AFYONKARAHİSAR'da işitme engelli Gökhan Örnek (30), böbrek yetmezliği nedeniyle 2005 yılında kadavradan alınan böbrekle hayata tutundu. 15 yıl sonra nakledilen böbreği çalışmaz hale gelen Örnek'e, bu kez kız kardeşi Ayşe Örnek (28) can oldu.
#AfyonkarahisarİZMİR'de, genetik bir hastalık olan 'sistinozis' ile dünyaya gelen Devrim Serhat Eylenti (24), gözleri ışığa karşı duyarlı olduğu için 12 yıldır, 'karanlık' oda haline getirilen evlerindeki odadan çıkamıyor. Pencereleri siyah perdeler ile kapalı odada sürekli ağrı kesici ilaç içerek yaşamak zorunda kalan Eylenti, tek hayalinin tedavi olup dışarı çıkabilmek ve çok sevdiği bilgisayarlarla ilgilenebileceği bir işe girmek olduğunu söyledi.
#İzmirPAZAR günü başlayan Prof. Dr. Murat Tuncer röportajı bugün de devam ediyor. Hoca bize ‘çapraz naklin’ önemini anlatıyor ve organ bağışıyla ilgili pek çok bilgi veriyor. Bu mesele çok mühim. Hepimiz harekete geçmeli, çevremize organ bağışının önemini anlatmalı ve bu organ havuzunun gerçekleşebilmesi için çalışmalıyız...
#Yazarlarİzmir'de yaşayan kayınvalide Meliha Arkun, 23 yıllık damadı Birol Bütün'e, kayınpeder İlhan Tarcan ise 12 yıllık damadı Bekir Nizel'e böbreklerini vererek sağlıklarına kavuşmalarını sağladı. Kayınvalidesinin böbreği nakledilen Birol Bütün, "Bunu anlatacak bir kelime yok, kayınvalidem sayesinde yeniden doğmuş gibi oldum" dedi.
#Böbrek Nakliİsveç’te böbrek nakli olan Ümit Karakeçili (52) kalbe giden damarındaki katater doktorlar tarafından çıkarılamayınca 8 sene boyunca içinde onunla yaşamak zorunda kaldı. Kataterin yarattığı enfeksiyon sağlığını tümden bozdu. Prof. Dr. Süleyman Özkan tarafından başarıyla gerçekleştirilen ameliyatla Karakeçili’nin içindeki katater çıkarıldı. Tekrar bir böbrek nakli için şansı doğan Karakeçili 'İsveç’teki doktorlar beni resmen ölüme terk etmişti. Ama Süleyman bey sayesinde tekrar hayata döndüm' dedi.
#KataterTürk Böbrek Vakfı (TBV) Başkanı Timur Erk, böbrek nakli bekleyen hasta sayısının 22 binler düzeyinde, nakil sayısının ise 3 bin civarında seyrettiğini kaydederek, "Ne yazık ki 3 seneden bu yana patinaj çekiyoruz. 3 binden yukarı da çıkmıyor, aşağı da inmiyor. Halbuki hafif bir artış olması lazım" dedi.
- İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türkmen: - "Kronik böbrek yetersizliği hastalarının sıklığı ile ilgili yapılan çalışmada, ülkemizde yüzde 16 civarında kronik böbrek yetersizliği bulunan hasta olduğu belirlendi. Bu oldukça büyük, milyonlarla ifade edilebilecek bir rakam" - "Beyin ölümü gerçekleşmiş ailelerin yarısı organlarını bağışlamış olsa Türkiye'de diyaliz hastalarındaki artış hızını ciddi anlamda azaltabileceğimiz görülüyor"
Organ bağışı her fırsatta dile getiriliyor. Klişe sözler bir yana Ayşe'nin öyküsü bu 'iyiliğin' canlı kanıtı. 3 yaşında sol, 9 yaşında sağ böbreği duran Ayşe Dağ, yıllarca diyalize bağlı yaşadı. 13 yaşına geldiğinde ise onu hayata bağlayan nakil hikayesi herkesi duygulandırıyor.