Güncelleme Tarihi:
TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İzmir'de bazı bölgelerdeki suda uluslararası standartların üzerinde arsenik bulunması nedeniyle yapılması gerekenlerle ilgili Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi. Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Halil Gezer, İzmirliler'in hala arsenikli su kullanmaya devam ettiğini belirterek, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da “Suyu için diyemem” sözlerini hatırlattı.
Gezer, arsenik değerlerinin litrede 10 mikrogramın altına düşmediği sürece suyun daha dikkatli kullanılması gerektiğini belirterek, “Suyun ticarileşmesi de söz konusu. Su pazarına teşvik etmek de istemiyoruz. İZSU (İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi) ve Büyükşehir Belediyesi'nin hızla çözüm bulmak için çalıştığını biliyoruz. Arsenik değerlerinin yüksek olduğu kuyular kapatıldı. Şebeke suyuna bireysel arıtma öneremiyoruz. En az arsenik içeren suyu vermek gerekiyor. Kısa vadede acil çözüm olarak belki tankerlerle su dağıtılmalı” dedi.
TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Genel Sekreteri Ferdan Çiftçi de yeraltı su kaynaklarının halkın ortak malı olduğunun unutulmaması gerektiğini, gelişigüzel ve kaçak kuyu açılmasına son verilerek hem su kaynaklarının temiz kalmasının sağlanması hem de verimli kullanılması gerektiğini söyledi. Göksu ve Sarıkız kaynaklarındaki arsenik kirliliğinin kaynağının araştırılması gerektiğini ifade eden Çiftçi, yapılması gerekenlerle ilgili şunları söyledi:
“Devlet Su İşleri yasa gereği zorunlu olduğu denetimleri etkin bir şekilde yapmalı. İzmir'in sorunsuz ve temiz su kaynakları olan Tahtalı ve Çamlı Baraj havzaları korunmalı. Gördes Barajı'ndan bir an önce İzmir'e su getirilmeli. Uzun vadede su taşıyan formasyonların araştırılarak yeni ve derin kuyuların açılması gündeme alınmalı. Üniversitelerin ilgili bölümleriyle işbirliği içinde jeolojik, jeofizik ve hidrojeolojik etüdlere başlanmalı. İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü arıtma, yeni su kaynakları yaratma projeleri dahil yapılacak çalışmalarda üniversiteler, meslek odaları ve bilim insanları ile ortak çalışma yürütmeli.”
Çiftçi, ayrıca belediyenin sorunu kısa vadede çözecek, halka yeterli ve sağlıklı içme suyu sağlayacak önlemleri alarak, su kaynaklarında, kalite ile ilgili yapılacak izleme sonuçlarını periyodik olarak İzmir halkıyla paylaşması gerektiğini kaydetti. Çiftçi, su ile ilgili politika üretilerek, suyun politik rant aracı olarak kullanılmasına karşı olduklarını sözlerine ekledi.