Yemyeşil doğası, taş evleri ve masmavi plajlarıyla Kuzey Ege’nin gözde adreslerinden biri olan Ayvalık’ın derinlikli ve çok katmanlı bir yemek kültürü var. Tam karşısındaki Midilli Adası ve Girit Adası’ndan gelen Türk ailelerin etkisiyle şekillenen yöre mutfağında özellikle mezeler öne çıkıyor. Bu yaz yolunuz Balıkesir’in bu güzel ilçesine düşerse en iyi lezzet durakları da listenizde olsun.
#AyvalıkÇocuklukta hiçbir sorun yaşamazken ergenlik yıllarında ve sonrasında alerji şikâyeti yaşayanları zaman zaman duyuyoruz. Üstelik bilim insanları hayatı tehdit edecek boyutlara gelebilen bu durumun nedenini açıklamayı henüz başarabilmiş değil. İşte bildiklerimiz...
#AlerjiŞöyle dumanı üstünde, mis gibi bir çayın yanına en çok neyi yakıştırıyorsunuz? Anne keki, el açması bir ıspanaklı börek, peynirli poğaça, simit… Hangimiz okuldan dönünce, o özenle hazırlanmış ikramlardan yemek için annemizin çay saati davetlerini dört gözle beklemedik ki? Tüm bunların yeri bizde ayrı, kabul. Ama çayla yapılan farklı eşleştirmelerle damağınızda biraz heyecan yaratmak istemez misiniz?
#ÇayÇeşme-Alaçatı hattı, konaklama seçeneklerindeki butik anlayışı yıllardır restoranlarında da sürdürüyor. Kimi İstanbul’dan sezonluk konukları, kimi yerlileriyle her sezon mutlaka gastronomik bir şölen yaşatan bölgenin yeme içme dünyasından haberlerim var...
#YazarAnadolu’nun en eski yerleşim merkezlerinden biri olan Hatay, tarihinde sayısız millete ev sahipliği yapmış. Hal böyle olunca da her medeniyetin kültüründen, örfünden, adetinden ve yemeklerinden nasibine düşeni almış. Hatay turumda fazlasıyla mekanı gezdiğim için lafı daha fazla uzatmadan, sizlere kısa kısa gözlemlerimden ve tavsiyelerimden bahsetmek istiyorum.
#Hatay SofrasıİZMİR’de çok tüketilen kabuklu deniz mahsullerindeki gizli tehlikeye karşı Beslenme Uzmanı Deniz Zünbülcan, uyarılarda bulundu. Zünbülcan, “Kabuklu deniz mahsullerini tüketirken dikkatli olmalıyız. Başta midye olmak üzere kabuklu deniz canlıları, kadmiyum, arsenik gibi ağır metaller içeriyor. Aşırı tüketimde kansere neden olabiliyor”.
#Beslenme Uzmanı Deniz ZünbülcanGebelik sürecinin getirdiği etkiler nedeniyle bağışıklık sistemleri zayıflayan hamileler ve yeni doğum yapan anneler, son günlerde artış gösteren koronavirüs vaka sayıları nedeniyle oldukça endişeli. Bu gruba giren kadınların, pandemi sürecinde vücut dirençlerini güçlendirebilmeleri için sağlıklı ve dengeli beslenmeye her zamankinden daha çok dikkat etmeleri gerekiyor.
#KoronavirüsBugüne kadar gittiği hiçbir şehre aşık olmayan, Avrupa’nın aynı gotik mimarisini görmekten az buçuk sıkılan, gittiği yerlerin tarihinden etkilense, bir gözü deniz arayan; denizi bulsa "eğlenceli bir şeyler yok mu?" diye etrafına bakınan benden başka birileri var mı bilmiyorum. Ama siz de benim gibi, bugüne kadar gittiğiniz tüm lokasyonlardan içinizde bir eksikle döndüyseniz, bu şehirde kalbinizi bırakmaya hazır olun!
#BarselonaBaşka ülkelere seyahat etmek, farklı güzellikler keşfetmek bir süreliğine hayal. O zaman gelin dünya mutfakları arasında bir tura çıkalım ve cazibe merkezi ülkelerin yemek kültürlerini anlamaya çalışalım. Hatta bununla da yetinmeyelim bu değişik ülkelerin klasik lezzetlerini kendi mutfağımıza taşıyalım...
#Ebru ErkeDemir eksikliği her yaşta görülebilen ve yaşam kalitesini düşüren bir rahatsızlıktır. El ve ayaklarda üşüme, halsizlik, sürekli yorgunluk, iştah kaybı, nefes darlığı, çarpıntı gibi belirtiler demir eksikliğini işaret ediyor olabilir. Beslenmenizde düzenli olarak yer vereceğiniz bazı gıdalar vücudunuzun demir miktarını artıracak ve sizi bu rahatsızlıktan koruyacaktır. İşte bu gıdalar:
#DemirTatil başladı. Belki yola çıktınız, belki hazırlık yapıyorsunuz, belki de çoktan cennet sahillere vardınız. Gittiğiniz yerde neler yapacaksınız? Yemeden içmeye, gezilip görülecek yerlere, eğlence ve gece hayatına dair fikir ve tavsiyeler derledik; tadını çıkarın. Biz şehirde kalanlara da okuyup hayal etmesi düşüyor.
#BayramSöz konusu yiyecekler olduğunda taviz vermek, uzaklaşmak ve yasaklı listesine koymak her zaman zor olur. Ancak bazı durumlarda vücudunuz çok sevdiğiniz besinlere karşı bir savunma mekanizması geliştirebilir. Bu bazen her gün tükettiğiniz süt veya ekmek bile olabilir. Besin alerjisi olarak adlandırılan bu durumu Dahiliye Uzmanı Dr. Sedat Işık anlattı. Besin alerjisi neden olur? Belirtileri nelerdir? Besin alerjisi nasıl anlaşılır?
#Alerji Yapan BesinlerKaraköy, İstanbul'un son dönemde yükselen yıldızlarından. Çok sayıda yeni mekânla gece hayatının en önemli merkezlerinden biri haline gelen Karaköy'de dikkat çeken adreslerden biri de Alaçatı’daki Mancar ve L’Escargot restoranlarından tanıdığımız Yılmaz Öztürk'ün imzasını taşıyan Mürver Restaurant.
#MürverBaba tarafından Adanalı, anne tarafından da Alman olunca ortaya Ayşe Arman gibi damak zevki geniş biri çıkıyor. Arman şnitzele de Adana kebaba da bayılıyor, sokak dürümünü tablacıdan yemeyi seviyor. Yine de şık bir sofra olmazsa olmazı çünkü mutfakların yatak odası kadar önemli olduğuna inanıyor