'Türkiye'nin tahıl ambarı' olarak bilinen, 2 milyon 200 bin hektar ekim alanına sahip Konya Ovası'nda kaçak sulama kuyularının sayısı 62 bini buldu. Konya Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Jeoloji Mühendisi Dr. Güler Göçmez, ''Konya Ovası'nda 92 bin kuyu var. Bunun 62 bini ruhsatsız kuyular. Konya Ovası'nı kaçak su kuyuları bitiriyor. Konya için büyük risk teşkil ediyor. Kaçak kuyular önlenmeli" dedi. Göçmez, "Her geçen gün kendimizi bitiriyoruz. Konya merkezde obruklar görülmüyordu. Şu anda merkezde obruklar görülüyor" diye konuştu.
#KonyaİZMİR Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, en ciddi kuraklığın Batı Ege'de yaşandığını söyledi. Türkiye'de kaçak kuyudan su kullanımının çok yaygın olduğunu ve kuraklığa karşı bu konuda da önlem alınması gerektiğini belirten Prof. Dr. Yaşar, "Artık her bir su damlası altın değerinde" dedi.
#KuraklıkSulak alan tanımı çok çeşitli alanları içine alır; bataklıklar, turbalıklar, taşkın düzlükleri, nehirler, göller, tuzlalar, mangrovlar, deniz çayırı yatakları, mercanlar, gelgit anında altı metreden derin olmayan deniz kıyısı alanları doğal sulak alanların yanı sıra, atık su arıtım gölcükleri ve rezervuarlar gibi insan yapımı alanlar da sulak alandır.
#Doç.Dr. Efsun DindarRuhsatsız kuyuların ve yapay göletlerin domino etkisi yaparak birçok gölü haritadan sildiğini söyleyen Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Başkanı Erol Kesici’ye göre, açılan kaçak su kuyuları ve su politikalarındaki yanlışlar, Göller Yöresi’ni adım adım felakete doğru götürüyor.
#Kaçak KuyuBir dönem 'flamingo cenneti' olarak tanınan Tuz Gölü’nde suya erişemeyen yüzlerce flamingonun can vermesi, gözleri Türkiye'deki kuş popülasyonuna çevirdi. Dik kuyruk, tepeli, ak pelikan gibi birçok kuş çeşidi tarihe karıştı bir o kadarı da nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Peki bu fotoğraf nasıl ortaya çıktı? İşte acı tablo...
#FlamingıoTa ilkokul yıllarından beri hafızamıza "Türkiye'nin tahıl ambarı" olarak kazınan Konya, bu sıfatını henüz kaybetmese de geleceğe ilişkin korkutan sinyaller veriyor. Türkiye'nin en verimli ovası susuzluk tehlikesi ile karşı karşıya. Jeopolitik yapısı yüzünden her geçen gün oluşan obruklara ek olarak sulamadaki 'zararlı alışkanlıklar' geleceğimizi tehdit ediyor. Durum öyle bir halde ki ovanın sadece üçte birinde sulu tarım yapılabiliyor. İşte yakın gelecekte salgınlardan daha çok dert edineceğimiz sorun...
#Konya OvasıTESK Yönetim Kurulu üyesi, Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, koronavirüs salgını nedeniyle tedbir amaçlı işyeri kapanan ve işleri düşen esnafa geçici süreyle en az asgari ücret desteği sağlanmasını, esnaf kredilerinin ve vergilerinin en az Haziran 2021’e kadar ötelenmesini, küçük esnaf ve sanatkârdan 2020 dönemine ilişkin vergi alınmamasını istediklerini bildirdi.
#YazarKonya’nın Karapınar ilçesinde bulunan "dünyanın nazar boncuğu" diye tanınan Meke Gölü'nde su bulunan kısım kırmızı renge büründü. Uzmanlar, Meke Gölü'nde geçtiğimiz yıllarda da rastlanan bir doğa olayının yaşanmakta olduğunu belirterek, gölün çevredeki birçok sulak alan gibi suyunu kaybetmiş ve şu anda tükenme noktasına gelmiş vaziyette olduğunu söyledi.
#Meke GölüAnkara, bu gece saatler 00.00’ı gösterdiğinde 2015’e ‘merhaba’ diyecek. Acısıyla tatlısıyla bir yıl daha biterken Ankara Hürriyet, 2014’e damgasını vuran olayları derledi. Yılın öne çıkan olayları arasında 30 Mart Yerel Seçimleri, Sincan ve Çayyolu metro hatlarının açılması ve şebeke suyundaki kirlilik iddiaları yer aldı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka arasında bir süredir polemiklerle devam eden musluk suyu kavgasında, Nazlıaka’nın sitesinde önceki gün ‘kaçak su’ kullanıldığını tespit eden ASKİ ekipleri, dün de kaçak bağlantıyı keserek, siteye şehir şebeke suyu bağladı.
Başkent’te bir süredir karşılıklı iddia ve polemiklere sahne olan Başkan Melih Gökçek ile CHP’li Aylin Nazlıaka arasındaki musluk suyu kavgası, Nazlıaka’nın evine sıçradı. ASKİ ekipleri, Nazlıaka’nın da evinin bulunduğu 21 villanın su deposunda, kaçak kuyu suyu ve kaçak şebeke suyu kullanıldığını tespit etti. Gökçek, “Kaçak boru çekmek suç. Suçüstü yakalandı, Aylin hanımı mahkemeye vereceğiz” derken Nazlıaka, “Ödeyeceğimiz bir ceza varsa elbette cezayı öderiz. Fakat Gökçek’in amacı beni caydırmaktır asla caymayacağım” dedi.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka'nın oturduğu sitede ekiplerin inceleme yaptığını belirterek, "Kaçak bir su kuyusu açılmış. Kaçak su kuyusunda klor kullanılmıyor, ilk tespitimiz bu. Klor kullanılmayan yerde her türlü hastalık geçebilir. Aylin hanım ishal olmuş, dua etsin dizanteri, veba da olabilirdi" dedi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) ekipleri, bir süre önce CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka'nın kullandığı içme suyundan rahatsızlandığını söylemesi üzerine, evine su veren depoda inceleme yapıp, su örnekleri aldı. ASKİ Bilgi İşlem Daire Başkanı Said Yeken, "Maalesef Sayın milletvekilimiz ve diğer buradaki site sakinleri, 21 adet villanın sakinleri, kaçak kuyu suyu kullanıyorlar ve kuyu suyunun içerisinde klor yok. Bu da insan sağlığı için büyük bir risk" dedi.
#AnkaraKaçak elektrik kullanımının en yaygın olduğu illerin başında yer alan Şanlıurfa'ya sert uyarı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kaçak elektrikte hem kul hem de devlet hakkı olduğunu belirtirken, öncelikle çiftçilere mesaj verdi. Yıldız, "Bölgede kaçak kuyu istemiyoruz. Herkes kuyularına sayaç taktırsın. Bunu yapmayanlar ürün ekmesin" dedi.
Konya’nın Karapınar İlçesi’nde yeraltı sularının çekilmesiyle oluşan ve obruk denilen doğal göçük çukurlar, ekili alanların yanı sıra yerleşim yerlerini de tehdit ediyor. İlçede, evlere sadece 10 metre mesafede bile obruk oluşurken, tarlalardaki obruklar da çiftçilerin korkulu rüyası oldu.
TÜRK Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu tarafından yapılan basın açıklamasında İzmir içme suyunda arsenik değerlerinin, standartların üzerinde olduğu bölgelerde, kısa vadede acil çözüm olarak halka tankerlerle su dağıtılabileceği belirtildi.
MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'nde, sağlıksız olduğu gerekçesiyle, kaymakamlığın geçen hafta mühürlenmesi talimatı verdiği, ancak buna rağmen damacanalarla su satışının sürdürüldüğü 2 firma, bugün sabah saatlerinde mühürlendi. Mühürleme işlemleri sırasında bile bazı kişilerin su satın alması dikkatleri çekti.
DSİ 4. Bölge Müdür Yardımcısı Mevlüt Pınarkara, Konya Ovası'nın su çanağının daha üzerinde bulunan kirli suların temiz suya karışmaya başladığını belirterek, “Bu kirli suların ovanın tamamındaki temiz sulara karışması halinde, yer altı sularının eski haline dönmesi için 1400 yıl geçmesi gerekecek” dedi.