan takımı gibi zamana meydan okuyan nadide eserlerden, 1950-70 yıllarına tarihlenen gramofon ve taş plak gibi nostaljik ürünlere ulaşabilecekler.
#İstanbul Büyükşehir BelediyesiBu yıl Kadıköy’de ilki düzenlenen sahaflar festivali kitapseverlerle buluştu. Haydarpaşa tren garında düzenlenen festival kitap düşkünleri için tam bir cennet. Üstelik giriş hem ücretsiz hem de her şey çok ucuz. 3 Aralık son gün bu güzel festivali kaçırmayın… İşte detaylar…
#Kadıköy Sahaf FestivaliHaydarpaşa Sahaf Festivali başlıyor. İstanbul’un çeşitli semtlerini mesken tutan 40 sahaf, Kadıköy’ün ilk sahaf festivali için Haydarpaşa Tren Garı’nda bir araya gelecek. Peki Haydarpaşa Sahaf Festivali ne zaman başlayacak?
#Kadıköy Sahaf FestivaliMüziği bilenlerin dillerinde yıllardır tüy bitti. En iyi müzik kaydı plağa yapılır... En iyi ses plağın çalındığı pikaptan çıkar... En keyifli vakit ‘o’ özel plağın peşinde koşarken geçirilir... Uyarılar sonuç verdi. Artık plak koleksiyonerliği birçoklarının sandığı gibi ‘naftalin’ kokulu bir aktivite değil, aksine yepyeni bir trend... Bugün bütün dünyada kutlanacak olan bir nevi plak bayramı (Record Store Day - Plak Dükkânları Günü) için ‘plak dinlemek nedir, ne değildir’e bir baktık.
#Plak