"Türkiye'nin yüzde 16'sı kronik böbrek hastası"

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin yüzde 16sı kronik böbrek hastası
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2014 11:22

- İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türkmen: - "Kronik böbrek yetersizliği hastalarının sıklığı ile ilgili yapılan çalışmada, ülkemizde yüzde 16 civarında kronik böbrek yetersizliği bulunan hasta olduğu belirlendi. Bu oldukça büyük, milyonlarla ifade edilebilecek bir rakam" - "Beyin ölümü gerçekleşmiş ailelerin yarısı organlarını bağışlamış olsa Türkiye'de diyaliz hastalarındaki artış hızını ciddi anlamda azaltabileceğimiz görülüyor"

Haberin Devamı

MUĞLA (AA) - ALİ BALLI - İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Prof. Dr. Aydın Türkmen, Türkiye'nin yüzde 16'sının kronik böbrek hastası olduğunu belirtti.

Aynı zamanda Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Kurulu Üyesi de olan Prof. Dr. Türkmen, AA muhabirine, böbrek hastalıklarının bütün ülkelerin çok önemsediği ciddi sağlık sorunlarından biri olduğunu dile getirdi.

Bu hastalığın önemli olmasının iki gerekçesi bulunduğunu anlatan Türkmen, "Birincisi toplumların büyük kesiminde önemli sayıda insanı etkileyen bir sağlık sorunu olması, ikincisi de tedavisinin mali anlamda yüksek olması" dedi.

Türkiye Nefroloji Derneği tarafından böbrek rahatsızlığı çeken hasta sayısı hakkında araştırma yapıldığını bildiren Türkmen, "Kronik böbrek yetersizliği hastalarının sıklığı ile ilgili yapılan çalışmada, ülkemizde yüzde 16 civarında kronik böbrek yetersizliği bulunan hasta olduğu belirlendi. Bu oldukça büyük, milyonlarla ifade edilebilecek bir rakam" diye konuştu.

Haberin Devamı

Hastalığın evrelerinin bulunduğunu, en ileri evrede hastaların diyalize girmeleri ya da böbrek nakli olmaları gerektiğini vurgulayan Türkmen, "Türkiye'de 70 bin civarında insan diyalizle yaşamını sürdürüyor. Bunlar aynı zamanda organ nakli bekleyen hastalar olarak da algılanabilir. Bu hastaların 25 bin civarındaki bölümü, kadavradan böbrek nakli için bekleme sırasında" diye konuştu.

Türkmen, böbrek hastalarının büyük kesiminin hemodiyaliz yöntemiyle tedavi edildiğini belirterek, bu yöntemin oldukça pahalı bir yöntem olduğunu söyledi.

- Böbrek hastalarına her yıl 5 bin kişi ekleniyor

Tedavide kullanılan malzemelerin yurt dışından alındığına işaret eden Türkmen, şöyle devam etti:

"Bu insanları hayatta tutabilmek için haftada 3 kez 4'er saat makineye almak zorundayız. 70 bin insan yaşamını bu şekilde sürdürüyor. Bu sayıya her sene 5 bin civarında hasta ekleniyor. Hastalığı arttırmamak adına organ naklini ülkemizde daha çok yapmamız gerekiyor. Kronik böbrek yetersizliği bulunan insanların çoğu diyalizle tedavi edilmek zorunda. Bu da devlete büyük bir maddi yük getiriyor."

Haberin Devamı

Bir böbrek hastasının yıllık tedavi maliyetinin yaklaşık 22 bin dolar olduğunu bildiren Türkmen, organ nakli yapılabilse bunun 10 bin dolara kadar inebileceğini, üstelik bu yöntemle hastaların daha uzun yaşamasının sağlanabileceğini kaydetti.

Türkmen, Türkiye'de 60'tan fazla merkezde çok başarılı böbrek nakillerinin gerçekleştirilebildiğine dikkati çekerek, yıllık böbrek nakli sayısının 3 bine yaklaştığını anlattı.

Bazı ülkelerinde böbrek nakillerinin yüzde 80'inin kadavradan yapıldığını, Türkiye'de ise bu oranın tam tersi olduğunu, yani yüzde 80 canlıdan nakil gerçekleştirildiğini söyledi.

Bugüne kadar kendilerine beyin ölümü gerçekleşen bin 400 hasta bildirildiğini ancak bunların sadece 300'ünden organ alınabildiğini vurgulayan Türkmen, sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

"Bu ailelerin tamamı bağış yapsaydı, bin 400 kişi karaciğer yetersizliğinden kurtulacaktı veya böbrekleri tek tek taktığımızı düşünürsek 2 bin 800 insana nakil yapabilecektik. Beyin ölümü gerçekleşmiş ailelerin yarısı organlarını bağışlamış olsa Türkiye'de diyaliz hastalarındaki artış hızını ciddi anlamda azaltabileceğimiz görülüyor."

- Hastalığı tetikleyen rahatsızlıklar

Türkmen, tedavi süreci zor ve pahalı olan böbrek hastalığını tetikleyen iki hastalık bulunduğunu belirterek, "Bunlardan biri hipertansiyon, diğeri de şeker hastalığı. Bu iki hastalık yüzünden kronik böbrek yetersizliği oluyor. Bu hastalıklardan böbrek yetersizliğine gidişin engellenmesi mümkün. Burada koruyucu hekimlik ve halkın bilinçli olması önemli" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!